Ahogy a világ változik, ahogy a technika fejlődik, úgy változik és fejlődik a szakmák zöme. A szórakoztatóiparban és a médiában is, igaz ezeken a területeken inkább lefelé nyomta a szakmai nívót a nagy műszaki-technikai előretörés. 20-30 évvel ezelőtt még igazi kihívás és hatalmas rang volt DJ-nek, rádiós műsorvezetőnek lenni, jelentős felkészültséget és rátermettséget igényelt, míg manapság plasztikmellű playmate-ek és -tisztelet a nagyon kevés kivételnek- mindenféle tehetséget nélkülöző celebek játszanak DJ-t és műsorvezetőt. Játszhatnak, mert a jelenlegi szabályok ezt megengedik, így gyakorlatilag bárkiből lehet szórakoztatóipari szakmunkás, ha éppen erre szottyan kedve.

A témát már többen boncolgatták többféle aspektusból, sokan kifejtették véleményüket pro és kontra, hogy jó-e az, ha bárki mindenféle felkészültség, képzettség és kontroll nélkül DJ-t játszik. Nehéz igazságot tenni, ugyanakkor tény, hogy a szakma nagyon felhigult, s bizony a felpumpált cicik és meztelenkedés a pult mögött jól mutat, ami a szórakoztatóhelyek tulajdonosai számára nagyobb bevétellel kecsegtet, mint egy jól felkészült, igazi DJ, így nem csoda, hogy ma a klubokba legkevésbé a zenéért mennek a fiatalok. Akárki akármit mond vagy állít, ez a jelenség lassan, de biztosan megöli a minőségi szórakoztatózenélést.

A rádiókban legalább a látvány nem számít, így ott valamivel jobb a helyzet, bár a celebek már ott is átvették a mikrofonok jelentős részét azoktól, akik értenek is hozzá. Erre halad a világ, mondják sokan. Igen, biztosan, de kinek jó ez? Ez az igénytelenség, amiben az újabb generációk felnönek. Nekik fogalmuk sincs -fogalmuk sem lesz- arról, hogy milyen is volt valaha egy teltházas buli, ahol a szórakoztatás fő eleme a jó zene és a rátermett DJ volt.

Nem véletlen, hogy a retrózás virágkorát éli, hiszen az igénytelen, 10 perc alatt elkészíthető, zenének nevezett zörejekből álló szetteket pakolgató DJ-önjelöltek által kínált menűre a 30-on felüli korosztály nem vevő, képtelen megemészteni azt amit ma a clubok döntő többsége kínál számukra, pedig elvileg a diszkó, mint műfaj nem a 14 és 20 év közöttiek kiváltsága kellene, hogy legyen. Normális körülmények között a már nem tinikorú fiatalok és -uram bocsá- a középkorúak is szívesen szórakoznak, ha van számukra elfogadható alternatíva. Jelenleg nincs, kizárólag a nosztalgia bulikban, így nem csoda, hogy egyre több van belőlük. Igaz, itt sem minden minőségi, de a törekvés az legalább pozitív irányba mutat.

Több ifjonc ismerősöm rökönyödött meg, amikor beszéltem nekik kazettás vagy szalagos magnóról, video-diszkóról, mint a régi korok népszerű diszkó-kellékeiről. Ők el sem tudják képzelni azt, amikor a DJ a maga rezides klubjában vagy éppen rádióműsorában olyan zenéket játszott amikért 2-3 hetente több száz, néha több ezer km.-t utazott akár Németországba, akár Olaszországba vagy akár csak a szomszédos Ausztriába, ahonnan be lehetett szerezni azokat a maxi lemezeket, albumokat bakeliten vagy cd-n -a 80-as években többnyire még kazettán- amikről a tisztelt nagyérdeműt szórakoztatta hétvégenként.

Persze utazni sem volt egyszerű a rendszerváltásig, így voltak, akik azon kevés kiváltságosok kazettán és szalagon terjesztett anyagain táncoltatták a publikumot éveken keresztül akiknek volt rendszeres lehetőségük külföldre menni, vagy olyan "vonallal" rendelkeztek, ahonnan "becsorogtak" ezek a zenék. Ehhez képest ma bárki -akár silány, akár kicsit jobb minőségben- letölthet bármit az internetről, s már mehet is bulit tartani...

Ugyanez vonatkozik az informácóáramlásra. Korábban világháló nélkül is feltalálták magukat azok, akik igazán DJ-k, műsorvezetők akartak lenni és erre sokat áldoztak. Információforrás gyanánt ott volt a Disco Info szaklap, amiben a kor legjobb lemezlovasai, szakemberei publikáltak (ebből készültek fel a DJ-jelöltek is egy-egy OSZK-vizsgára, amelynek volt respektje és nívója is a Hölzer Tamás vezette vizsgabizottság tevékenysége okán), ez volt sok rádiós szerkesztő és műsorvezető alapvető "bibliája", információforrása is. Ezen kívül kevés forrás volt, ahonnan -a csapból is folyó legnagyobb sztárokon kívül- az előadókról, zenékről hiteles információkat be lehetett szerezni.

Lehetne még sorolni hosszasan a különbségeket, hogy mi volt "akkor és most", de felesleges. Mindazonáltal, elismerve a technika minden fontos vívmányát, a világ fejlődését, változását, az igazi értékekre érzékeny korosztályok számára a DJ és műsorvezető, egy diszkó vagy club fogalmáról nem a Való Világból és egyéb celebműsorokból néhány hét vagy hónap után búcsúzó, átmeneti celebecskék és apuci pénzén jó felszerelés vásároló, de megszólalni sem tudó ifjú önjelöltek jutnak eszükbe, hanem azok a korok és emberek, akik jó zenékkel és hatalmas lelkesedéssel, elhivatottsággal meg tudták őket táncoltani, jó kedvre tudták őket deríteni. Hands Up! Induljon a banzáj, essen szét a ház!

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2020. október 21. szerda 17:51,
Orsolya napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com