Így győzzük le a betegségeket D-vitaminnal

2022-11-18

Tudtad, hogy a D-vitamin csak biológiailag aktív hormonná alakulva képes kifejteni jótékony hatását? És arról hallottál, hogy megtalálható minden szervünkben, szövetünkben, behatol a sejtmagba és több, mint 200 gén működését szabályozza?

Nézzük meg, hogy az előző részben részben már említett, a csontszerkezetre, a vér kálcium szintjére, az ideg-izom kapcsolatra és működésre gyakorolt hatáson kívül mi mindent tud még a D-vitamin, mitől olyan sokoldalú?

Azt már korábban is tudtuk, hogy jótékony hatását csak biológiailag aktív hormonná alakulva képes kifejteni, de azt hittük, hogy ez az 1-alfa-hidroxilációnak nevezett folyamat csak a vesében mehet végbe. Kiderült azonban, hogy szinte az összes sejtünknek vannak D-vitamint kötő receptorai, amelyek képesek bejuttatni a sejtbe, ahol – és csakis azon belül – a fentebb említett hidroxilációval aktív D-hormonná alakul át” – ismertette dr. Kovács László, amikor e témáról beszélgettünk.

Majd kifejtette, hogy éppen ez magyarázza e vitamin sokarcúságát: hogy minden szervünkben, szövetünkben megtalálható, behatol a sejtmagba és több mint 200 gén működését szabályozza. A gén a legkisebb átörökítő egység, a DNS egy kicsiny szakasza, amely kódolással, jelátvitellel szabályoz. Felel a testünket meghatározó szerkezeti fehérjék, élettani működéseket szabályozó enzimfehérjék keletkezéséért is.

„Ha a konkrét hatásait nézzük, akkor a D-hormon fokozza a sejtdifferenciálódást, a programozott sejthalált (apoptózist), csökkenti az érképződést (angiogenezist) és ugyancsak csökkenti a sejtszaporodást (proliferációt) mind a normál, mind a daganatsejtekben” – fejtette ki az orvos – „Így lehet megérteni a daganatgátló hatását, hiszen a rosszindulatú daganatok gyors növekedésében éppen ezek a hibák játszanak szerepet: túl gyors a sejtszaporodás, nincsen megfelelő sejtdifferenciálódás és túl kevés a programozott sejthalál. Márpedig az aktív D-hormon ezek ellen hat, ilyen hibákat segít kiküszöbölni. Nem véletlen, hogy ma már egyre több onkológus javasolja kiegészítő kezelésként a daganatterápiában, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére.”

Hatása olyan szerteágazó és ígéretes, hogy sokan az „élet vitaminja” megnevezéssel illetik. A kardiológusok is kezdik felfedezni, mivel a szív-érrendszeri betegségek és a D-vitamin-hiány súlyossága között egyértelmű összefüggést találtak. Több esettanulmány is leírt olyan súlyos, D-vitamin-hiányban kialakult szívelégtelenséget, ami megfelelő pótlást követően visszafordíthatónak bizonyult.

Bizonyos, a vérnyomás emelkedését előidéző enzimek termelését meghatározó gének szintén a D-hormon szabályozása alatt állnak. Ezen enzimek kibocsátását gátolja, visszafogja, így vérnyomás csökkentő hatású. Az erek belső felületét borító hártya (endotel) gyulladását, és magát az érelmeszesedést szintén gátolja a megfelelően adagolt D-vitamin, ami azt is jelenti, hogy csökken a szívinfarktus és a stroke kockázata.

Az orvostudomány metabolikus szindrómaként ismeri azt a kórképet, amelynek négy összetevője van: elhízás, magas koleszterinszint, magasvérnyomás és cukorbetegség. Ezek együttes megléte egy betegre nézve súlyos, életveszélyes szövődmények kockázatát hordozza, de a D-vitamin mind a négy kórfolyamat lefolyását javítja, a szövődmények kialakulását meggátolja vagy késlelteti, és ezáltal a kockázatokat is jelentősen mérsékli” – hangsúlyozta Dr. Kovács László.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2020/12/05/igy-gyozzuk-le-a-betegsegeket-d-vitaminnal

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2022-11-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami