A velencei „fantom” és a távozó jegyző

Aligha mondhatja manapság bárki Velencén, hogy nincs téma a tóparti településen. Az már más kérdés, hogy ezek a témák korántsem pozitívak. Ha jól belegondolunk, ez az állapot gyakorlatilag a 2019-es önkormányzati választások óta jellemzi a kisvárost. A voksoláson győztes, az ismeretlenség homályából érkezett Regélő Hagyományőrző Egyesület jelöltjei vették át a helyi kormányrudat a Fideszes többségű testülettől, ám mindeddig fejlesztési oldalon szinte semmit sem tudtak felmutatni, ellenben több konfliktussal, botránnyal. A legújabb a távozóban lévő jegyző és néhány képviselő, illetve a polgármester között bontakozott ki.

Már hetek óta nyílt titok, hogy Szombathyné dr. Kézi Aranka távozik Velencéről. Azt konkrétan az érintetteken kívül senki sem tudta, legfeljebb vélelmezte, hogy mi ennek az oka? Mennie kell, vagy önmaga mondott fel a település jegyzője, akit még a korábbi polgármester, Koszti András vett fel a hivatalt irányító vezetőnek 2019. nyarán.

A legutóbbi, 2021. november 3-án megtartott képviselő-testületi ülésen azonban erre a kérdésre is választ kaptunk: az „Egyebek” napirendi pont témái között kért szót a jegyző, s mondta el, hogy őt bizony elküldték, mégpedig az általa „fantomnak” nevezett Regélő Egyesület nyomására hivatkozva a polgármester és az alpolgármester közölt vele, ellentmondást nem tűrő stílusban.

„Azt hiszem, már mindnyájatok számára ismert, hogy nemsoká van „lehetőségem” (értsd: már nem sokáig…) itt dolgozni veletek. Egy bizottsági üléses napon, azt hiszem október 14-én már úgy elmondtam a kevésbé higgadt véleményemet, amit most is vállalok és helytállok. Ugyanakkor egy pár dolgot, hogy mindnyájan tanuljunk belőle, szeretnék megbeszélni veletek… A lényeg, engem október 4-én behívott Polgármester Úr és Alpolgármester Úr és eléggé ellentmondást nem tűrő módon lett velem közölve, így mondom, mert szó szerint ez volt, hogy a testület és az ún. Regélő Egyesület, aki bocsássatok meg, de az én szempontomból fantom, nem szeretne velem dolgozni és hogy ez már hónapok óta folyik és kvázi Polgármester Úr ultimátumot kapott… Én nem is vontam kétségbe, hogy az általam hitelesnek vélt emberek elmondása nem volt valós. Azóta több képviselővel beszéltem és kiderült, hogy 2 képviselő idézte elő, kezdeményezte ezt a helyzetet.” – ezt mondta a testületi ülésen a jegyzőkönyv tanúsága szerint Szombathyné dr. Kézi Aranka.

Gerhard Ákos polgármester aztán megkérdezte a távozófélben lévő velencei jegyzőt, hogy ezt vegyék-e biztosan jegyzőkönyvbe, de Szombathyné nemcsak óhajtotta, de kifejezetten ragaszkodott hozzá, majd miközben folytatta gondolatmenetét, az alpolgármester (Szabó Attila) és Kernya Gábor képviselő többször is kísérletet tett arra, hogy meggyőzzék, jegyzőkönyvön kívül beszéljenek a témáról. Mint az alpolgármester fogalmazott: „…szerintem zárjuk le a testületi ülést, mert ez nem tartozik szerintem a nyilvánosságra”, majd így nyomatékosított: „Nem gondolom, hogy ez a város honlapjára tartozik, ez a beszélgetés”Szombathynék kitartóan tartotta magát ahhoz, hogy márpedig a nyilvánosságra tartozik az ügy, mivel ő a város jegyzője. Hozzátette: „…legalább most felvállalhatnátok, ha szemtől-szembe nem vállaltátok föl”. Végül aztán Gerhard polgármester lezárta a testületi ülés nyilvános részét.

