Milyen fertőzéseket kaphatunk el a fürdőkben?

2022-10-16

Az ősz beköszöntével egyre többen keresik fel a termálvizes fürdőket, wellness központokat és uszodákat, hogy elidőzzenek egy kicsit a meleg vízben. Vajon milyen fertőzésektől kell tartanunk ezeken a közösségi helyszíneken?

Javában tapossuk az őszi faleveleket, s ábrándozva tekintünk vissza a nyárra, amikor még éjszaka is ki lehetett ülni egy lenge ruhában beszélgeti az erkélyre, vagy partit rendezni a barátoknak a családi ház udvarán.

Az őszi hónapokban a természetes vizeink, folyóink, tavaink vize túlságosan lehűl ahhoz, hogy strandolni lehessen bennük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a testet-lelket megnyugtató és egyben felfrissítő fürdőzésről, amikor hűvösbe fordul az időjárás!

Itt vannak például az uszodák, a termálfürdők és a wellness központok, melyek népszerűsége pont ilyenkor nő meg. E közösségi vizek olyan pihenési helyszínek, ahol sok ember megfordul. Éppen ezért nagyon fontos bizonyos higiénés szabályok betartása, hogy az élményfürdő valóban élmény legyen, és ne egy betegség forrása.

Tudjuk, hogy az uszodák vizét klórozzák, és sokakban az a tévhit él, hogy így elpusztul minden kórokozó, s ebből adódóan egyáltalán nem kell tartani a fertőzésektől. Ez azonban korántsem igaz” – figyelmeztetett dr. Kovács László tüdőgyógyász. – „Szép számmal vannak olyan mikroorganizmusok, melyek ellenállnak a klórvegyületeknek. Sőt, ezek a vegyi anyagok a vízpárával belélegezve irritálhatják a légutakat! Ezen kívül arról sem szabad elfeledkezni, hogy maga a klóros víz is veszélyforrás lehet: érzékeny bőrűeknek bőrbetegségeket okozhat!”

Az orvos szerint a fertőzések egyik forrása lehet, ha valaki nem egészségesen megy be a vízbe. Problémát okozhat például, ha a fürdőzőnek hasmenése, hüvelyfolyása, vagy valamilyen nyílt sebe van. Utóbbi esetben a seb által nemcsak maga az alany juttathat kórokozót a vízbe, hanem az ő sebe is elfertőződhet.

Nemhiába van kiírva mindenhol, hogy kötelező a zuhanyzás a medencébe lépés előtt, és nem szabad kikerülni a fertőtlenítő lábmosót sem, hogy ne vigyünk a vízbe gombát, baktériumot, egyéb szennyeződést. Ha kijövünk a vízből, ismét zuhanyozzunk le, és töröljük szárazra a testünket, főként a fület és a hajlatokat.

A teljes cikk itt olvasható:

Milyen fertőzéseket kaphatunk el a fürdőkben? (fmc.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2022-10-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami