Elhunyt a Vörösmarty Színház egykori igazgatója, Szurdi Miklós

Szerző: Media24

2024-02-12

Szomorú hírrel indult a hét, 73 éves korában elhunyt Szurdi Miklós színész, rendező, a Vörösmarty Színház korábbi igazgatója.

Szurdi Miklós 2003. augusztus 1-jétől 2008. július 31-ig vezette a székesfehérvári teátrumot. Nevéhez számos nagyszabású, népszerű és teltházzal futó produkció fűződik. Szakmai munkáját a város és közössége „Pro Theatro” díjjal ismerte el.

Szerettei, kollégái felé Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András tolmácsolta a közösség nevében a részvétet. „Szurdi Miklós rendezőként és intézményvezetőként is beírta magát városunk színháztörténetébe, rendezései Shakespeare klasszikusaitól a modern musicalekig hoztak szellemi és lelki feltöltődést a közönségnek. Nevét és munkásságát természetesen nem csak a fehérvári, de az országos publikum is jól ismerte, hiszen a világot jelentő deszkák mellett a képernyőkön át is alkotott.” – írja közösségi oldalán a városvezető.

Nevéhez országosan is számos színházi és filmes produkció fűződik. Olyan sorozatokat rendezett, mint a Família Kft. vagy a Linda. 2010-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. Hosszú, sok fontos állomáson át vezető és a hazai mellett nemzetközi hírnevet is hozó pályát tudhat magáénak. Az elmúlt bő fél évben pedig az erdőkertesi Faluház és Könyvtár vezetője volt.

Hosszantartó, komoly betegségét méltósággal viselte. Távozásával fájó űrt hagyott maga után.

Emlékét megőrizzük!

A Pro Theatro díjas alkotóval 2008-ban készült hosszabb interjú a városi honlapon olvasható.

A Vörösmarty Színház társulata megrendülten értesült Szurdi Miklós halálhíréről.

A teátrum egykori igazgatója 2003 és 2008 között vezette az intézményt. Személyéhez számos klasszikus darab és modern musical bemutatója kötődik, mint a Hair vagy a Grease, melyeknek legendás előadása a mai napig élénken él a székesfehérváriak emlékében.

Igazgatása alatt olyan ikonikus előadásokat rendezett, mint Elton John és Tim Rice Broadway-musicalje, az AIDA, melynek magyarországi ősbemutatója a Vörösmarty Színházban volt, de az ő rendezésében állították színpadra a Szomor Györggyel és Valla Attilával közösen írt Diótörő és egérkirály című családi musicalt is.

Igazgatósága alatt történt meg a színházépület teljes felújítása, 2005 decemberében ő adta át a teátrum korszerűsített épületét.

A társulat, a város és a teljes színházi szakma hálás lehet azért, amit szellemileg és művészileg tett a város közösségért és a magyar színjátszásért.

A Vörösmarty Színház teljes társulata őszinte részvétét fejezi ki szeretteinek, hozzátartozóinak.

Nyugodjon békében, Szurdi Igazgató Úr!

Vörösmarty Színház társulata

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2024-02-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This