Brüsszeli rutinnal a mandátumért – Székesfehérvárról igyekszik az EP-be dr. Petri Bernadett

Szerző: Mátay Balázs

2024-06-08

Rendkívül fontos és rendhagyó választás előtt áll Magyarország, hiszen egyszerre voksolhatunk önkormányzati- és európai parlamenti jelöltekre. Székesfehérváriként a Fidesz-KDNP EP-képviselőjelöltjéért, dr. Petri Bernadettért is szoríthatunk, mert az a szakértelem, az a rálátás, amivel ő rendelkezik az Európa Parlament és szervezetei tevékenységére, keveseknek adatik meg. Ő annak a Magyar Fejlesztésösztönző Irodának (MFOI) is az ügyvezetője, amely abban nyújt jelentős segítséget a hazai településeknek, hogy közvetlen uniós forrásokhoz juthassanak kiemelt projektjeik megvalósítására. A napokban éppen Székesfehérváron jelentettétek be dr. Cser-Palkovics András polgármester társaságában, hogy a vármegyeszékhely sikerrel pályázott egy több generációs, a testvérvárosokat is érintő projektre. Ennek kapcsán invitáltuk dr. Petri Bernadettet egy rövid beszélgetésre.

Mekkora munka volt ezt a fehérvári pályázatot sikerre vinni? Főleg annak tudatában, hogy Brüsszelben nem osztogatnak manapság bő kézzel támogatásokat magyar projektekre, tehát valószínűleg igen komoly követelményeknek kellett pontosan megfelelni.

– Amikor 2022 év végén, 12 év brüsszeli munka után hazatértem, számomra fontos volt, hogy kamatoztassam azt a tudást és kapcsolatrendszert, amit több, mint egy évtized alatt lehetőségem volt megszerezni az EU intézményeknél. Ezért is kezdtem uniós fejlesztésekkel foglalkozni, hiszen ezeket a nemzetközi fejlesztési forrásokat csak tudás és brüsszeli helyismeret birtokában lehet megszerezni. Székesfehérváriként a kezdetektől arra törekedtem, hogy városunk „első legyen az egyenlők között” és mielőbb elindulhassunk egy nemzetközi projekttel. Cser-Palkovics András polgármester felelős és a határokon átnyúló tudáscserére nyitott városvezetőként ebben természetesen partner volt, s miután megkötöttük a partnerségi megállapodást, azonnal megkezdtünk a projekt előkészítését. Az első pályázat mindig a legnagyobb munka a város számára is, mivel ekkor kell kialakítani egy olyan csapatot, amely a továbbiakban képes aktívan részt venni az előkészítésben, majd a megvalósításban. Így is lett. Megegyeztünk a témakörben, kollégáim segítségével pedig kidolgoztuk a tartalmát. Az elképzelésünk az volt, hogy a testvérvárosok közötti tudásátadásra koncentrálunk a generációk közötti együttműködés, a nemzeti hagyományok ápolása és a kultúra területén. Az egyik eseményt a Királyi Napok keretében valósítjuk majd meg. Sokszor tapasztaljuk, hogy az európai együttműködések kulcsa egymás megértése, a történelmi tapasztalatok összevetése, ám ez gyakran hiányzik. Mi itt Közép-Kelet Európában megtanuljuk a nyugatiak történelmét, de ők a miénket nem. Ha ez nem így lenne, talán jobban értenék a gondolkodásunkat, értékrendünket. A projekt nyert, az értékelés alapján több száz más önkormányzati pályázatot utasított maga mögé. A több tízezer eurós fejlesztési forrás csak egy az előnyök közül, ezen felül Székesfehérvár tagja lett a nyertes európai önkormányzatok „elit klubjának”, ami még több együttműködést és még több fejlesztési forrást hozhat majd egyéb témakörökben is, mint pl. az energiamegtakarítás, vagy innovatív közösségi lakóterek kialakítása – ilyen terveink is vannak.

Ami a jövőt illeti, ezek a közvetlen EU-s finanszírozású projektek, pályázatok nyilvánvalóan fontos szerephez jutnak, de vajon mire számíthatunk a központi, a Magyarországnak járó, még mindig jelentős részben visszatartott uniós források kapcsán? Ezek – sokak hitével, vélelmezésével ellentétben – nem könyöradományok, nem olyan támogatások, amelyekkel csak úgy játszani lehet.  Tény, hogy az Európai Unió jelenleg erőteljesen letért arról az útról, amiért több évtizeddel ezelőtt létrejött. Szakértőként miként látod ezt a kérdést, s mit lehet ez ellen tenni?

– Erőteljesen letért, valóban, mert egy ideje az Európai Unió felvett egy olyan “testtartást”, hogy már nem képes önmagát másként meghatározni, csak a tagországokkal szemben. Pedig az Európai Unió nem lehet erős, ha nem erősek az együttműködést alkotó egyes nemzetek. Az EU valójában nem lehet erős, ha Magyarország nem erős vagy ellenálló. Az uniós források lényege az országok közötti kiegyenlített gazdasági növekedés és az állampolgárok egyenlősége. Az EU pénzek felfüggesztése ezzel az elvvel szembemegy, ráadásul politikai okokból. Ezek mondvacsinált indokok, ha Brüsszelnek nem tetsző, az ország önrendelkezését védő kormány áll egy tagállam élén, a “szálkát is meglátják”, ha mindenbe beleegyező, mindenhez bólogató vezetése van egy tagországnak, akkor a “gerendát sem”. Ráadásul én személyesen is láttam a brüsszeli korrupciót, szabálytalanságokat, mint például, hogy az Európai Bizottság elnöke sms-ben alkudta ki a koronavírus oltóanyagok több tízmilliárd eurós szerződését saját férje üzlettársával, az ügyet pedig minden eszközzel igyekeznek elkenni. Szóval újabban az unió vezetői hajlamosak elfeledkezni róla, hogy az európai projekt szolgálja a tagállamok állampolgárait és nem fordítva. Most a háborús helyzetben mindez még inkább kiélezett. A felelőtlen háborúpárti kijelentések nemcsak veszélybe sodorják az embereket, de a háborús gazdálkodás, amire Brüsszel készül megrengeti a jóléti állam európai modelljét és aláássa az állampolgárok Európai Unióba vetett hitét, bizalmát.

Vasárnap döntő nap lesz. Mi a legfőbb tétje ennek az EP-választásnak?

– Nem túlzás azt állítani, hogy az európai együttműködés túlélése, hogy az EU vissza tud-e térni a valósághoz. A választás tétje háború vagy béke, hiszen fejlődni, jólétet teremteni csak békében lehet. A mostani sorban a tizedik közvetlen EP választás, előtte az embereknek ebbe nem volt beleszólása, a nemzeti parlamentek delegáltak képviselőket. 1979-ben az első közvetlenül választott Európai Parlament alakuló ülésén Simone Veil, az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke beszédében kimondta: Európa léte biztosított, a jobb Európa volt az első közvetlen európai választás tétje. Most ezt nem mondhatjuk el. Az EU-nak tisztelnie kellene a tagországokat és az embereket. A közvetlenül megválasztott Európai Parlament első felszólalója egyébként egy északír konzervatív képviselő volt, aki a Ház nemzetével szembeni tiszteletlenségét kifogásolta, felróva, hogy a brit zászlót tévedésből fejjel lefelé tűzték ki a Parlament épülete előtt. Egy közvetlenül választott Európai Parlament ilyen sértő és tiszteletlen hozzáállást nem engedhet meg magának egy tagországával szemben – fogalmazott akkor ez a képviselő. Hol tartunk már ehhez képest, amikor az elmúlt öt év során cél volt Magyarország “kiéheztetése” – ahogy a német EP alelnök fogalmazott pár évvel ezelőtt. Ezen akarunk, ezen fogunk változtatni Brüsszelben.

