Az orosz offenzíva megindult, ez már nem játék!

Szerző: Mátay Balázs

2022-02-24

A fél világ találgatta az elmúlt időszakban, hogy vajon fegyveres konfliktusig fajul-e a helyzet Oroszország és Ukrajna között, vagy Putyin csak blöfföl, de nem küldi harcba katonáit. Ma hajnalban világossá vált, sajnos előbbi forgatókönyv valósult meg, az orosz haderő komoly csapásokat mért fontos ukrán célpontokra, a hadjárat megkezdődött. Ennek következtében pánik tört ki az ukrán városokban, Kijevből menekülnek az emberek, Kárpátalját eddig nem érte atrocitás, de nyilvánvalóan akár több százezer kárpátaljai magyar is elindulhat Magyarország felé, biztonságot keresve. A világ lélegzetvisszafojtva figyel, vajon mi történik a következő órákban, napokban. Mindeközben Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset, s úgy nyilatkozott, hogy „Magyarországnak ebből a katonai konfliktusból ki kell maradnia!” A baloldal miniszterelnökjelöltje Putyin ellen, Ukrajna mellett foglalt állást és estére tüntetésre mozgósít az orosz nagykövetség elé…

Nyilvánvalóan a hivatalos magyar álláspont, Orbán Viktor szavai a mérvadóak a külvilág számára, ám erős aggodalomra ad okot a hazai választási kampány hajrájához közeledve a baloldal és Márki-Zay hangulatkeltése, és az az álláspontja, hogy néhány hete Orbán Viktor nem a békét, hanem a háborút ment előkészíteni Putyinhoz. Akkor, amikor a világ számos országának vezetői is Moszkvába utaztak, hogy a békés megoldást kapacitálják Putyinnál. Márki-Zay eddig is összevissza beszélt, de ezzel a megnyilatkozásával, illetve azzal, hogy álljunk nyíltan az ukránok mellé, ítéljük el Putyint és segítsük fegyverekkel is az ukránokat, már nem megnevetteti közösségi oldalának olvasót és a nyilatkozatait figyelemmel kísérőket, hanem elképeszti! Ez nem játék, ez egy háborús konfliktus, amiből – ha abban részt vett – Magyarország soha nem jött ki jól az elmúlt két évszázadban. Kizárólag politikai érdekek mentén egy országot háborús veszélybe sodorni több, mint felelőtlenség!

Közvetlen részvételünk esetén is sok negatívuma lehet ránk nézve a konfliktusnak. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő éppen egy hete, pátkai, majd velencei előadásán is elmondta, hogy egy háborús incidens, egy háborús helyzet miatt jelentősen drágulna a gáz, amelynek szinte mindenre hatása van, komoly áremelkedések lavináját indíthatná el egy ilyen szituáció. Azt is hozzátette, hogy pont ezek megakadályozása okán sem szabad nekünk fegyverekkel és katonákkal segíteni Ukrajnát, mert az beláthatatlan negatív következményekkel járhatna Magyarország tekintetében.

Egy másik szakérő, Nógrádi György ma délelőtt nyilatkozott az m1-en arról, mi várható a következő órákban, napokban: „Nyilvánvalóan az orosz katonai csapás folytatódni fog, és amit az amerikai elnöktől kezdve mindenki mondott, az tény: nem fogják a NATO-országokat megtámadni! Az orosz álláspont az, hogy Ukrajna orosz érdekszféra – nagyon csúnyán fogalmazva – nem tűrik el, hogy a NATO-ba belépjen, nem tűrik el, hogy nagy mennyiségű nyugati fegyvert kapjon, de nincs olyan nyugati vezető, aki azt mondta volna, hogy hajlandó csapatokat küldeni Ukrajnába. A hidegháború korában volt egy mondat: „Meghalnál-e Hamburgért, meghalnál-e Chicagóért? A válasz az volt, hogy Hamburgért nem, de Chicagóért igen!” Ugyanez ismétlődik most, senki nem hajlandó Ukrajna miatt belemenni a harmadik világháborúba.”

Itt van a lényeg: a világ vezető hatalmainak sem érdeke közvetlenül beavatkozni a konfliktusba, így nekünk, „kicsiknek” sem szabad cibálnunk az oroszlán bajuszát, egyszerűen vétkes felelőtlenség, sőt, kifejezett bűn ebben a helyzetben politikai célból magyar beavatkozást sürgetni és ezzel fokozni az amúgy is felfokozott hangulatot a választások előtt alig több, mint egy hónappal!

Reménykedjünk abban, hogy gyorsan véget érnek az orosz katonai csapások, s nem lesz több áldozat, köztük pedig magyar áldozat. Nekünk és a világ békeszerető embereinek ez az érdeke, nem a hergelés, hangulatfokozás, uszítás!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-02-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami