Gálaműsorral ünnepelte ötvenéves jubileumát a Tóvárosi Általános Iskola

Szerző: Media24

2024-10-17

Idén ünnepli fél évszázados fennállását a Székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskola. Csütörtökön az intézményben jubileumi gálaműsort rendeztek, melyen a város közössége nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a nagy múltú intézményt. A sokszínű ünnepi műsorban az iskola diákjai működtek közre.

A Tóvárosi Általános Iskola 1974-ben testnevelés tagozatos intézményként, Münnich Ferenc Általános Iskola néven kezdte meg működését. Az intézmény kiváló embereket, sportolókat, orvosokat, építészeket, kommunikációs szakembereket adott a városnak, olyanokat, akik méltó módon, szakértelemmel és szeretettel építették, gazdagították Fehérvárt.  A Tóvárosiba jelenleg közel 700 diák jár, akiket a több mint 60 fős tantestület oktat, nevel a mindennapokban.

Csütörtökön a zsúfolásig megtelt tornateremben tartották a jubileumi gálaműsort, melyen részt vettek az iskola korábbi és jelenlegi dolgozói, tanulói, a gyermekek szülei, valamint a város oktatási intézményeinek igazgatói, és jelen volt Török Szabolcs tankerületi igazgató is.

„Különleges időszak volt az 1974-es év a város életében, hiszen egy nagyon fontos és új városrészben új intézmények is születtek. Elődeink készek és képesek voltak arra, hogy miközben fejlesztettek, nem feledkeztek meg arról, hogy ahol sok-sok ezer ember fog élni, ott szükség van új intézményekre, különösképpen óvodára, iskolára. Ezeket az intézményeket meg is valósították, és ezért lehetünk mi most itt!” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, egy ezeréves városban ötven év nem tűnik hosszú időnek, azonban ez idő alatt nagyon sok család kötődött a Tóvárosi Iskolához úgy, hogy ide hozta gyermekét, unokáját, vagy ide járt dolgozni. Éppen ezért fontos, hogy megálljunk egy pillanatra és köszönetet mondjunk mindenkinek, aki szerepet vállalt az intézmény létrehozásában, működtetésében. Egyúttal kívánjuk, hogy az elmúlt 50 évet újabb évek, évtizedek kövessék, lehessen fejleszteni az iskolát, és megadni a megfelelő körülményeket az itt zajló magas színvonalú munkához. A polgármester egy jubileumi emléklapot nyújtott át az iskolának a város Önkormányzata és közössége nevében.

Ugyancsak köszöntötte a résztvevőket Schnee Zoltánné, az iskola igazgatója. Többek között arról beszélt, hogy a jubileumi tanévben számos programmal, gyalogos és kerékpáros emléktúrával, kiállításokkal ünnepelték az 50 éves fennállást, emellett megújult az iskola honlapja és jubileumi pólót is készíttetnek. Felidézte, hogy tíz évvel ezelőtt, a 40 éves évfordulón az iskola udvarán egy emlékkapszulát helyeztek el, benne régi tárgyakkal, papírra vetett gondolatokkal, melyeket nemrég nosztalgiázva bontottak ki.

Beszélt az iskola megalapításáról, arról, ahogy 1973-ban egy, a Sóstóhoz közeli mocsaras területre panelházakat terveztek az akkori városvezetők a gyorsan gyarapodó, kisgyermekes családok számára. Szükség volt óvodára, iskolára is, így 1974-ben megkezdhette működését az intézményük. Az elmúlt évtizedekben nagyon sok rendezvény, sportprogram, tanulmányi verseny tarkította az iskola mindennapjait, működött alsós és felsős irodalmi színpad, az iskola kórusa hatalmas létszámú volt és a diákok számos megmérettetésen szerepeltek városszerte. Több tanuló a versenysportban találta meg az életcélját, jó néhányan élvonalbeli sportolókká váltak. Az intézmény nagyon büszke a sportteljesítményére, a nyelv- és képzőművészeti oktatásra.

„Megtartó és visszahívó ereje volt ennek az iskolának, mert többen a diákok közül ide jöttünk tanítani! (…) És hányan hozták ide, a Tóvárosiba a gyermekeiket a régi diákok vagy a kollégák közül…, felsorolni sem tudom!” – fogalmazott Schnee Zoltánné, aki köszönetét fejezte ki minden olyan diáknak, pedagógusnak, dolgozónak, aki az elmúlt fél évszázadban részese volt iskola életének.

A köszöntőket sokszínű gálaműsor követte, melyben szerepelt több vers, esernyős tánc, idegen nyelvi színdarab, mesemondás, népdalos, néptáncos és sportos műsorszám, valamint az énekkar.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Media24

2024-10-17

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This