A közhiedelemmel ellentétben járdán nem lehet kerékpározni!

Az időjárás kedvezőre fordulásával egyenes arányban a kerékpáros forgalom is megnövekedett. Azok a kerékpárosok, akik nem tartják be a járműkategóriára vonatkozó szabályokat gyakran kerülhetnek olyan helyzetbe, amellyel mind magukat, mind pedig közlekedés mást résztvevőit balesetveszélyes szituációba sodorhatják, főképp a járdán, ahol a közhiedelemmel ellentétben TILOS kerékpározni!

FONTOS!

Kerékpárosok, a járda a gyalogosoké! Ott kerékpárral csak akkor lehet közlekedni, ha az úttest kerékpározásra alkalmatlan. Ez fizikai akadályokat jelent (pl. útfelbontás), de a nagy forgalom nem lehet indok a járdán történő kerékpározásra.

Tekintve, hogy a gyalogos-átkelőhelyeket is csak a járdáról lehet megközelíteni, ezért a járdáról lehajtó kerékpárosnak nincs elsőbbsége sem a gyalogos-átkelőhelyen, sem pedig az úttesten közlekedő egyéb járművekkel szemben. Ez az elsőbbség – csakúgy, mint a kanyarodó járművel szembeni elsőbbsége a gyalogosnak – csak a gyalogosokat illeti meg, a kerékpárosokat nem.

Amennyiben az úttesten kerékpársáv került kijelölésre, akkor a kerékpárosoknak ott kell közlekedni, ekkor a járdán történő kerékpározás szintén szabálytalan.
A kerékpársávról történő kihajtás során – ezekkel elsősorban a körforgalmú utak előtt találkozhatunk – a kerékpárosnak elsőbbséget kell adni az irányt nem változtató járművek részére.

FIGYELEM!

Nagyon fontos még az irányváltoztatás előtti irányjelzés, amellyel a közlekedés többi résztvevői számára adunk támpontot, hogy merre folytatjuk utunkat kerékpárral.
Továbbra is kiemelt figyelmet érdemel az éjszaka és korlátozott látási viszonyok melletti kerékpár kivilágítás. Ezt előre fehér, hátra piros színű fényforrással kell teljesíteni, továbbá szükséges még a prizmák felszerelése is, előre fehér, hátra piros, az első kerékre pedig KETTŐ küllőprizma.

Csak a láthatósági mellény viselése nem elegendő, ekkor is kell a világítás. Azt is jó tudni, hogy a szabályok szerint világító eszközöknek tiszta időben 150 méter távolságból jól láthatónak kell lennie, ezért célszerű időnként az elemek minőségét, tartósságát ellenőrizni.

Természetesen az egyéb közlekedési szabályok betartása – elsőbbségadás, egyirányú utcában történő közlekedés, kötelező haladási irányok betartása – mind-mind a biztonságot növeli, és a balesetek elkerülését segítik.

A gépjárművezetők figyelmét felhívjuk, hogy közlekedésük során kiemelt figyelemmel legyenek a kerékpárral közlekedőkre!
…, hogy mindenki hazaérjen!

(FVMRFK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2024-02-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This