Ciszterencia – Mindenhol összetartozunk!

Szerző: Media24

2024-03-09

Székesfehérvár volt a házigazdája a 2024-es Ciszterenciának, ami a ciszterci öregdiákok és tanáraik legnagyobb, országos közösségi eseménye. A találkozón mintegy kétszázan vettek részt a helyi Ciszterci Szent István Gimnáziumból, valamint Budáról, Pécsről és Egerből. Izgalmas programokkal, egykori diákok előadásaival, kiállítással várták az érdeklődőket, akiknek a szakmai eszmecserék mellett lehetőségük volt a beszélgetésre, a nosztalgiázásra és a lelki feltöltődésre egyaránt.

A Ciszterencia a Magyar Ciszterci Diákok Szövetségének (MCDSZ) jelenlegi elnöke, Pólya Viktor ötlete alapján jött létre. 2016-ban Budán, majd 2019-ben Pécsen rendezték meg, így a mostani, székesfehérvári program a harmadik a sorban. Az egész napos eseményen mintegy kétszáz diák vesz részt a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiuma, valamint a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium képviseletében. A találkozó főszervezője, Hegyi Laura régi cisztercis diák, jelenleg fehérvári középiskolai tanár, aki egy 30 fős csapattal közösen, mintegy féléves munka során hozta létre a találkozót.

Mindenhol összetartozunk! – ez a szlogenje a találkozónak, ami arra utal, hogy a hagyományok, a hit, a tudás, a lehetőségek, az emlékek áthidalják a földrajzi távolságot és egy összetartó közösséggé kovácsolják a négy iskola egykori diákjait. A Ciszterencia kiváló lehetőség arra, hogy az iskolák öregdiákjai megmutassák, milyen értékeket, tudást, lelkületet kaptak gimnáziumi éveik alatt és az iskolapadból kikerülve hogyan sikerült kamatoztatni ezeket. Mindamellett, hogy a Ciszterencia egy minőségi szakmai program, lehetőséget teremt az új kapcsolatok, barátságok kialakítására, valamint az új tervek, ötletek kibontakozására is.

A megnyitón elsőként Orosz Ágoston, a fehérvári intézmény igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a ciszterci oktatási stratégia alappillérei közé tartozik, hogy az oktató-nevelő munka keresztényi hittel átitatott, családias légkörben történjen, és az iskolák – nagy családként egyesülve – kapcsolódjanak egymáshoz különféle programokkal, kezdeményezésekkel. Fontos, hogy diákok és az iskolák kapcsolata ne szakadjon meg az érettségi után, és a fiatalok a diákszövetségek által térjenek vissza az egykori intézményükbe. Ugyancsak fontos, hogy a Magyar Ciszterci Diákok Szövetsége egyfajta ernyőszervezetként összefogja az intézményeket, így az ország más-más pontjain élő, bármilyen cisztercis gyökerekkel rendelkező fiatalok megismerhetik egymást.

Részt vett a megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester is, akik 1989 és 1993 között volt a Ciszterci Szent István Gimnázium jogelődjének, a József Attila Gimnáziumnak a tanulója, megélve történelmi átalakulásokat és az intézményt érintő változásokat. Mint fogalmazott, a találkozó jó lehetőséget kínál arra, hogy a diákok kapcsolatba kerüljenek egymással és egyfajta „hálózatban maradva”, egy életen keresztül támogassák, segítsék egymást. Ha ez megvalósul, az már önmagában nagyon fontos eredménye a cisztercis iskolákban folyó oktató-nevelő munkának. Fontos közös kapcsolódási pontokat jelentenek az értékek, a lelkiség, a barátságok és a tudás elsajátítása.

Ugyancsak köszöntötte a megnyitó résztvevőit Spányi Antal megyés püspök. Hangsúlyozta, a Ciszterencia küldetése, hogy a fiatalok tudatosan vállalják a keresztényi értékrendet. A keresztény ember a világban mint kovász kell, hogy jelen legyen, mint világítótorony, vagy mint só, ami megóv a romlástól. Fontos, hogy az emberek tanúságot tegyenek a hitükről abban a közösségben, amelyben élnek és maradjanak hűségesek ahhoz a gyökérhez, melyet az iskola szellemisége, nevelése, tanítása oltott beléjük. Ez a gyökér hajtson új termést és tegye jobbá a világot!

A megnyitó keretében Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatója tartott köszöntő előadást „Mi fán terem a mai gyermek?” címmel. Ezt követően az egész napos rendezvény 10-15 perces, izgalmas és élményekben gazdag előadásokkal, szabadidős programokkal, találkozókkal, beszélgetésekkel és kiállítással folytatódott.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami