Geofizikai vizsgálat a Palotavárosban

Szerző: Media24

2022-01-26

Vizsgálódó szakemberekre lehetnek figyelmesek csütörtökön a Palotavárosban, a Központi Park területén elhaladók. Régészeti geofizikai vizsgálatok kezdődnek ugyanis a területen a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával.  A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai, ugyanakkor újabb információkat szerezhetnek a föld alatt esetleg megőrződött épületmaradványokról.

Székesfehérvár Díszpolgára, Siklósi Gyula végzett korábban régészeti kutatásokat a mai palotavárosi Központi Park területén, ahol azonosította és részben feltárta az egykori johannita konvent maradványait. A jelentős kiterjedésű középkori épületkomplexumnak azonban csak részleteit tudta feltárni. A jelenleg még a föld alatt rejtőzködő részek megismerését célzó régészeti geofizikai vizsgálat 2019. decemberében kezdődött meg a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával.

A pandémia miatt egy időre leálló kutatómunka folytatására most nyílik lehetőség, a január 27-én, csütörtökön kezdődő vizsgálatok célja, hogy az intézmény névadója által négy évtizeddel ezelőtt elindított kutatást folytatva, modern régészeti geofizikai módszerekkel vizsgálja meg az egykori johannita központ azon területrészeit, melyeket a korábbi feltárások nem érintettek.

A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai. Ezen vizsgálatok segítségével esély nyílhat arra, hogy a szakemberek újabb információkat szerezzenek a mára elpusztult épületek felszín alatt esetleg megőrződött maradványairól, falairól.

A Központi Parkban csütörtökön induló vizsgálatok a tervek szerint február első két hetében befejeződnek, ezzel párhuzamosan a szakemberek megkezdik az eredmények feldolgozását, kiértékelését.

(ÖKK, a fotó illusztráció)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-01-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Szent Kristóf búcsú Maroshegyen

Szent Kristóf búcsú Maroshegyen

Az utazók védőszentjéről elnevezett maroshegyi templom július 25-én, Szent Kristóf napján tartja hagyományos búcsúját....

Share This