Egy darab kivi elég ahhoz, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a szükséges napi C-vitamin mennyiséget. Ezért is jó ötlet beszerezni otthonra egy kivibokrot!
A finom, lédús gyümölcs számos jótékony hatással rendelkezik: védi a szívet, hozzájárul a fogak egészségéhez, mérsékli a fogszuvasodás kockázatát, óvja a bőrt, segít a méregtelenítésben… és még finom is!
A kivi 83 százaléka víz, 1 százaléka fehérje, kb 0,5 százaléka növényi zsír (telített-, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak), 9 százaléka cukor, 3 százaléka rost. Ásványianyag-tartalma jelentős: bőven található benne kalcium, magnézium, vas, cink, réz, kálium, nátrium, foszfor, mangán, szelén. Aminosavakban is gazdag. Magas koncentrációban tartalmaz A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, J- és K-vitaminokat. C-vitaminban bővelkedik: egy kivi elfogyasztása fedezi a szervezet napi C-vitamin igényét.
A C-vitamin tartalom miatt kiváló immunerősítő és antioxidáns. Segítségével megelőzhető a nátha, influenza, megfázás kialakulása. Ezen kívül felgyorsíthatja a húgyúti megbetegedések, az ínygyulladás stb. gyógyulását is. Antioxidánsai semlegesítik azokat a szabad gyököket, amelyek felelősek az öregedésért, szívbetegségekért, gyulladásokért, daganatos elváltozásokért.
A gyümölcs hatóanyagai szabályozzák a vér koleszterinszintjét, javítják a keringést, s így csökkentik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának lehetőségét. A kivi vérhígító hatásáról is híres. Szabályozza a vérnyomást (segíthet megszüntetni a magas vérnyomást).
Kálium-tartalma alvászavaroknál, általános fáradtságnál nyújthat segítséget. A stressz tüneteit pedig vas- és magnéziumtartalma enyhítheti. A K-vitamin a fogak egészségéhez járul hozzá.
Az Archives of Opthamology szaklapban megjelent tanulmány szerint a kivi megelőzheti/csökkentheti az idős korral járó szemfenéki meszesedés kialakulását, s óv a szürke hályog megjelenésétől.
A kivi rostjai segítenek eltávolítani a vastagbélben felhalmozódó mérgeket, a gyümölcs magas folyadéktartalma pedig a vesék méregtelenítésében lehet barátunk. Ez a finomság fokozza a kollagén-termelést, s így hozzájárul bőrünk feszesebbé tételéhez, s javítja bőrünk önvédelmi képességét. (Viszlát UV-sugárzás!)
A múltkor már írtam arról, hogy – a tévhitekkel ellentétben – a magyar talaj és éghajlat tökéletesen megfelelő a kivi termesztéséhez. Sőt, e növényt hazánkban nem kell permetezni, teljesen bio-termesztésre alkalmas.
A teljes cikk itt olvasható:
https://fmc.hu/2018/01/14/kivire-vagysz-termessz-a-kertedben-egyszerubb-mint-gondolnad
0 hozzászólás