Az igen erős 1982-es esztendővel folytatjuk slágerlistás visszatekintőnket. A hazai zenei ízlésvilághoz talán legközelebb álló hivatalos német slágerlista dalait tesszük (pop)tarisznyánkba, oda ahol minden egykori nagy sikernek bőven jut hely. Ebben az évben - nemcsak a germánoknál és nálunk - a szavak arattak, azok, amiket az átlag magyar széleskörűnek aligha nevezhető angol tudása okán (úgy ahogy azt hallani vélte) csak "kamízi"-nek hívott. A keresztrejtvényt megfejtendő: ez F.R. David - Words című "mega-giga-monumental" sikere volt, ami nem kevesebb, mint 11 héten keresztül (október 9-től december 25-ig) vezette a német listát.

Ez a zeneszám Bobby McFerrin 1989-es - szintén 11 hétig csúcson lévő - Don't Worry, Be Happy-jével holtversenyben az évtized legnépszerűbb dala címet is kiérdemelte Münchentől Hamburgig, de egész nyugodtan megkockáztatható, a jó öreg kontinensen kevés hasonlóan népszerű disco-pop himnusz született '80-tól '89-ig.

Elli Robert Fitoussi, azaz "F. R." David éppen újévi gyerekként, 1947 január elsején látta meg a napvilágot a tunéziai Menzel Bourguiba városában, de élete és pályafutása már Franciaországhoz kötötte. Bársonyos hangjával sok milliónyi rajongót szerzett világszerte, dalai közül a Words mellett a Pick Up The Phone, a Music és az I Need You is nagyon népszerű volt, ám egyik sem érhetett fel a szavak tarolásával, amely a mai napig alapmű a retro diszkók műsorán. Bár már 73. életévét tapossa, a mai napig vállal fellépéseket és mindenütt nagy sikerrel lép színpadra. Örökzöldjének köszönhetően azon kevesek egyike, akit mindenhol nagyszámú, többgenerációs közönség vár.

De, mi is volt a Words-ön kívül még 1982-ben? Nehéz lenne az összes nagy sikert felsorolni, így maradjunk a német listavezetőknél. Az ABBA és a One Of Us, Falco és a Der kommissar, Paul McCartney & Stevie Wonder és az Ebony and Ivory, az OMD és a Maid Of Orleans, valamint a Culture Club és a Do You Really Want To Hurt Me mind-mind nem csak nálunk vagy Németországban, hanem szinte az egész világon ikonikus slágerré váltak. Ezek olyan klasszikusok, amelyek természetesen szerepelnek retró rádiós partnerünk, a Poptarisznya.hu kínálatában is.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 22. csütörtök 04:26,
Menyhért és Mirjam napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.