A D-vitamint néhány évtizeddel ezelőtt még az orvostudomány is szinte kizárólag "csontvitaminnak" tartotta és a köztudatban is mintha még mindig tartaná magát ez a téves elképzelés. – Annak ellenére, hogy az utóbbi évek kutatásai feltárták, hogy a D-vitamin ennél sokkal többet tud és aktív formájában már nem is vitamin, hanem valójában egy hormon.

Bővebben: Ezért létfontosságú a D-vitamin

A Székesfehérvári Szív Egyesület tevékenységét mostantól egy új defibrillátor is segíti. A tagok rehabilitációs foglalkozásaihoz és a programok biztonságos megtartásához járul hozzá az egyszerűen használható eszköz, amit ma délután, a hagyományos gyógytorna előtt adtak át a Halesz parkban. A LIFEPAK CR AED félautomata defibrillátor kisméretű, mobil eszköz, amit laikusok is tudnak használni. Az újraélesztés a mellkasi kompressziók elvégzésével kezdődik; akinek leáll a vérkeringése, a szíve fibrillál, ezért van szükség defibrillátorra – ami képes újraindítani a szívet. Az eszköz magyar nyelven, hangosan közli a használójával, mit kell tennie – az újraélesztési láncban tehát ez egy könnyen alkalmazható megoldás, amíg a mentők megérkeznek. (ÖKK, fotó: Simon Erika)
Jobb életminőséget és egészségben eltöltött hosszabb életet érhetünk el megfelelő mennyiségű D-vitamin bevételével. Egy tanulmány szerint kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne a csípőtáji törések, az 1-es típusú cukorbetegségek, a daganatos betegségek és az influenzás tünetek megjelenése, miközben a várható életkor 2-3 évvel meghosszabbodhatna.

Bővebben: Pótolható-e élelmiszerekkel a szükséges D-vitamin mennyisége?

Jutalomban részesülnek a véradók. Az Országos Vérellátó Szolgálat hétfőtől ezer forint értékű étkezési utalványt ad a donoroknak, hogy megköszönje önzetlen segítségüket és kitartásukat. A véradás önkéntes, így törvény szerint az OVSZ készpénzt nem adhat, viszont gondoskodhat a kalóriapótlásról: március 1-jétől, hétfőtől a véradóknak ezer forint értékű étkezési utalványt adnak.A szervezet szerint a donoroknak köszönhetően a koronavírus-járvány ellenére is stabil az országos vérkészlet, így a vérellátó folyamatosan tudja biztosítani az egészségügyi intézményeknek az utánpótlást. A vérellátó az utalványadományozással köszöni meg a donorok önzetlen segítségét és kitartását.

Bővebben: Utalvány a véradóknak

Nagymamám mindig hagymateát főzött, ha valaki náthás lett, vagy influenza gyötörte. Anyukám ugyanezt a módszert alkalmazta az említett esetekben, és mi, mint a família ifjabb nemzedékei szintén a hagymához fordulunk - gyógyszerek helyett -, amikor a szeretteinknél észrevesszük, hogy gyorsan fogy a 100-as csomagolású papír zsebkendő, és mikor kezünk gyorsan felforrósodik a vizsgált homlok érintése során.

Bővebben: Megfázás, köhögés? Hagymatea!

1. oldal / 125

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. június 22. kedd 06:37,
Paulina napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com