Idén is hódított a lecsófesztivál Fehérváron

A nap hétágra sütött, kellemes kora őszi melegben zajlott idén a 19. Fehérvári Lecsófőző Vigasság, nyoma sem volt az egy héttel korábbi hirtelen jött késő őszi, esős, hideg időjárásnak, ami miatt a korábban kijelölt esőnapra kellett halasztani az országosan is méltán népszerű eseményt. Székesfehérvár első számú gasztronómiai, közösségi és szórakoztató programján mintegy 400 bográcsban főzték a csapatok a magyar ételklasszikus megannyi formáját. A főzőversenyt egy móri-isztiméri családi, baráti társaság nyerte meg és Hodos-Czibor Dominika lett a Lecsókirálynő. A lecsós díjátadót követően hirdették ki a fehérvári nyugdíjas klubok sportvetélkedőjének eredményeit.

Székesfehérvárról, a vármegye településeiről és hazánk számos pontjáról érkeztek résztvevők a Lecsófesztiválra. Céges csapatok, baráti társaságok, családok népesítették be a Zichy ligetet és a környező utcákat, és már reggel nekiláttak a főzésnek. A csapatok többsége a városból jött, de érkeztek vendégek többek között Mórról, Békéscsabáról, Kecskemétről és Nyíregyházáról is.

„A Lecsófesztivál népszerűségének titka valószínűleg abban rejlik, hogy az emberek, a barátok, a családok, a munkahelyi közösségek összejönnek, tudnak találkozni, beszélgetni. Ez egyszerűen egy jó buli, köszönhetően Sipos Józsefnek és barátainak, akik annak idején megálmodták és néhány főzőhellyel elindították azt a hagyományt, melynek nyomán ma már minden évben több száz csapat gyűlik össze.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, délelőtt a rendezvényen. Köszönetét fejezte ki a Lecsófesztivál szervezőinek, és kiemelten köszönetet mondott a Városgondnokság munkatársainak, akik éjszaka és holnap tisztaságot varázsolnak a helyszínen.

Íme egy kis ízelítő az idei felhozatalból: a legtöbben hagyományosan kolbászos, tojásos, rizses lecsót főztek, de volt többek között dupla sonkás, padlizsános, tökös, olaszos-húsos és tejfölös változat is. Egyéb finomságok is színesítették a fesztivál „étlapját”, készült például lecsós hamburger, lecsóval töltött kolbász, sült lecsó tallérágyon és a helyszínen frissen sütött krumplis pogácsa is.

A Zichy ligeti színpadon egész nap zenés-táncos színpadi produkciók zajlottak székesfehérvári klubok, sportegyesületek közreműködésével, és számos kiegészítő program, jótékonysági sütivásár is színesítette a népszerű rendezvényt.

A versenyre mintegy 70 lecsót neveztek be, melyeket hat ismert séf – Adamek Balázs, Barsch Tamás, Koós Tamás, Selymes Péter, Tőkés Dániel és Volenter István – értékelt. A zsűri délelőtt végigjárta a főzőterület, majd az íz, az állag és a tálalás alapján értékelte az étkeket. A 70-ből 20 lecsót kértek visszakóstolásra, ebből állították össze a helyezettek rangsorát. Mind a 20 csapat kapott oklevelet és a helyezésnek megfelelően kisebb-nagyobb ajándékokat.

A délutáni eredményhirdetésen Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a résztvevőket. Elsőként köszönetét fejezte ki a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Városgondnokság kollégáinak munkája miatt. Mint fogalmazott, a Lecsófesztivál a közösségről, a közösségépítésről szól.

A Sipi Emlékkupát az a csapat kaphatja meg, aki már háromszor részt vett a fesztiválon és kiváló lecsót főz. Idén ezt a díjat az A145-ös főzőhely, a Füleki család nyerte. Ők 2014 óta minden fesztiválra eljöttek, ám díjazottként most álltak először a színpadon.

A Legdekoratívabb Főzőhely címmel az A36-os főzőhely, a Tálos Edit Alapítvány csapata büszkélkedhet. Érdekesség, hogy tavaly is ők nyerték meg ezt a díjat és idén is kitettek magukért.

A Zsűri különdíját a B225-ös főzőhely, egy baráti társaság vihette haza.

A harmadik helyen a B163-as főzőhely, a Stefi Bútor Kft. csapata végzett.

Második lett a D452-es főzőhely, a Kyndryl Hungary Kft. csapata.

A verseny első helyezettje az A100-as főzőhely, egy móri-isztiméri baráti társaság lett, melynek tagjai közül került ki az idei Lecsókirálynő, Hodos-Czibor Dominika.

A Lecsófesztivál keretében hirdették ki a székesfehérvári nyugdíjas klubok nyolcfős csapatai számára rendezett városi sportvetélkedő eredményeit. A többhetes felkészülés és verseny során számos ügyességi feladatot kellett teljesíteniük a szépkorúaknak, a döntőre pedig áprilisban került sor. A díjakat Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok és Magony Tamás, a Polgármesteri Hivatal Szervezési Irodájának sportmunkatársa adták át az alábbiak szerint:

A női csapatok versenyének eredményei

1. hely:
VIDEOTON  Nyugdíjas Szervezetének csapata; különdíjazott:  Czuk Jánosné (85 éves)

2. hely – megoszta
ÖRÖKMOZGÓ Tóvárosi  Nyugdíjasok csapata; különdíjazott:  Török Béláné (76 éves)
Székesfehérvári Szív Egyesület csapata, különdíjazott: Fülöp Gyuláné (90 éves)

3. hely: Szárazréti Nyugdíjas Klub csapat különdíjazott:  SZÁRAZ FERENCNÉ (82 éves)

A vegyes csapatok versenyének eredményei.

1. hely
VIDEOTON Nyugdíjas Szervezetének csapata, különdíjazottak: Kovács Zoltánné (70 éves) és Makk Flórián (72 éves)

2. hely
Székesfehérvári Szín Egyesület csapata, különdíjazottak: Kiss Antalné (76 éves) és Málits János (75 éves)

(ÖKK/Media24, fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Mátay Balázs

2024-09-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This