Passzold vissza, tesó!

Szerző: Mátay Balázs

2021-11-22

Használt telefonokat gyűjtenek az újrahasznosítás jegyében a Vörösmarty Mihály Könyvtárban és tagkönyvtáraiban. Ezzel az ez egy héten át tartó kezdeményezéssel kapcsolódik a székesfehérvári intézmény a Passzold vissza, tesó! nevű, világméretű természet- és környezetvédelmi kampányhoz.

A Hulladékcsökkentési hét keretében a Vörösmarty Könyvtárban is megvalósuló akció célja, hogy a magyar háztartásokban megtalálható, de már használaton kívüli mobiltelefonokat minél nagyobb mennyiségben gyűjtsék össze. A készülékekből többek között 17 féle fémet – például aranyat, ezüstöt, palládiumot és rezet – lehet kinyerni. A telefonok előállításához szükséges anyagok, így a koltán bányászata Afrikában fenyegetik a veszélyeztetett gorillák, bonobók, csimpánzok és egyéb fajok élőhelyeit és a helyi közösségek érdekeit. Ha a telefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A Passzold vissza, tesó! kampányban való részvétellel a Vörösmarty Könyvtár csatlakozik a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány, valamint a Védegylet Egyesület közös mobiltelefon-gyűjtéséhez. A könyvtár valamennyi tagintézményében, azaz Székesfehérvár 7 pontján folyik az akció november 23–30. között. Valamennyi helyszínen található egy gyűjtődoboz, ahol elhelyezhetjük a kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefonokat, GPS készülékeket, táblagépeket és ezek tartozékait, töltőit, fülhallgatóit. Fontos, hogy ne vigyünk egyéb elektronikai berendezéseket!

Mielőtt valaki bedobja a telefonját a dobozba, végezze el a tárhelytörlést, a memóriakártyát távolítsa el, és amennyiben lehetséges, kezdeményezze a készüléken a gyári beállítások visszaállítását! Az összegyűjtött telefonokat az Inter-Metal Recycling Kft. veszi át újrahasznosítás céljából, és egy zárt láncolaton keresztül dolgozza fel a készülékeket.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. február
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Written by Mátay Balázs

2021-11-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Close Bitnami banner
Bitnami