Ha már oly’ sok gaznak nevezett tyúkhúr terjeszkedik a kertedben, hogy már a baromfi is undorral néz rá, mert annyit evett belőle, akkor se csüggedj! A tyúkól helyett vidd a konyhádba, és fogyaszd el az egészséged érdekében!
Legutóbb már említettem, hogy a tyúkhúrra nemcsak gyomként tekinthetünk, hanem gyógynövényként is felhasználhatjuk. Van benne C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink, B1-, B2- és B3-vitamin is!
Klinikai kísérletek bizonyították, hogy antioxidáns, fájdalomcsillapító, antidiabetikus, gyulladásgátló és szorongásoldó hatása is van. A májbetegségek kutatása során a hepatitisz B vírusok 25-28 százalékát elpusztította, a patkánykísérletekben pedig vizes kivonata javította a májspecifikus vérszérum szinteket. A tudósok kivonták leveleiből a SmAMP3 nevű peptideket, melyek gombaölő hatását is elemezték.
Antiszeptikus tulajdonságú, így légúti megbetegedésekre, köhögésre, tüdőbajra is használhatjuk. Mivel remek vizelethajtó, így a reumát is kezelhetjük vele. Emésztési zavarokra is segítséget nyújthat, ahogyan a nem jól működő epén és vesén is javíthat. Csökkenthető vele a vérben lévő koleszterin. Fogyasztó és kőoldó hatású. Csökkenti a tejelválasztást. Gyengélkedő betegeknek is ajánlott, mert tápláló, frissítő. Bevérzések ellen is javasolt a tyúkhúrból készített tea fogyasztása.
Hogyan gyűjtsük a tyúkhúrt?
Ahogyan a többi (gyógy)növény esetében, úgy a tyúkhúrnál is érvényes az, hogy kerülni kell a nehézfémekkel való szennyeződés kockázatát, így az autóutak menti területeket felejtsük el, ha tyúkhúrvadászatra indulunk! Persze nem kell aggódni azon, hogy sokat kell majd kutatni e növény után, hiszen igen nagy mennyiségben találkozhatunk vele a szántóföldeken, az erdőkben, a cserjésekben, a vízpartokon, a nedves réteken, a szőlőkben és a kertekben is.
A tyúkhúr teljes föld feletti részét levághatjuk. A műveletet a fő virágzási időszakra ajánlott időzíteni: május és november között. Vigyázzunk rá, hogy ne tévesszük össze a vörös virágú mezei tikszemmel vagy a halványkék virágú borostyánlevelű veronikával! A tyúkhúr virágai nagyon aprók és fehérek. (Úgy számoljunk, hogy kb. hét kiló frissen leszedett hajtásból lesz majd egy kiló száraz alapanyag.)
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
0 hozzászólás