Rendkívül aktív és intenzív volt ez a kampány, ám az a lendület, amivel – legalábbis kívülről így tűnt – „végig robogtál” ezen az időszakon, az feltétlenül elismerésre méltó. Csak egy példa: a közösségi oldaladat követve láttam, hogy volt olyan nap, amikor Fehérvárról indulva megfordultál három vármegyében, több településen, hol előadást tartottál, hol kerekasztal beszélgetésen vettél részt, majd még jutott energia egy esti médiaszereplésre is. És ez nem egyedi eset volt… Honnan ez a rendkívüli energia?

– Örömmel fogadtam el az európai parlamenti képviselői jelölést, hiszen ez hatalmas megtiszteltetés, ráadásul ebben a pozícióban minden eddigi tapasztalatomat kamatoztathatom. Az Európai Parlamentben a szakmai munkához politikai gondolkodás, a politikai munkához pedig szakmai gondolkodás kell. Az egyik a másik nélkül mit sem ér. A közvéleménykutatások azt mutatják, hogy egyedülálló esély kínálkozik arra, hogy más, hozzánk hasonlóan gondolkodó csoportokkal összefogásban változtatni tudunk az Európai Unió működésén és vissza tudjuk terelni a helyes útra, azért, hogy azt a feladatot teljesítse be, amire hivatott. Biztosítsa a békét, a biztonságot és a fejlődést. Hogy őszinte legyen, ennek a kampánynak a tempója számomra egyáltalán nem volt szokatlan, sőt, azt gondolom, hogy egy olyan időszak áll előttünk, hogy ha sikerül mandátumot szerezni, Brüsszelben sem lehet ebből visszavenni. A kampány során a legnagyobb élményt a fórumokon részt vevő emberek figyelme és támogatása jelentette, ebből sokat tudtam töltődni.

Egyébként a jelenlegi munkám is elég komoly szervezést igényel és többrétű feladatokat foglal magában, hiszen miniszteri biztosként forrásokkal kapcsolatos kormányzati munkát koordinálok, vezetem a Magyar Fejlesztésösztönző Irodát, európai uniós szakértőként pedig rendszeresen megjelenek, publikálok. Ami mindennél sokkal fontosabb, egy hároméves kisfiú édesanyja vagyok, az édesanyák pedig általában természetszerűen jól osztják meg figyelmüket a feladatok között. Persze támogató párom és családtagjaim nélkül nekem is sokkal nehezebb lenne.

A kampány végén járunk, a munka el van végezve, ennek tükrében mire számíthatunk vasárnap éjjel, amikor várjuk az eredményeket az EP-választás kapcsán? Rögtön meg is duplázom a kérdést: fehérváriként helyben milyen eredményre számítasz?

– A célegyenesben vagyunk, ebből a kampányból is jól látszott, hogy a Fidesz-KDNP elképesztő teljesítményre képes, többmillió embert megmozgattunk, felszántottuk az egész országot. Ezt a választást nem is lehetett volna félvállról venni, hiszen az európai együttműködés fennállása óta nem volt még ilyen tétje az európai választásoknak. Én személy szerint úgy láttam, hogy erősíti az emberek érdeklődését és felelősségvállalását, hogy egy választáson kell eldönteniük: kik képviseljék őket közvetlen lakóhelyükön, saját településükön és tágabb értelemben vett lakóhelyükön, az Európai Unióban. Itt Székesfehérváron Cser-Palkovics András és csapata a stabilitást jeleníti meg, úgy gondolom, hogy az itt élő emberek egyértelműen látják, hogy az ő esetükben az elkötelezett, tudatos városvezetés és a megújulásra, valamint nemzetközi tudásra való nyitottság együtt jár, ami a folyamatos fejlődés feltétele. Európai uniós szinten pedig abban bízom, hogy a mögöttünk lévő kampány során sikerült megmutatnunk és személy szerint nekem is sikerült megmutatnom azt a tudást, képességet és szenvedélyt, amellyel Brüsszel felé fordulunk a magyar emberek békéje, biztonsága és jóléte érdekében, a választási eredmény pedig ennek megfelelően alakul.

(Fotók: Mátay Balázs  és dr. Petri Bernadett Facebook oldala)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-06-08

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This