A teljes jegyzőkönyv innen letölthető. Az ominózus részek a 45-47. oldalon találhatóak: Svelence.pm21111611090)

Az, hogy Velencén vannak bajok, nem is kicsik, eddig sem volt titok. A választás után először az akkor már kivitelezési fázisban lévő sportuszoda építését gáncsolta el az újonnan megválasztott testület a polgármester vezetésével, egy enyhén szólva kétes hírű (a nyáron velencei házából vitték el közel 1 milliárdos  költségvetési csalással vádolva összevont NAV-os és rendőrségi razzia keretében) vállalkozó és társai őrző-védő csapatának közreműködésével, amikor elfoglalták és több hétig őrizték az építési területet. Ezt követte az EFOTT rendezőivel való háborúskodás és a hírhedt útlezárás, miközben egy szezonális óriáskerék felállítása körüli hajcihővel már elindult a hadviselés a Velence Korzó éppen tulajdonosváltáson átesett üzemeltető cégével.

A GOMI Kft-vel tartós háborúskodásra rendezkedett be a városvezetőség, amely az üzemeltetési szerződés rendkívüli felmondásával tett egy sikertelen kísérletet a Korzó üzemeltetésének visszavételére. A történetből bírósági ügy kerekedett, az üzemeltető birtokvédelmet kapott az illetékes bíróságtól, tehát egyelőre minden maradt a régiben. A jogi ügymenet lezárásáig mindenképpen. Ez lehet akár több év is, ami nem túl jó hír a tulajdonos önkormányzat számára, amely ugyancsak birtokvédelmi kérvényekkel kezdett el új offenzívát nyitni. Az első sikeres volt, a második még folyamatban, de napokon belül itt is várhatóan dönt majd az eljárásra kijelölt székesfehérvári főjegyző, Dr. Bóka Viktor.

Ami a pozitívumokat illeti? Nem nagyon vannak ilyenek. A kampányban ígért út- és járdaépítések elmaradtak, mindössze kisebb felújításokra és az Északi Strand üzemeltetésének visszavételére futotta. Valljuk meg őszintén, bő két év alatt ez egy, a 2015 és 2019 közötti években érezhetően és kimutathatóan komoly fejlődésnek indult kisváros, egy kiemelt turisztikai célpont esetében messze sem mondható sikertörténetnek. Sőt, a bizonyítványba a városfejlesztés tantárgyból igen nyomatékos elégtelen kerülne, ami nem kecsegtet semmi jóval a Regélős „fantom” csapatának, Gerhard Ákos polgármesternek és képviselőtársainak. Apropó Regélők!

A Regélő Hagyományőrző Egyesületet fantomnak nevező jegyző valószínűleg nem tévedett: az egyesület honlapja már nem található meg, miként Facebook-oldala is 2019. december 9-e óta inaktív, egyetlen bejegyzés sincs azóta ezen a felületen. A céginformációkból az látszik, hogy 2020-ra nyújtott be pénzügyi beszámolót, adószáma van, így létezik, de igencsak „álcázva”, mint működő, tevékeny egyesület valójában semmiféle nyomot nem hagyva maga után.

Összességében azonban nem az a fontos, hogy a „fantom” valóban az-e vagy sem, hanem az, hogy a város vezetősége igazi fejlesztéseket vigyen Velencére, s lehetőleg a helyi lakók és a létesítményt felettébb kedvelő turisták elégedettségére a Velence Korzó üzemeltetőjével egy irányba húzza a szekeret, mert a polgármester és a testület legfeljebb távozik majd a következő választáson, az üzemeltető pedig bármikor dönthet úgy, hogy befejezi, ám a lakók és a nyaralótulajdonosok maradnak, a turisták pedig (még) reménykedve érkeznek, és nem mindegy, hogy egy néhány év alatt leamortizált településen/településre, amely megrekedt a fejlődésben, vagy egy újra felfelé ívelő fejlődési pályán futó városban/városba, ahol jó élni, létezni.

Mi a kulcs ahhoz, hogy a pozitívabb végkifejlet valósuljon meg? A városvezetőség által sokszor hangoztatott, ám a gyakorlatban mégsem működő nyílt, őszinte, a problémák megoldására törekvő KÖZÖS GONDOLKODÁS és KOMMUNIKÁCIÓ, azaz a varázsszó: EGYÜTTMŰKÖDÉS! Minden érintettel, minden lakóval, mindenkivel, aki hozzájárulhat a település fejlődéséhez.

(Archív fotók – Igari Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-11-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami