Köhögéskor kortyolgassunk lándzsás útifüves teát

2022-02-12

A téli hónapokban szinte alig akad valaki, akit ne érne utol egy kis időre a köhögés. – Ilyenkor érdemes beszereznünk egy kis szárított lándzsás útifüvet. Hogy miért? Kiderül az alábbi cikkből!

Ha a köhögés szóba kerül, a lándzsás útifű minden bizonnyal szerepelni fog az ajánlott növények listájában (akárkitől is kérünk tanácsot: a kedvenc gyógyszerészünktől, a háziorvosunktól vagy akár a nagymamánktól), így én se hagyhatom ki a Biokertészet rovatból!

A lándzsás útifű (Plantago lanceolata – más néven: kígyófű, kígyónyelvűfű, lúdnyelvűfű, hálófű, gyíkfű, útilapu) lágy szárú növény. Főként legelőkön, útszéleken, réteken, parlagokon találkozhatunk vele. Évelő. Rövid szártagú hajtásain (nevéhez illően) lándzsa alakban láthatóak a levelek, melyek erezete 3-5 íven fut. A levelek hossza a 20 cm-t is elérheti, szélességük pedig 3-5 cm.

Áprilistól augusztusig virágzik. Virágai aprók, fehér színűek, s vagy tömörhengeres, vagy gömbös füzérben állnak. Porzói feltűnően kiállnak a virágzat szintjétől, mert sokkal hosszabbak a pártánál. Termése kétmagvú, kupakkal nyíló tok (harántirányban nyílik).

Gyógyászati célra felhasználják közeli rokonait is, a széles levelű útifűvet (Plantago maior L.) és a közepeslevelű útifűvet (Plantago media L.), viszont a lándzsás útifű levele a leghatásosabb. A kifejlett, ép leveleket május-június folyamán érdemes begyűjteni. (Nem szabad gyökerestől kiásni, hiszen csak a leveleit használjuk fel!)

Hatóanyagai: aukubin glikozidpolifenolok, nyálka-poliszacharid, C-vitamint, kálium (K), cink (Zn), cserzőanyag, kovasav. Az aukubin és a nyálkaanyagok miatt kiváló baktériumölő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító. A népi gyógyászat külsőleg bőrsérülésekre használta, nehezen gyógyuló fekélyekre, erős vérzések csillapítására, vágott és gennyes sebekre, mivel fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet és elősegíti a véralvadást. (Összezúzták a leveleit, s azt tették rovarcsípésekre, kisebb égési sérülésekre is.)

Teáját elsősorban köhögéskor szokták kortyolgatni. Enyhíti a torokfájást: a torok nyálkahártyáját védőréteggel vonja be, oldja a légcsőhurutot, csökkenti a köhögési ingert. Segíthet asztma, allergia (állatszőr, por, pollen) esetén is.

Kiváló vértisztító, kisöpri a salakanyagokat, elpusztítja a kórokozókat. Segítségünk lehet gyomorégéskor is. Májbetegség, savtúltengés ellen is használhatjuk.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/22/kohogeskor-kortyolgassunk-landzsas-utifubol-keszitett-teat

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Temesvári Márta

2022-02-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Szent Kristóf búcsú Maroshegyen

Szent Kristóf búcsú Maroshegyen

Az utazók védőszentjéről elnevezett maroshegyi templom július 25-én, Szent Kristóf napján tartja hagyományos búcsúját....

Share This