Emléktábla Román Károly tiszteletére

Szerző: Media24

2023-01-16

Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával emléktábla készült a Vörösmarty Társaság kezdeményezésére annak (újra) alapító tagja, a köztiszteletben álló irodalmár, tanár Román Károly tiszteletére. A város díszpolgárának, kulturális élete meghatározó alakjának emléket állító táblát, Kocsis Balázs alkotását ma késő délután avatták fel a társaság Kossuth utcai épületének falán.

Az avatóünnepségen L. Simon László egykori kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, József Attila-díjas költő méltatta Román Károlyt, a saját hozzá fűződő emlékeinek felidézésével. Mint kiemelte: Román Károly a fehérvári kulturális, irodalmi élet egyik legizgalmasabb személyisége volt. Tudós tanárként, az ismeretterjesztés feladatát felvállalva olyanokkal szerette meg az irodalmat, akik egyébként nagy valószínűséggel abbahagyták volna a szépirodalom olvasását. Szerethető, varázslatos személyiségével, nyugalommal, türelemmel, szeretettel és empátiával tudott viszonyulni mindenkihez, akit érdekelt az irodalom. Igazi küldetése volt az irodalom megszerettetése, magas szinten művelte hivatását, és generációkat győzött meg arról, hogy olvasni jó dolog.

A Vörösmarty Társaság elnöke, Bobory Zoltán örömét fejezte ki, hogy a már korábbra tervezett emléktábla elkészült és azzal méltó emléket állíthatnak Román Károlynak:  „Fájdalommal teli, ünnepi nap a mai, hiszen Román Tanár Úr hosszú évek óta nincs már közöttünk. De nagyon nagy öröm is, hiszen végre felavathatjuk az emléktábláját, amely Kocsis Balázs alkotása.”

A felszólalások után az emléktáblánál a Vörösmarty Társaság vezetői a megemlékezés virágait, az Önkormányzat nevében pedig Lehrner Zsolt alpolgármester és Horváth Miklós Csaba képviselő koszorút helyezett el.

Az ünnepségen Cserta Balázs – többek között – Petőfi- és Arany-verseket énekelt, P. Maklári Éva költő pedig A bizonytalankodóhoz című saját költeményét szavalta el, melyet Román Károly halála után néhány hónappal írt.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-01-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami