Aligha van híresebb bitumenes grund Székesfehérváron, mint a Mancz János utcai. A két panelház közé ékelt "dühöngő" a 70-es évek vége óta kultikus találkozóhelye a környékbeli focikedvelő fiataloknak. Ez az a placc, ahol nemcsak a mennyiség, a minőség is számottevő szerepet játszott az évtizedek során, nem akármilyen srácok nőttek fel és pallérozódtak itt egykoron. Kiváltképp a 80-as években. Tiber, Bobory, Szabó, Poór, Lukács, Kerecsényi, Fejes, Karsai és még hosszasan lehetne sorolni azokat a neveket, amelyek veretes márkának számítottak, sőt, számítanak ma is a város fociéletében. Ezen családok gyermekei is komoly óraszámot töltöttek sok más kortársukkal egyetemben itt - természetesen focival - egykoron. Ezek, a zömében ma már 40-es, 50-es korosztályhoz tartozó örökifjak július 3-án ismét összejöttek egy kis múltidéző focira. Immár tizedik alkalommal.
 
A Vidi első nagy generációjának válogatott szélsője, Tiber László és fia, a korábbi NB I-es gólkirály, Krisztián 2009-ben gondolták úgy, hogy ideje a sok egykori emléket felidézni egy kis nyári örömfocival. Annyira bejött a dolog, hogy évről-évre egyre többen érkeznek családostól a helyszínre (a régi brancsból többek, illetve hozzátartozóik még mindig itt és a környéken élnek) hogy "adjanak a testkultúrának" egy órányi focizgatással, majd egy közeli vendéglátó egységben értékeljék az eseményeket és felidézzék a korabeli közös élményeket. Ez az alkalom kezdettől fogva komoly médiaérdeklődés mellett zajlik, ráadásul neves vendégek is csatlakoznak a múltidéző társasághoz.
 
Megfordult a Manczos focikon 2009 óta a már elhunyt színész-humorista legenda, Bajor Imre, az Omega-ikon Kóbor János, a Szomszédok egykori Vágási Ferije, Nemcsák Károly, az örökös "Toldi", Fekete László erősportoló, a legendás Aranycsapat egyik zsenije, Bozsik József fia - az ismert edző és szakkommentátor - Bozsik Péter, Hegyi Iván újságíró-szakkommentátor, a mindenkori fehérvári focisztárok még élő generációinak szinte minden jeles képviselője, és még több más "Tiber-közeli" híresség.
 
Ezúttal a Pádár-nővérek, a 90-es és 2000-es évek remek női kézilabdás testvérpárja, az olimpiai ezüst- és bronzérmes világklasszis beálló, Ildikó, valamint húga, a pályafutását érdemben Fehérváron befejező, azóta is itt élő Margó érkezett a kezdőrúgást elvégezni, de ott volt a pálya szélén a városból indult, később a Vasassal bajnoki címet szerző válogatott középpályás, Fister Ferenc, az Alba Volán Zrt (ma Volánbusz) egykori vezérigazgatója, a sportklub jégkorongos és öttusás sikereiben meghatározó szerepet vállaló sportköri elnök, Tóth István, valamint Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi- és sporttanácsnoka, Östör Annamária, aki a Pádár-lányokkal együtt szerepet vállalt a kezdőrúgásnál, s Tiber László mellett köszöntötte a küzdő feleket.
 
A Manczos "ősbandát" (Csahók Balázs, Málics Csaba, Mátay Balázs, Poór András, Strommer Miklós, Suhaj Tamás, Tiber Krisztián, Tiber Szabolcs) képviselte, mivel azonban a törzsgárdából többen nem tudtak eljönni, helyettük ott volt a pályán (vagy mellette) az egykoron a Manczon szintén gyakran megforduló Hajnal Imre és Hajnal László, Kerecsényi Tamás, Balogh "BZ" Zoltán, a 90-es évek remek NB I-es kapusa, Mitring István, a szintén kiváló hálóőr, Gödri Ferenc, az ugyancsak több NB I-es meccsel rendelkező Kovács Attila, a válogatottat is megjárt ex-Vidi támadó, a piros-kékekkel Magyar Kupát és Ligakupát is nyerő, hat év alatt közel 50 Vidi-találatot jegyző gólvágó, Sitku Illés (játszott még a Fradiban, Debrecenben, Pécsett, Siófokon, Újpesten, Pápán, Dorogon, de rövid ideig légiósként Törökországban is), a pályafutása során több csapatban is megforduló, jelenlegi pátkai lovarda tulajdonos Pásztor József, valamint az MTI újságírója, Rodics Dániel.
 
Ja, igen! Volt némi valódi labdarúgás is... Az, hogy mi lett az eredmény, sokadlagos, de a történelmi tények kedvéért rögzítsük: a sötét pólós csapat nyert a ráadásban szerzett "aranygóllal" 4-3-ra. A lényeg az, hogy a társaság - a már szintén hagyományos - szilveszteri teremfocijáig, illetve a jövő évi Manczos labdakergetésig kellőképpen feltöltődött újabb élményekkel.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. augusztus 10. hétfő 02:10,
Lőrinc napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com