A mesterséges intelligencia a közlekedésben

Szerző: Media24

2024-03-02

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Vármegyei Területi Szervezete szombat reggel immáron 29. alkalommal rendezte meg a hagyományos Közutas-Vasutas Szakmai Napot. A programnak ismét a Székesfehérvári SZC Jáky József Technikum adott otthont, a fő téma pedig a mesterséges intelligencia és annak közlekedésben való alkalmazása volt.

A KTE Fejér Vármegyei Területi Szervezete idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az országos egyesület körülbelül 4000 taggal rendelkezik, míg a területi szervezet több mint száz tagot számlál Fejér vármegyében. A szervezet egyik kiemelt eseménye a Közutas-Vasutas Szakmai Nap, melynek keretében a mérnökök, útüzemeltetők, hatósági területen dolgozók és kivitelezők az elmúlt év, valamint a következő időszak fejlesztéseiről számolnak be. Az idei konferencián az éves beszámolók mellett a mesterséges intelligencia közlekedésben való alkalmazásáról hallhattak előadásokat a résztvevők.

„Ismét örömmel adunk helyet a rendezvénynek. A megjelentek között a jelenlegi és a volt Jákysok számát látva, ebben nincsen semmi meglepő. Nagyon fontosnak tartjuk ezt a kapcsolatot, és ragaszkodunk is hozzá, ahogy az útépítő, vasútépítő és fenntartó technikus képzéshez is.” – kezdte köszöntőjét dr. Oroszné Stefánkó Éva, a Székesfehérvári SZC Jáky József Technikum igazgatója. Beszámolt róla, hogy a most zajló felvételi eljárásban 60%-kal több fiatal jelentkezett az említett képzésre, ami nagy öröm az intézmény számára. Fontosnak tartja, hogy a Szakmai Nap programja idén is tartalmaz olyan izgalmas előadásokat, melyek nem csak a szakmabelieknek, de a laikusoknak is érdekesek lehetnek. A beszédet követően a résztvevők közösen helyeztek el koszorút Jáky József szobránál.

A megnyitót és a szakmai előadásokat megelőzően Filep László, az intézmény egykori igazgatója, aki 40 éven keresztül tanított matematikát a Jákyban, Radnóti Miklós – Hetedik ecloga című költeményét szavalta el.

Az Önkormányzat nevében Mészáros Attila alpolgármester köszönte meg az elmúlt év együttműködését. „Sok minden történt, amiért azt gondolom, hogy hálásak lehetünk. Befejeztük a Móri út felújításának első ütemét, átadtuk a Seregélyesi és Budai utakat átkötő utat, valamint készülünk a Bakony utca bekötésére és kisebb csomóponti átalakításokra.” – kezdte köszöntőjét az alpolgármester, aki elmondta: közösen dolgoznak az Új Csóri utat érintő átalakításokon, valamint nagy reménnyel néznek a 63-as és a 8-as utakat összekötő körforgalom átalakítására, melyben még az idén fontos lépéseket tehetnek. Fontosnak tartja az autóbusz-menetrendi változásokat is, melyek jelentősen megkönnyíthetik a városrészek közötti utazásokat. A Szakmai Nap fő témájához kapcsolódóan elmondta: a mesterséges intelligenciának a jelenben és a jövőben is fontos szerepe van, de bízik benne, hogy jó szakemberekre, mérnökökre mindig lesz szükség.

Molnár István, a KTE Fejér Vármegyei Területi Szervezetének elnöke megnyitó beszédében beszámolt a szervezet elmúlt évének fontos eseményeiről. Megemlékezett Hegedűs Magdolnáról, aki tavalyi haláláig aktív tagja volt a szervezetnek, korábban pedig kiemelt szerepe volt a Budapest-Fehérvár vasútvonal felújításában. Az elnök elmondta, hogy 2023-ban is több kiemelt programot rendeztek: a Szakmai Nap, a Közlekedési Kultúra Napja mind sikerrel zárult, de az év során számos kirándulást, szakmai előadást szerveztek a tagoknak. Végezetül gratulált a februárban kitüntetett tagoknak, akik az Országos Elnökségi Ülés átadó ünnepségén vehették át elismeréseiket. Kalmár Tamás Széchenyi Emlékplakettet, Harmati Marcell és Kapitány Ildikó Ezüst jelvényt, míg Székesfehérvár Városgondnoksága KTE-ért emlékplakettet kapott. Molnár Istvánt az ünnepségén örökös taggá választották.

Az első előadást Csáki Tibor okleveles építőmérnök tartotta A mesterséges intelligencia és alkalmazási lehetőségei a statikus-mérnöki gyakorlatban címmel. A mérnök elmondta: az MI, vagyis a mesterséges intelligencia manapság egy felkapott ügy, de aki jártas a témában tudja, hogy az irodalomban és a filmekben már az 1940-es években megjelent. Az előadó kitért arra is, hogy az MI nem csak a jövőben, de napjainkban is jól működő rendszer, köszönhetően annak a rengeteg adatnak, amiből dolgozik.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2024-03-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This