Ez történt 60 éve, 1963 január elején Fejérben

Szerző: Mátay Balázs

2023-01-04

Új év, új sorozat: egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat mostantól, legalább heti két alkalommal. Elsőként 60 évet repülünk vissza az időben, nézzük mi történt Fejérben 1963 első napjaiban a megyei napilap első három számának (január 3-4-5.) írásai alapján.

Az 1963-as esztendő a megye jelentős részén, így Székesfehérváron is hóval köszönt be, szép fehér lepel borította a várost, így a felső címlapképen látható Wathay Ferenc várkapitány szobrát is. Ez akkoriban természetes volt, ám manapság már nemcsak január elején, de egész télen ritkaság a maradó hó. Ha netán esik, rögtön el is olvad, csak a magasabban fekvő helyeken marad meg időnként rövidebb ideig a fehér lepel.

A korszak csodája volt a televízió készülék, amely akkor még csak minden második-harmadik családban volt megtalálható, ám akadtak olyan lakókörzetek, ahol egy adott utcában csak 1-2 házban volt készülék és a szomszédok ezeknél a családoknál gyűltek össze rendszerint, hogy megnézzék, mit is látnak-hallanak a „bölcs dobozból”.

Nos, a hazai televíziógyártás fellegvára Székesfehérváron volt egykoron, így a Fejér Megyei Hírlap január 3-i, csütörtöki száma természetesen címlapon számolt be arról, hogy „A TV gyáregységben az új Tavasz gyártását kezdték meg.” Ez a készülék volt az egyik első Magyarországon, ami elérhető volt a lakosság számára. A Tavasz televízió azonban nem volt éppen hibátlan, pl nemes egyszerűséggel kihagyták belőle a csatornaváltót, így azt nézték használói, ami éppen bejött rajta. A csatornaváltó helyett inkább többféle példányt forgalmaztak az ország különböző tájegységein, leleményesen kiküszöbölve ezzel a technikai hiányosságokat.

Akinek már volt tévéje a 60-as években, ezen a készüléken csodálhatta Kudlik Júliát és a Deltát, Vitray Tamást és a Telesportot, vagy éppen a Tévémacit, amely 1963-tól jelentkezett az esti mese előtt. A korai gyártmányok képcsövei elé üveglapot helyeztek, megelőzendő a baleseteket, ugyanis csak a ’60-as évek vége felé jelentek meg a robbanásbiztos képcsövek. Addig bizony több száz Tavasz szállt el nagy robajjal, ha túlmelegedett.

Nem tétlenkedett 1963 első napjaiban a Fejér megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága sem: már január 2-án megtartotta első ülését az új esztendőben. A fő téma a Termelőszövetkezetek gépesítéséhez és az új év munkaversenyeinek előkészületeihez kapcsolódtak. Ugyancsak ebből a számból tudhatta meg a megye, hogy az MSZMP helyi szervezete nyolc felvételre váró tagjelöltet hallgatott meg, név szerint említve az érintetteket.

Ugyancsak érdekesség, hogy a napi baleseti krónikában is név szerint leírták, kik, kivel karamboloztak és ki volt a hibás! Így tudhattuk meg, hogy Gánton Torma István ütközött Juhos Ferenccel, Móron Schmidt István a mentőautót vezető Baltavári Tiborral, mert a jeges-csúszós úton nem tudott idejében elhúzódni a mentőautó elől, illetve Székesfehérváron Fenyő József egy AKÖV-tulajdonú teherautóval ütközött neki figyelmetlenségből egy, a Széchenyi úton lerobbant és az út szélén veszteglő tehergépjárműnek, amit éppen a sofőr javított. Neki szerencsére nem esett baja.

1963 januárjában a Köztársaság moziban az Aranyembert, a Petőfiben a Pinocchiót, Dunaújvárosban a Szabadság moziban a Meglepetés a cirkuszban című szovjet filmet, Bicskén az ugyancsak Szabadság néven futó filmszínházban a Keresztesek I.-II. című lengyel alkotást vetítették. Megjegyzendő: akkoriban szinte minden településen és a városokban szinte minden művelődési házban volt mozi, Fehérváron pl nem kevesebb, mint hat helyen lehetett filmeket nézni.

A hírlap január 4-i számából megtudhattuk, hogy Molnár Mihálynak és családjának a megyeszékhelyen nem kevesebb, mint két rádiókészüléke is volt! Az egyik, a régebbi, jó munka közben a konyhában, az új 1350 Ft-ba kerülő (ez akkoriban igen komoly összegnek számított) a család nagy becsben tartott szolgált a szobában a család számára a világ dolgairól való értesülések beszerzésére. A cikkíró megjegyzi, hogy Molnárék sokat dolgoztak tavaly, így az új rádió mellett némi lakásbővítést is megengedhettek maguknak.

Ebből és a másnapi számból az is kiderült, hogy bizony komoly léptékkel épültek, szépültek a megye települései. Pátkán például a helyi tanács komoly gondot fordított az utak felújítására, új makadámutak és járdák kiépítésére, így létesülhetett új út és járda a Petőfi utcában, a Csillag-hegyen, a Jókai- és a Templom-közben OTP-hitellel és állami támogatással. Velencén a villanyhálózat bővítésére nem kevesebb, mint 564 ezer forintot költött a vezetőség, ráadásul jutott kishíján másfél millió Ft útfelújításokra is, valamint 133 ezer parkosításra és a partszakasz rendbetételére is, ám utóbbiak esetében jelentős volt a helyi lakosok társadalmi munkája, összefogása, amelynek értéke nehezen volna forintosítható. Ez az összefogás és felelős vezetőség elkélne ma is a településen…

Velencéhez kapcsolódó hír volt az is, hogy megnyílt a megyei KISZ-tábor, illetve ott az ISZM (Ifjúság a Szocializmusért Mozgalom) téli tábora, ahol 200 tettrekész ifjú kommunista ismerkedhetett meg a mozgalom aktuális feladataival.

A tv-készülékek elterjedésével nőtt az igény a készülékeket megjavítani tudó szakamberek képzésére. Erről a Ságvári Endre (ma Széchenyi István) Gépipari Technikum gondoskodott, külön osztályokat indított, ahol a műszerésztanoncok elsajátíthatták a tévészerelés alapjait. Az újság fotóval illusztrált cikket közölt a Ságvárisok műhelymunkájáról.

A sport sem maradhat ki a visszatekintésből: az FMH 1963. január 3-i számában adott hírt arról, hogy a VT Vasasa (a Videoton elődje) 200 fővel megalakította természetjáró szakosztályát, s arról is, hogy szilveszter napján Fazekas Ervin, a MÁV Előre kosárlabda csapatának edzője „nősök – nőtlenek” kosármeccset szervezett, amit a nősök nyertek 58-54-re. 1963-ban a fehérvári Honvéd NB III-as labdarúgó csapata volt a legfrissebb, már január 6-án megkezdte felkészülését a tavaszi szezonra. A MÁV Előrénél még csak a háttérkészülődések kezdődtek meg január elején, Horváth III. vakbélműtéten esett át, a frissen éppen a Honvédból elcsábított Horváth II. elfoglalta új munkahelyét a gyárban, miközben folyik az átigazolása. Azt is hírül adták a klub vezetői, hogy a csapat minden játékosa új focicipőt kap a tavaszi szezonra, miközben a felszerelések javítása is folyik, hogy minden rendben legyen a folytatásra.

Ennyit 1963 januárjának első napjairól. Hamarosan egy újabb év újabb hasonló időszakát vesézzük ki Fejér megyei, fehérvári szempontból.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2023-01-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami