Tavaszi tőzike: az első napsütés hírnöke

2022-03-21

A tavaszi tőzikét sokan összekeverik a hóvirággal, mert igencsak hasonlóak, és mindkettő az év első virágai közé tartozik. Hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?

Amikor megjelent „A tavasz hét hírnöke, avagy az év első virágai” című cikkem, és megjegyeztem benne, hogy a fekete hunyor, az illatos hunyor, a tavaszi tőzike, a téltemető, a szibériai csillagvirág, a tavaszi sáfrány és a fürtös gyöngyike mind a tavasz közeledtét jelzik, az egyik kedves olvasó így reagált rá: „Mindegyik nagyon szép, kedves virág, de nekem a tőzike a kedvencem!” Akkor megígértem neki, hogy legközelebb bemutatom e csodás növényt – s most így is teszek!

A tőzike (Leucojum) nemzetségbe régebben 10 faj tartozott, jelenleg viszont csupán két fajt sorolunk ide (botanikai megfontolások alapján): a tavaszit (Leucojum verdum), és a nyárit (Leucojum aestivale). Előbbi Közép-Európában honos, utóbbi pedig Közép- és Dél-Európán át egészen a Kaukázusig elterjedt.

A tavaszi tőzikét hívják hóharangnak, tavaszi hópehelynek, harmatcseppnek és Szent Ágnes virágának is. Nagyon sokan összekeverik a hóvirággal, hiszen első ránézésre meglehetősen hasonlók. Ha jobban megfigyeljük, akkor viszont egyértelmű a kettő közötti különbség.

A tőzike levelei szálasak, tőállásúak. A levélhüvely hónaljában fejlődnek ki a fehér virágok, melyek sokszor kettesével jelennek meg a tőkocsányon. A virágok harang alakúak, a lepellevelek fehérek, egyforma hosszúak, csúcsukon pedig sárga vagy zöld folt látható és hat darab található belőlük.

A hóvirág tőkocsányán csak egy virágot fedezhetünk fel, a külső lepel három tagú, 15-25 mm hosszú, a belső lepel rövidebb és a belső oldalon sárga foltos. A hóvirágnak sokkal keskenyebbek a virágai, mint a tavaszi tőzikének.

Az élőhelyük között is van különbség. Míg a tőzike a vizes, lápos, mocsaras helyeket, a tőzeges talajt, a félárnyékos területeket szereti, addig a hóvirág a lombos erdőket, a középhegységi gyertyános tölgyeseket, bükkösöket, a patak- és folyó menti ligeterdőket részesíti előnyben. Nagyon élvezi a napos, jó vízelvezetésű talajt.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/03/13/tavaszi-tozike-az-elso-napsutes-hirnokeKövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Temesvári Márta

2022-03-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami