Égjen a zsír! – Így fogyj evés közben

Mit együnk, ha kínoz az éhség, de épp diétázunk, s nem akarjuk kútba dobni az eddigi eredményeket néhány élvezetes, ámde kalóriában gazdag pillanat kedvéért?

A manduláról, zabkásáról, gyömbérről, zöld teáról és a kávéról a Természetes étvágycsökkentők az észrevétlen fogyásért! című cikkben írtam. Ezt követte az Ételek, amiktől biztosan nem hízol meg! blogbejegyzés, amiben a fahéj, az étcsokoládé, a paradicsomlé, a levesek, a Cayenne-bors és az alma került terítékre.

Most pedig folytatom a sort a sütőtökkel! A sütőtök nemcsak finom, hanem gyógyhatású is. Régen vesebetegeknél, májbetegségek során használták. Jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, béltisztító, hashajtó, és a megfázásos betegségekre is kiváló: köhögés, légúti megbetegedések esetén fogyasszunk minél többet belőle! Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatásáról is híres.

„Külsőleg” is használatos: égési sérülések esetén borogatásként alkalmazzuk. Allergia és bőrpanaszok során is „elővehető”. Magja csökkenti a köszvényt, nagyon sok káliumot, B-vitamint tartalmaz. Rengeteg béta-karotint tartalmaz, ami A-vitaminná alakul szervezetünkben. Kiváló E- és C-vitamin forrás.

Vastartalma miatt hölgyeknek kimondottan ajánlott – miközben 100 gramm. sütőtök energiatartalma csupán 336 kj (80kcal), tehát diétában tökéletes választás! Sőt, hosszú órákig nem leszünk éhesek, ha eszünk belőle! Fogyaszthatjuk sütve, készülhet belőle leves, főzelék, de még sütemény is (egészséges összetevőkkel dúsítva).

A sütőben persze nemcsak a tök sülhet, hanem az avokádó is! – Én legalábbis ott szoktam puhítani ezt a szuper táplálékot, amely növeli az ételek tápanyagtartalmát, és csökkenti az elhízás kockázatát. Egy – kb. 215 grammos – avokádó 18 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Mondhatjuk, hogy zsírral harcolhatunk a zsír ellen! Telítetlen zsírsav tartalma magas – küzdhetünk vele a hasi zsír ellen. Hogy hogyan? A Loma Linda Egyetemen végeztek egy kísérletet 26 túlsúlyos felnőtt bevonásával. Minden alany kapott egy fél avokádót, amit délig el kellett fogyasztaniuk.

Az eredmények azt mutatták, hogy akik avokádót ettek a tízóraijuk vagy az ebédjük mellé, annak később jelentkezett az éhségérzet. Az avokádóból fogyasztók 40%-a az étkezést követő három órában, 28%-uk pedig az étkezést követő öt órában nem érzett éhséget. Ennek az az oka, hogy e növény pozitívan befolyásolja az inzulinválaszt, és a vércukorszintet kiegyensúlyozottá teszi.

Az avokádót krémként feldolgozva kenhetjük reggel a teljes kiőrlésű kenyerünkre, készülhet belőle mártogatós, salátákhoz is keverhetjük, de még édességet is alkothatunk segítségével.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2019/02/12/egjen-a-zsir-igy-fogyj-eves-kozben

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Temesvári Márta

2023-01-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This