Ferenc pápa: Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól!

Az ateista üldözés alatt mártírhalált halt püspökök, papok, szerzetesek és szerzetesnők tanúsítják a magyarság sziklaszilárd hitét – mondta Ferenc pápa a budapesti Szent István-bazilikában péntek este, ahol a Magyar Katolikus Egyház képviselőivel találkozott.

A háromnapos apostoli látogatásra Magyarországra érkező katolikus egyházfő hozzátette: „meg vagyok győződve arról, hogy sziklaszilárd hitetek van”. Ferenc pápa megemlékezett Mindszenty József bíborosról, aki hitt az ima erejében, olyannyira, hogy szinte szállóigeként idézik szavait: „Ha van egymillió imádkozó magyar, nem félek a holnaptól! Legyetek befogadóak, legyetek tanúi az evangélium ígéretének, de mindenekelőtt legyetek az imádság emberei, mert a történelem és a jövő ettől függ” 

A szentatya örömét fejezte ki amiatt, hogy újra Magyarországon lehet a két évvel ezelőtt megtartott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus után. Megköszönte Veres András püspök üdvözletét, aki ezekkel a szavakkal tolmácsolta a magyarországi katolikusok vágyát: Szeretnénk ebben a változó világban hitelesen tanúságot tenni arról, hogy nekünk Krisztus a jövőnk. Ferenc pápa szerint ez az egyik legfontosabb feladat, ami előttük áll: korunk változásait és átalakulását értelmezni és megpróbálni a lelkipásztori kihívásokkal a lehető legmegfelelőbb módon szembenézni.

A Szentatya budapesti programja kezdetén találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Novák Katalin a Sándor-palotában bemutatta a pápának az ajándékait, a többi között egy gyermekművészeti albumot, melyet a magyar gyerekek, fiatalok bibliai témájú alkotásaiból készült, kifejezetten a Szentatya számára.

Orbán Viktor négyszemközti megbeszélést folytatott a katolikus egyházfővel. Orbán Viktor a tárgyaláson felidézte: „ahogy Alaptörvényünk is mondja, Magyarországon a kereszténységnek nemzetmegtartó ereje van. Kereszténység nélkül ma Magyarország nem létezne – mondta. Hozzátette: Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja.”

Ferenc pápa szombati programja:

08.45: Magánlátogatás a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban (nem nyilvános esemény)

10.15: Árpád-házi Szent Erzsébet-templom. Találkozás szegényekkel és menekültekkel Az eseményt a Rózsák terén felállított kivetítőkön korlátozott létszámban lehet majd követni. A térre a belépést biztonsági átvilágítás előzi meg. A közös ráhangolódás 9.00 órakor kezdődik

16.30: Papp László Budapest Sportaréna. Találkozás a fiatalokkal

18.00: Apostoli Nunciatúra. Magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival (nem nyilvános esemény)

A vasárnapi program:

09.30: Kossuth tér, Szentmise, Regina Caeli imádság.

A Szentatya vasárnapig tartózkodik hazánkban, látogatását itt követhetik figyelemmel: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-hirtv-tobb-mint-20-oras-musorfolyammal-keszul-a-szentatya-apostoli-latogatasara-2566893

(Fotók: Vatikán, Miniszterelnökség)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Mátay Balázs

2023-04-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Újra virágos lesz a Belváros

Újra virágos lesz a Belváros

Idén ismét virágkompozíciókat csodálhatunk a belvárosban Pünkösd alkalmából: az Országalma és a Szent István-emlékjel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami