18 intézmény, 86 osztály, 1856 ballagó diák

Szerző: Media24

2022-04-30

Lélekmelengető érzés volt látni a Városház térre érkező osztályokat és a büszke családtagokat, akik eljöttek a városi ballagásra. Három év kihagyás után folytatódhatott a szép fehérvári hagyomány, melynek ezúttal 18 intézmény 68 osztálya, összesen 1856 végzős diák volt részese. Az ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester útravalóul a város közösségének biztatását tolmácsolta, és azt kérte a ballagóktól, hogy soha ne felejtsenek el egy mosolyt, egy biztató ölelést adni egymásnak az elkövetkező héten, az érettségik időszakában. A mai nap azonban a ballagásé, ami az elmúlt 4-6-8 esztendő legszebb pillanatainak felidézéséről szól. Miért félnénk, miért élnénk, ha nem egy álomért? – idézte a városvezető.

2019-ben az esős időjárás, 2020-ban és 2021-ben pedig a koronavírus-járvány miatt maradt el a városi ballagás. És bár az elmúlt két évben online formában megtartották a végzős fehérvári diákoknak szóló eseményt, ma nyílt arra lehetőség, hogy ismét személyes találkozással folytatódhasson a szép városi hagyomány.

18 intézmény 86 osztálya, összesen 1856 végzős diák érkezett a Városház térre, ahol büszke szülők, rokonok népes tábora kísérte figyelemmel az ünnepséget. A fiatalokat dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, aki elsőként arra kérte a ballagókat, hogy lelkiekben képviseljék azokat a diákokat is, akiknek az elmúlt években nem lehetett részük ilyen ünnepségben. Reményét fejezte ki, hogy nemcsak az online oktatás időszakát viszik magukkal emlékül, hanem azokat az élményeket, barátságokat is, amelyek a diákévek alatt köttettek, és amelyek ott maradnak velük az elkövetkező években, évtizedekben is, jóban-rosszban. A felkészülés évei után immár a nagybetűs ÉLET következik, amelyhez sok sikert kívánt a fiataloknak a városvezető. „Bízom abban, hogy megtaláltátok azt a hivatást, azt a jövőképet, amiben majd a boldogságotokat meglelitek. Ez nemcsak anyagi biztonságot, hanem élményt is fog nektek adni, és olyan tudást, amiért érdemes volt az elmúlt években tanulni.”

Mint dr. Cser-Palkovics András kiemelte: a város közössége is sok értéket, maradandó élményt kapott a most ballagó fiataloktól, és felidézte a városi diákünnepségek mellett az utcaszínházi előadások és a helyi tehetségkutató versenyek emlékét. „Ahogy a dal szól: soha nem lesz másképp, mindig ez lesz az első otthonotok. Ha lehajtanátok a fejeteket, akkor ez a város és ez a közösség majd felemeli, ott lesz nektek támaszul. (…) Menjetek, és valósítsátok meg az álmotokat, ami bennetek él! Köszönjük, hogy itt voltatok ezekben az években, legyen az otthonotok továbbra is Székesfehérvár. Hajrá, fehérvári fiatalok!” – tolmácsolta a ballagó diákoknak útravalóul a fehérvári közösség üzenetét a polgármester.

A ballagó diákok nevében Still Péter, a Ciszterci Szent István Gimnázium végzős diákja, a Szóval győzni! kommunikációs bajnokság különdíjasa búcsúzott. Beszédében elsőként arra kereste a választ, mitől igazi a ballagás. Kortársai nevében is megerősítette: mindez a szívük mélyén őrzött, közös iskolai emlékek, az elmúlt években együtt megélt élmények előtti tisztelgést jelenti. Felidézte az online oktatás időszakát, és elismerően szólt azokról, akik nehéz családi hátterük, egy betegség vagy egyéb személyes terhek miatt szinte lehetetlen akadályokat küzdöttek le az elmúlt években, és jutottak el a ballagásig.

„Nem tudhatod, hogy a másik sorban álló, más osztályban, iskolában tanuló diáknak mit kellett átélnie, hogy most itt lehessen. De most egy téren állsz vele, ugyanazt az üzenetet hordozva: sikerült. Búcsúzzunk el egymástól. Legyen ez most a békesség perce. Itt vagyunk mindnyájan különböző helyekről érkezve, és most mégis egy közösen lüktető szívvé kovácsolódunk össze. Búcsúzzunk el tanárainktól, akik sokszor szüleink voltak szüleink helyett, szívből köszönjük odaadó munkájukat. Búcsúzzunk el iskolánktól, ami hol börtönnek, hol menedéknek, de főleg otthonnak tűnt. Életünk egy nagy szakaszát zárjuk. Emlékeink, tanulságaink lesznek útravalóink abban a kis tarisznyában, amit kapunk. Hordjuk büszkén, és ne féljünk néha megállni, belenézni és mosolyogva visszagondolni a Fehérváron eltöltött középiskolás éveinkre.” – hangsúlyozta Still Péter.

A hagyományok szerint valamennyi intézmény felkötötte szalagját a város zászlajára, ami a következő ballagásig Székesfehérvár polgármesterének szobájában őrzi majd a 2022-es végzősök és ballagásuk emlékét.

A műsorban Zsigmond Lala, Sári Attila és a Stringers Vonósegyüttes működött közre. A városi ballagáson Mészáros Attila és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Török Szabolcs, a tankerületi központ igazgatója, Vörös Csaba, a SZIK főigazgatója, valamint több önkormányzati képviselő is részt vett.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-04-30

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami