’56 hőseire emlékeztek

Szerző: Mátay Balázs

2021-10-23

Ünnepi előadással és koszorúzással tisztelgett Székesfehérvár az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A Városház téren bemutatott Igazak című darabban a nézők hét fiatal sorsát kísérhették végig a világháború végétől a forradalom idejéig, a történetüket egy nyolcadik mesélte el. A téren ünnepi beszédet mondott Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, majd a megemlékezés a Szent István-székesegyház oldalában lévő emlékkeresztnél koszorúzással zárult.

„A forradalom fiataljai a józan ész szabályait félredobva csak a szívükre hallgattak, amikor felvették a harcot a szovjet tankokkal. Tetteiket és nevüket aranybetűkkel írták be a magyar történelem könyvébe.” – ünnepi beszédében így emlékezett meg az ’56-os hősökről Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Nemzetünk történelmének vannak soha el nem múló lánggal lobogó pillanatai. Ezek azok az események, amelyek meghatározzák identitásunkat, ilyenkor markánsan és ellentmondást nem tűrően megmutatkozik mindaz, ami magyarrá tesz bennünket. A képviselő kiemelte: „Ez a láng 1956. október 23-án robbanásként tört a felszínre. Az ország számos pontján hatalmas tüntetések kezdődtek, amire a hatalom sortüzekkel felelt. Mintha a robbanás okozta tűzvihart olajjal próbálták volna eloltani. (…) A forradalom hősei soha el nem múló tiszteletet és megbecsülést érdemelnek. Emléküket csak úgy ápolhatjuk igazán, ha cselekedeteinkben és gondolatainkban is a szabadságharc hőseihez méltó életet élünk. A szabadságért vívott háború nem ér véget soha. Mindig vannak, akik különböző álarcok mögé bújva szeretnék megzabolázni szabadságvágyunkat, és örök rabságba hajtani a gyermekeinket. Az ’56-os forradalom hősei azt üzenik nekünk: Előre, ne hátra! Ránk is vár, hogy megnyerjük az ’56-os szabadságharcot, hogy győztesek legyünk. Össze kell fognunk, erősnek, egységesnek kell lennünk, és amikor eljön az idő, cselekednünk kell.” – zárta ünnepi beszédét Vargha Tamás.

A beszédet követően a színpadon Csengey Márton, Farkas Eszter, Török Laura, Vágó Bendegúz, Helmrich Márton, Somos Gergő, Bíró Mózes és Németh Dávid, valamint a Megadance Székesfehérvári Táncszínház Egyesület táncosai idézték fel az egykori egyetemisták és középiskolások forradalmi napjait. A darabot Matuz János írta és rendezte.

A Városház téri ünnepi műsort követően a Bazilika 56-os emlékkeresztjénél néma koszorúzással emlékeztek az 56-os hősökre. A város és a megye koszorúját közösen helyezte el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Simon László kormánymegbízott. Az emlékműnél tisztelegtek a fegyveres testületek, a rendvédelmi szervek, az egyházak, az önkormányzatok, a pártok képviselői, az oktatási és kulturális intézmények és a civil szervezetek vezetői, valamint egy-egy szál virággal a székesfehérváriak.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2021-10-23

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This