A királyné udvarhölgyével lopatta el a Szent Koronát

Szerző: Media24

2022-10-09

A Szent Koronát 1440. februárjában lopták el a visegrádi várból. Az M5 kulturális csatorna Magyar nők című műsora az „eset” főszereplőjét, Kottanner Jánosnét mutatta be. Luxemburgi Erzsébet magyar királyné udvarhölgye évekkel később naplójában írta meg a történetet, a ránk maradt memoár az egyik legrégebbi magyar kézirat, pontosan bemutatja, miként lopták el egy vánkosba varrva a legfőbb felségjelvényt.

Kottaner Jánosné alakjához a magyar történelem egy kalandos fejezete köthető, amit az utókorral is megosztott: a Szent Korona elrablásának története, amelynek főszereplője volt. A magyarországi német származású memoárszerző, Luxemburgi Erzsébet magyar királyné udvarhölgye és leányának, Habsburg Erzsébet hercegnőnek a szárazdajkája volt. Az özvegy, a későbbi V. Lászlóval várandós királyné politikailag nehéz helyzetbe került, és hogy biztosítsa születendő gyermeke számára a magyar trónt, megkérte bizalmasát, hogy lopja el számára a Szent Koronát, amely nélkül nem lehetett senkit törvényesen királlyá koronázni.

„Ez egy középkori krimi, amely során az udvarhölgy az életével játszott. Naplójában többször leírta, mennyire félt és hogyan vívódott lelkiismeretével. Tudta, hogy a koronát a visegrádi várban őrzik lakatok és pecsétek alatt, előbbieket nagyon nehezen tudták csak leszedni. 1440. február 20-ról 21-re virradó éjszaka lopták el a koronát, ő őrködött, és végig imádkozott. Kétszer is zajt hallott, és attól tartott, felébredt a ház népe, és jönnek értük a fegyveresek, de végül ez nem történt meg” – osztotta meg a naplóban leírtakat a Magyar nők adásának nézőivel Hlavács Bettina. A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának múzeumpedagógusa azt is elmondta, hogy végül a kápolnából elvett vánkosba varrva juttatták ki a koronát másnap hajnalban a várból.

A Magyar nők adásában további részletek ismerhetők meg Kottanner Jánosné naplójának irodalomtörténeti jelentőségéről is.

A teljes adás újranézhető a műsor Médiaklikk-oldalán.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-10-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami