Elfogadták a költségvetést

Szerző: Media24

2022-01-28

Az év legfontosabb közgyűlése zajlott pénteken Székesfehérváron, a képviselőtestület mintegy kétórás vitát követően elfogadta a város 2022. évi költségvetését. A minden eddiginél magasabb, 106,5 milliárdos bevételi-kiadási főösszeggel, és ebben csaknem 20 milliárdos helyi adóbevétellel számoló büdzsé stabil, kiegyensúlyozott működést, az intézmények finanszírozását, átfogó béremeléseket és a fejlesztések, felújítások ütemezett folytatását biztosítja hitel felvétele nélkül.

A költségvetési rendelet az önkormányzati működés legfontosabb dokumentuma, amely alapjaiban határozza meg évről évre Székesfehérvár működését. Hosszas tárgyalások, széleskörű szakmai egyeztetések után pénteken a Közgyűlése 16 igen, 3 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta Székesfehérvár 2022. évi költségvetését.

A szavazást megelőző mintegy kétórás vitában dr. Cser-Palkovics András polgármester – utalva a koronavírus-járvány kirobbanásának következményeire – azt mondta, a költségvetés most különleges helyzetben kerül a képviselőtestület elé, hiszen a testület végre ismét a hagyományos keretek között szavazhat róla. „2020 januárjában teljesen természetes lett volna, hogy a közgyűlés tárgyalja meg, majd fogadja el városunk költségvetését a következő és rákövetkező években. Emberemlékezet óta nem volt arra példa, hogy egy éves büdzséről a polgármester, vagy nevezzék akárhogy a városvezetőt, egyszemélyben rendelkezzen. Tavaly mégis ez történt az ország minden településén, így Székesfehérváron is. A világjárvány belekényszerített minket ebbe a helyzetbe, a mai nap pedig önmagában egy győzelem e helyzet felett.

Ezért tehát igenis különleges, hogy most itt vagyunk, együtt vagyunk, testületünk minden tagja épen, egészségesen, közösen hozhatja meg ezt a döntést. Szeretném emlékeztetni Önöket, képviselőtársaim, hogy nem minden önkormányzat ilyen szerencsés. Az én hitem szerint a gondviselés vezérelt ehhez bennünket. Elérni azonban ezt rengeteg ember erőfeszítésével, munkájával és áldozatvállalásával tudtuk. Nekik tartozunk ma azzal, hogy mi is a képviselői, lokálpatrióta, helyi kötelességünket teljesítjük. Felülemelkedve a pártpolitikán, a személyes és politikai ambíciókon. Székesfehérvár, az otthonunk több ennél és sokkal több egy kampánynál is. Erre tanít bennünket a több mint ezer év, de ez az utolsó kettő is. (…) Az elmúlt két év erőfeszítéseit, a fehérvári polgárok erőfeszítéseit ismerjük el, becsüljük meg és jutalmazzuk, amennyire e testülettől, ennek az önkormányzatnak a lehetőségeiből csak telik! Mert a fehérvári embereknek tartozunk elszámolással és hálával!”

A költségvetés főösszege 106,5 milliárd forint. A büdzsé 25,2 milliárd forint saját bevétellel számol, ennek legfőbb tétele az iparűzési adó, amely – a kkv-knak nyújtott kedvezményekkel együtt is –  megközelíti, év közben akár meg is haladhatja a 20 milliárd forintot, köszönhetően a helyi gazdaság fejlődésének. A költségvetés 63,4 milliárd forint forrást tartalmaz fejlesztésekre, felújításokra, feladatokra.

Kiemelt tételt képeznek a személyi juttatások, a megemelt minimálbér és a garantált bérminimum biztosítása. Ahol a kormány döntött béremelésről, ott ahhoz kapcsolódóan jelentős kompenzációt is ad az önkormányzatoknak. Összességében az állammal kapcsolatos elszámolás során az önkormányzat pozíciója 1,3 milliárd forinttal javul. A szociális dolgozók számára létrehozott hűségjutalom rendszerét idén az óvodai és bölcsődei dolgozókra is kiterjesztik, a közszférában dolgozók esetében pedig 407 millió kerettel biztosítják 2022-ben is a kafetériát.

Működtetési, jóléti, térségi feladatokra 36,7 milliárd forint jut. Folytatódnak a kiemelt önkormányzati fejlesztési programok, többek között az Ybl Miklós, a Kégl György és a Saára Gyula program, a közbiztonsági és születési program, a 65 év felettiek egyszeri éves támogatása, a fásítási és erdőtelepítési program. 2,6 milliárd forintot fordítanak a tömegközlekedésre úgy, hogy bérletárat csökkentenek, közben bővítik a hálózatot.

A költségvetés jelentős, mintegy 6,4 milliárd forintos tartalékkal számol, hitelfelvételt ugyanakkor nem tartalmaz sem ezévi működési célokra, sem hosszú távra. A magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András elmondta: Székesfehérvár úgy tudja elkezdeni már a februári hónapot, hogy van elfogadott költségvetése a városnak és intézményeinek, ami biztonságot jelent mindenkinek. Fontos ez az önkormányzati szektor számára is, ahol mintegy 4.000 ember dolgozik. Vannak, illetve lesznek olyan fejlesztések, amelyek nem jelennek meg a költségvetésben, mert nem városi, hanem kormányzati finanszírozásúak, ám fontosak a székesfehérváriak számára, ide tartozik többek között a kórházfejlesztés és az Auchan-körforgalom bővítése.

„Néhány héttel az országgyűlési választások előtt a költségvetés 16 igen, 3 nem szavazatarányú elfogadása azt jelenti, hogy a képviselők zöme Fehérvárt választotta az országos kampány helyett!” – fogalmazott a városvezető.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-01-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami