Almádi lepénykülönlegesség idén a legjobb balatoni strandétel

Szerző: Media24

2023-08-05

Az Év Strandétele idén a Balatoni nyelves Balatonalmádiból, a legjobb bisztró étel a balatonboglári Gianpieros hideg tökfőzeléke, az Év felfedezettje a Pofás pil-pil lángos Balatonmárián, vegán különdíjas az alsóörsi zeller ravioli és az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett. A Balatoni Kör által idén kilencedik alkalommal meghirdetett ÉvStrandétele verseny nyerteseit a fövenyesi Kalóz strandbisztróban tartott eredményhirdetésen mutatták be.

A díjazott ételekről

Az idei Év strandétele a balatonalmádi strandon található Terasz bisztró Balatoni nyelves nevű, spenótos krémsajttal, paradicsommal, bacsalikommal és egy bakonyi füstölt marhanyelvvel készített házi lepénye lett, mellyel a bruschetta műfaját sikerült nagyon szerethetően újragondolniuk. 3300 forintért önmagában komplett ebédnek vagy vacsorának is tökéletes választás és egyben bármelyik büfében könnyen elkészíthető.

Az Év strandétele díj célja, hogy máshol is elkészíthető legyen a hazai hagyományokat, illetve a nemzetközi street food sztenderdeket megújító étel, mely ezúttal is alkalmas arra, hogy műfajteremtő legyen. A pikáns névválasztás izgalmasan kapcsolódik a balatoni nyárhoz és hozzájárulhat ahhoz, hogy ez az étel méltán népszerűvé válhasson.

Bisztró kategóriában idén a Balatonbogláron évek óta kultétteremnek számító Gianpiero’s „hideg tökfőzelék feltétlenül” nevű étele nyert, melyet garnélás vagy más, hagyományos feltéttel is kérhetnek azok, akik makacsul ragaszkodnak hozzá.

A Tork képviselője, Sipos Norbert az Év felfedezettje díjat a Lángos world büfé Pofás fogas pil-pil lángosának adta, melyet Balatonmária nagy szabadstrandján készítenek. A garnéla helyett süllőpofával lángoson tálalt fokhagymás-paradicsomos pil-pil strandételként tökéletesen jeleníti meg a Beach Food szemlélet lényegét, hogy a pil-pilt, mint spanyol tengerpartokra jellemző nemzetközi sztenderdet hogyan lehet igazán hazaivá és balatonivá varázsolni úgy, hogy egyúttal a lángost is szokatlanul szépen „tálalható” étellé teszik, nem utolsó sorban a szeklicére emlékeztető füstölt chili szálakkal.

Erős mezőnyben az alsóörsi Fogas bisztró Zeller „Raviolija” lett idén a legjobb vegetáriánus étel, melynek gombás tölteléke tészta helyett vékonyra szelt zeller lapok közé került, ára 3450 forint.

Idén kiemelten fontosnak tartottuk, hogy meghirdessük a „jóárasított” strandétel kategóriát is, melyben a vonyarcvashegyi Party hangulat büfé által megálmodott „Party harcsali” fantázianevű étele nyert. Túróscsuszás harcsapaprikást palacsintában igényesen tálalva tették igazán balatonivá a hortobágyi palacsintát, 2150 forintos áron.

A versenyről röviden

A zömmel gasztronómiai szakújságírókból álló zsűrihez idén Csillag Richárd balatoni séf csatlakozott, aki tavaly negyedik lett az ifjú szakács világbajnokságon, a Tork különdíját átadó Sipos Norberttel együtt így két séf is volt a zsűriben. Ezúttal kilenc döntős helyen kóstolták végig a nevezett strandételeket. és ennek alapján hirdettek eredményt. Idén kétszer annyi döntős hellyel továbbra is a déli part viszi a prímet ebben a műfajban.

Az év jóárasított étele a vonyarcvashegyi Party harcsali lett

Döntőbe jutott ételek, melyek most nem nyertek díjat

A döntőbe jutott ételek mindegyike olyan nívót képvisel, ami egyaránt megérdemli a figyelmet és bármelyik esélyes volt a győzelemre. Idén nyitott a lellei Mesés BBQ & grill. Tulajdonosa Koós Tamás ételeinek úgyszólván minden meghatározó összetevőjét maga készíti – a Lyonból magával hozott kovásszal készíti a pizzán túlmenően kiváló hamburgerjének buciját is, de maga kovászolja a hagymát is, amit mellé ad.

A korábban már több díjat nyert zamárdi Tiki Beach Sztrapacsintája lényegében egy palacsintában tálalt sztrapacska volt. Másik nevezett ételük a grillezett görög- és sárgadinnye, cukkini spagettivel, cideres sárgabarack habbal a gyümölcsöt főételként tálalva ugyancsak eredeti színt hoz a vegán kínálatba.

A fenyvesi Konyhám korábban már két ízben nyert. Idén büfé kategóriában nevezett ételük kovászolt, fűszerezett rántott kenyér, füstös paradicsom salsa mártogatóssal. A szintén Szikra Gabiék által működtetett fonyódi Konyhám stúdio 365 bisztró kategóriában nevezett étele a Zeller variációk sült zeller, almapüré, napraforgó praliné, almachips, szarvasgombás balzsamkrém és vegán majonéz igényesen tálalva.

Büfé kategóriában nevezett, a versenyben díjat nem nyert ételek a Fogas bisztrótól a céklás humusz, vöröslencse saláta tésztakosárban jó példát adott arra, hogyan lehet a tortilla lapokat olajban kosár alakban kisütve újabb eredeti Beach Food tálalási módot kitalálni, amivel akár könnyen elvihetővé tehetik az ételt egy strandon, 2750 forintért. BuSajt névre keresztelték harmadik ételüket, mely lényegében egy disznósajthoz hasonló formában, de busából készített nagyon könnyű és szépen tálalt halétel (3950 ft).

A Szarvas csiga Fonyódról egy sült szarvaskolbász, langyos, házi sós briósban, izgalmas borsos-mustáros szósszal, friss salátával és vajon karamellizált hagymával.

(fotó: Heim Alexandra)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Media24

2023-08-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This