IllaBerek élményösvény – a Gárdonyi Művház előtti parkban

Szerző: Media24

2024-07-06

Apró manóházakkal telt meg a Gárdonyi Géza Művelődési Ház környéki zöldterület. A Mesi Műhely, valamint a kulturális intézmény közös ötletelése – és a noszvaji Meseút mintája – nyomán született meg a fehérvári IllaBerek élményösvény, amely szeretettel hívogatja a családokat egy-egy önfeledt órára a szabadba, a maroshegyi M. Tóth István térre. Az egyetlen kérés a látogatókhoz, hogy ne hagyják otthon a meselátó szemüket, a mesehalló fülüket és a meseértő szívüket!

Négy tündér fogott össze Maroshegyen, hogy megvalósuljon az IllaBerek élményösvény: Kamarás Emese, a kezdeményezés ötletgazdája, Tátrai Vanda, a noszvaji Meseút kitalálója, Szilvási-Grund Helga, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója és kolléganője, Futterer Judit közös, kreatív munkájának köszönhetően született meg a hétállomásos pálya.

Szombaton délelőtt izgatott gyereksereg gyülekezett a Gárdonyi Művház előtt, hogy közös játék keretében elsőként próbálhassák ki az élményösvényt. Ismerkedésként óvodai jelüket rakhatták ki termésekből, volt mondókázás, majd Kamarás Emese vezetésével diókon számot keresve, fákat ölelve, levelek lenyomatával festve fejtették meg az első manóházikó nyitókódját. Ezzel pedig kezdetét vette a nagy kaland, ki-ki szüleivel fedezhette fel a többi állomáson rá váró feladatokat és meglepetéseket.

„Hét állomás, azaz hét manóház van a művelődési ház körül, a zöldterületen elhelyezve. Mindenhol más-más mozgásos, alkotó- vagy képzeletindító feladat várja a gyerekeket, amelyek mind játékra hívnak és a természethez való kapcsolódást erősítik. Szeretnénk, ha végigjárnák a területet, itt gyűjtenének kincseket és megismernék a fákat, a bennünket körbevevő környezetet. Hogy érzelmi kapocs jöjjön létre az óvodások, kisiskolások és a természet között.” – mondta el Kamarás Emese, aki az IllaBerek erdőjáró kártyákkal és a gyermekeknek tartott foglalkozásaival régóta elkötelezett az élménypedagógia iránt, és a mesés kalandokkal segíti újraépíti a hidat, a környezetünkkel való egység érzését.

A városban mindenki tudja, hogy a Gárdonyi a mesék otthona – kezdi az élményösvény megszületésének történetét Szilvási-Grund Helga. „Év elején kezdődött az ötletelés a Mesi Műhely és intézményünk között. Az IllaBerek nagyon jól beleillik abba a törekvésünkbe, hogy egyre jobban belakjuk a művelődési ház előtti zöldterületet. Itt van az új játszótér, madárodúkat tettünk ki, fecskefészkeket kaptunk, nemsokára lesz egy babzsákos rész a gyermekfoglalkozásokhoz, és ez az élményösvény teszi most már teljessé ezt a közösségi teret. Gyermekkel, unokákkal érdemes eljönni és kipróbálni.” – invitál mindenkit a Gárdonyi Géza Művelődéi Ház és Könyvtár igazgatója.

Az IllaBerek élményösvény Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője és Székesfehérvár Önkormányzata támogatásával valósult meg. A színes manóházak Szalai Csaba faesztergályos keze nyomán születtek, díszítésük pedig az IllaBerek létrehozásán fáradozó „tündérek” kreativitását dicséri.

„A házikókban található feladatkártyákat meglepetésszerűen, időközönként cserélni fogjuk, hogy többször is érdemes legyen ide visszajönni. Ősztől pedig azt tervezzük, hogy óvodai és iskolai csoportok kérhessenek szakvezetést, ami a mesepedagógia és a természet megismertetésével összekötve viszi végig őket az IllaBerek élményösvényen.” – ezt minden intézmény számára ajánlja Kamarás Emese.

Végezetül következzen egy kis „technikai útikalauz” az IllaBerek élményösvényhez:

Az IllaBerek élményösvény kipróbálása nem kötött a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár nyitvatartásához, azt önállóan és ingyenesen bármikor végigjárhatják a családok. Az épületen található egy leírás – érdemes itt kezdeni az ismerkedést. A hét állomáson fából készült manóházak vannak, amelyek mindegyike lakattal zárul. Ezek nyitókódját egy QR-kód beolvasásával, vagy az illaberekosveny@gmail.com címre küldött e-mail alapján kapják meg azonnali, automatikus válaszként az érdeklődők. A házakba az IllaBerek kártyákból helyeztek el néhányat, mindegyik egy-egy feladatot, játékot, beszélgetést indító kérdést, kalandot tartalmaz. A kóddal kinyitott házikókban nemcsak feladatok, hanem apró meglepetések is várják a gyermekeket. Érdemes a teret körbejárva minden házikót – és eközben az évszakonként változó természet kincseit is – felfedezni.

A manóházikókat szívvel, lélekkel, örömmel és szeretettel készítették, így mindenkitől azt kérik, hogy fokozottan vigyázzunk rájuk! FONTOS, hogy a lakatokat minden esetben vissza kell zárni és a kódokat elforgatni, hogy a következő érkezőknek is kalandot jelentsen az élményösvény végigjárása.

(ÖKK – Stettler Zsuzsanna, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2024-07-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This