Articsóka: gyógyít és fogyaszt

2022-12-28

Az articsókát már az ősi egyiptomiak, az ókori görögök és a rómaiak is előszeretettel fogyasztották. Mai napig tartó népszerűségének oka: tetszetős külseje, különleges íze, gyógyító ereje, valamint fogyasztó hatása.

Az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) a Földközi-tengernél honos, de mára már az egész világon elterjedt. Közép-Európában korábban főként dísznövényként termesztették különleges külseje miatt: bogáncsszerű virágai kékeslilák, nagyméretűek, termése hosszúkás. Szúrósnak tűnik, de valójában filces-szőrös a levele, puha tapintású. Szárai akár 180-200 cm hosszúak is lehetnek (a második évtől). A fészkesvirágzatúak családjába tartozik.

Azon kívül, hogy gyönyörködhetünk érdekes megjelenésében, el is fogyaszthatjuk termését. Sőt, kimondottan ajánlott, hogy megkóstoljuk, hiszen rengeteg gyógyhatása van – és mellette nagyon finom! Mivel a mediterrán országokban – fajtától függően – kora tavasztól késő őszig terem, így szinte egész évben frissen fogyasztható. (Spanyolország az egyik termesztési központ.)

Már az ókori egyiptomiak, a görögök és a rómaiak is felismerték, hogy az articsóka jó hatással van emésztési problémák esetén (s mellette afrodiziákumnak is tartották). Egykoron a gazdagság és a jólét szimbólumának számított, ünnepségeken és lakomákon szolgálták fel, mint kulinális különlegességet. A XV. században terjedt el a francia és az angol nemesség körében – mint ínyenc fogás.

Az articsóka kissé fanyar, mégis nagyon ízletes. A magyar irodalomban is találunk róla említést: „Úriember nem eszi az articsókát vajasmorzsával. Ez a felcseperedett kispolgárok legrútabb szokása”. – áll „A három testőr Afrikában” című regényben (Rejtő Jenőnek köszönhetően). E növény zöldség és gyógynövény is egyben. A virágbimbó húsos sziromlevelei és a virág közepe fogyasztható el, a leveleket pedig gyógyászati célokra is használják.

Rengeteg rost, ásványi anyag és vitamin található benne. Nem szűkölködik A-, B1-, B2-, és C-vitaminban, folsavban, magnéziumban, kálciumban, foszforban, káliumban, cinkben, vasban. Ebből kifolyólag: a belőle készült tea erősíti a szívet, kordában tartja a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a vérzsír szintjét. Kiváló méregtelenítő (cinarin-tartalma miatt – segíti a máj méregtelenítését), tisztítja a vért, epehajtó, segíti a máj-regenerációt. Csökkenti a gyulladásokat, epegyulladás és reuma ellen is használható.

Az epeműködésre az articsóka fő hatóanyaga, a cinarin hat: hozzájárul az epeváladék kiválasztásához, így könnyebben megemészthetők lesznek a nehéz, zsíros ételek. Emésztési zavaroknál is fordulhatunk hozzá segítségért. Segít a bélflóra helyreállításában, a székrekedés megszüntetésében, a fogyókúrában. Javítja az emésztést, csökkenti a felfúvódást.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2020/03/31/articsoka-gyogyit-es-fogyaszt

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. november
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Temesvári Márta

2022-12-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This