Az utolsó aranyágacska – elérkezett a Koronázási Szertartásjátékok fináléja

A székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen (Romkert) nagy eséllyel utoljára kerül sor a napokban a Koronázási Szertartásjátékra, ugyanis az idei évben III. András – Az utolsó aranyágacska darabbal zárul az Árpád-házi dinasztia történetét bemutató sorozat. A következőket – bár a folytatás még erősen bizonytalan – már más helyszíneken fogják megrendezni.

A ma esti sajtóbemutatón, ami egyben a főpróba is volt, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Szikora János rendező köszöntötte a darab alkotóit, szereplőit, a meghívott vendégeket, a médiák képviselőin kívül a Belvárosban élőket, a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Színjátszó táborában résztvevő gyermekek és a szereplők családtagjait.

– A Koronázási Szertartásjáték egy olyan előadás, amelyre a város és mindenki, aki ebben az elmúlt években közreműködött, büszke lehet. A színfalak mögött álló gyermek és felnőtt szereplők, a Rákóczi Szövetség táborának résztvevői és mindenki, aki kivette a részét az alkotói folyamatból, nagyon sokat tettek azért, hogy ez az előadás megvalósulhasson. – monda dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere külön köszöntötte a Nemzeti Emlékhely környékén élőket, akik a másfél hétig tartó próbák alatt is türelemmel viselték a késő esti-éjjeli zajt, zenét, s elfogadták a sajtópróbára a meghívást. Hozzátette: a Nemzeti Emlékhelyen az Árpád-házi uralkodók életét megidéző Koronázási Szertartásjátékokkal sikerült elérni, hogy lelkiekben ismét felépüljön a királyi koronázó bazilika.

Maga a darab felemelő, fenomenális, mindenképpen méltó lezárása a tízéves Árpád-házi sorozatnak. A monumentális színpad és színpadtechnika, a hatalmas kivetítők és a több száz résztvevő hatalmasat produkált. A színészek, a táncosok, a gyerekszereplők, az élő zene és a szintén élőben énekelő kórus kiváló összhangban nagyot dobtak, igazolva az egész produkciót annak idején megálmodó rendező-forgatókönyvíró, színigazgató Szikora Jánost.

A darabot augusztus 19-én, 20-án és 21-én este 21.00 órakor tekintheti meg a nagyközönség. Jegyek még korlátozott számba kaphatók.

Az időjárás az előttünk álló napokban várhatóan alaposan megváltozik, a hőségriadót holnaptól szelesebb, esősebb időszakok veszik át. Amennyiben a produkciót akár pénteken, akár szombaton, akár vasárnap este el kellene halasztani az időjárás okán (a Vörösmarty Színház és az Önkormányzat felületein teszik közzé az esetleges változásokat), akkor a két esőnapon, hétfőn és/vagy kedden pótolják majd, bízva abban, hogy ezeken a napokon már nem lesz sem erős szél, sem pedig eső, mert mind a kettő ellehetetlenítheti a darab lebonyolítását.

(Fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami