A legjobb 16-ig jutott a skóciai Glasgow-ban megrendezett pályakerékpáros Európa-bajnokság sprintversenyében Szalontay Sándor. A VeloClass Velence 28 esztendős kerekese a kvalifikáció során a 29 fős mezőnyben a 16. legjobb időt tekerte (10.037 mp). Az első fordulóban az utolsó, 12. párban kapott helyet a spanyol José Morenóval, aki ellen magabiztos sikert aratott. A legjobb 16 első párharcában a selejtező legjobb idejét (9.722 mp) magáénak tudó, a számban egyéniben és csapatban is világbajnok Stefan Bötticher várt rá. Szalontay bátor taktikát választva hosszú, kétkörös sprintet nyitott, ám az esélyesebb német versenyző jobban bírta a végét, így ő jutott a negyeddöntőbe.
 
Hazánk legjobb pályasprintere tavasszal igazolt Velencére és egyre jobb eredményeket ér el a szezonban új klubja, edzője, Pavel Buran és sportmenedzsere, Steiner György segítségével. Nemrégiben a lengyelországi Pruszkowban versenyzett UCI C1-es kategóriájú viadalon. Ott, ahol a jövő évi vb-t is rendezik majd. Nem szerepelt rosszul, sőt! Két világbajnokot is legyőzött Sanyi. Az időmérőn 10 mp alatt ment 200 méteren, az elit szintjén is jónak számító 9.97-et hasított és a 11. legjobb idővel jutott tovább. A selejtező futamokban aztán kikapott a szám egyik legjobbjától, a német Böttichertől (igen, megint ő...bár 9.85-ös utolsó kétszázat ment, ami egészen kiváló), de a reményfutamban olyat produkált, amit talán senki nem hitt volna.
 
A legjobb nyolcba kerülésért a többszörös olimpiai bajnok, angol Jason Kenny és a sokszoros világbajnok, francia Francois Pervis volt az ellenfele. Szalontay magabiztos versenyzéssel nyerte a futamot, maga mögé utasítva a sportág két világsztárját, így bejutott a nyolc közé. A negyeddöntőben aztán az angol Jack Carlinnal került össze, aki kiejtette a magyart csúcstartót, de az időeredmények alapján így is a 8. helyen végzett, ami remek eredmény.
 
Az Eb-t és a lengyel viadalt megelőzően egy csehországi megmérettetésen az előkelő 6., míg a németországi Cottbusban a 11. helyen végzett. Mégis utóbbi volt a sikeresebb versenye, ugyanis a keirin futamban (a tradicionális sprint szám 2000 méteres japán változata, aminek az első 1400 méterén egy speciális motorbicikli diktálja a tempót, miközben a versenyzők a legjobb pozíciókért harcolnak, amíg el nem kezdődik a sprint az utolsó 600 méteren) a dobogó legalsó fokára állhatott fel, ráadásul 160 világranglista pontot is szerzett, ami ugyancsak sokat érhet még a világkupa-kvalifikáció tekintetében.
 
(Fotó: Szalontay Sándor - Facebook)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. március 23. szombat 07:28,
Emőke napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.