Fehérvári sikerek a Komlói Amatőr Színjátszó Találkozón

Szerző: Media24

2024-06-03

Jubileumi, tizedik alkalommal rendezték meg Komlón az amatőr színházak hagyományos fesztiválját. A KASZT-ra ezúttal is érkeztek magyar és határon túli előadások. Székesfehérvárt két társulat – Szabad Színház és Örökség Csoport – is képviselte. Az utóbbi Feszített víz című előadása elnyerte a fesztivál fődíját és a legjobb rendezés díját is, míg a Szabad Színház ezüst minősítéssel és a legjobb női alakításért odaítélt különdíjjal térhetett haza.

Tíz társulat egy-egy előadását láthatták az érdeklődők a Kárpát-medence nem hivatásos színjátszóit felvonultató seregszemlén. A Komlói Amatőr Színházi Fesztivál (KASZT) annak idején a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) kistestvéreként, kísérőprogramjaként jött létre. POSZT már nincs, a komlói fesztivál ellenben továbbra is az egyik legrangosabb megmérettetése a független amatőr társulatoknak. Az eseményen hagyományos a fehérvári jelenlét, ezúttal is két társulat mutatta be egy-egy új előadását.

A Szabad Színház Schwajda György – Nagy Judit: A szent család című darabjával érkezett Komlóra. Az előadás a Magyar Szín-játékos Szövetség ezüst minősítését nyerte el, a darab főszerepét alakító Törsök Márta pedig a fesztivál legjobb női alakításáért járó különdíjban részesült.

Az Örökség Csoport Somos Ákos: Feszített víz című „nemtragédiáját” mutatta be, amelynek a fesztivál előtti héten volt a premierje. Az előadás elnyerte a KASZT fődíját és arany minősítést kapott. A legjobb rendezés (Somos Ákos) díja is a csoporté lett, Balogh Mihály pedig a darabban nyújtott alakításáért színészi különdíjat vehetett át.

A fesztiváldíjas Feszített víz legközelebb Székesfehérváron, a V54 Színház és Kultúrtérben lesz látható (Várkörút 54.). június 13-án, csütörtökön. Az előadásra a www.v54.hu honlapon foglalhatók jegyek. A szent családot pedig az Igézőben láthatják az érdeklődők, melynek előadásairól a http://www.szabadszinhaz.hu oldalon lehet tájékozódni.

(FMC – Somos Zoltán)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2024-06-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This