Gondos előkészületek után december elsején megkezdődtek az adventi programok Székesfehérváron. A karácsonyt felvezető időszak első gyertyagyújtására már november utolsó napján sor került a Vízivárosi Advent keretein belül, illetve a Püspöki Palota Adventi Udvarán a hagyományos egyházi események kezdéseként. Utóbbin Spányi Antal megyéspüspök főszereplésével az első gyertyagyújtás mellett megáldották a családok adventi koszorúját és gyertyáját, illetve a jelenlévők megtekinthették az egyházmegye iskoláinak és óvodáinak műsorait is. Új helyszín idén a Rác utcai Kézművesek Háza, ahol az „Advent a Rác utcában” elnevezésű eseménysorozat első napján karácsonyfa-díszítő és ajándékkészítő kézműves foglalkozásokkal, mézeskalács sütéssel, díszítéssel, kézműves tárgyak vásárával várták az érdeklődőket.
 
A Városház téren és a Fő utcán szombaton már igazi vásári forgatag fogadta az érkezőket, akik vasárnap a csípős, szeles időjárás ellenére is megtöltötték az Országalma környékét a város első adventi gyertyájának meggyújtására, illetve az ünnepi fények felkapcsolására. Mindkét szép hagyomány főszereplője dr. Cser-Palkovics András polgármester volt, aki Spányi Antal megyéspüspökkel közösen gyújtotta meg a gyertyát, míg a fények felkapcsolásánál az V. Adventi Jótékonysági Futás 12 év alatti lány és fiú győztese, Lédeczi Lotti és Szekfű Viktor segített a városvezetőnek. Az ünnepi pillanatokat helyi kisiskolások éneke, valamint a Városháza első élő adventi ablakának nyitása vezette fel. Utóbbit a Szabad Színház csapatának rendhagyó produkciója tölti meg tartalommal nap, mint nap, egészen december 22-ig. Az első gyertyagyújtás előtt fellépett még Vörös Janka és Fövenyi Máté, utána pedig Gájer Bálint.
 
Dr. Cser-Palkovics András polgármester egyebek mellett a karácsonyra készülő, lelkesen és szépen éneklő iskolás kisgyermekek odaadását emelte ki. „Ezek a gyermekek, ezek a fiatalok tanítanak, nevelnek bennünket, felnőtteket: talán egy kicsit elfelejtettük, hogy nem a rohanásé kellene, hogy legyen a főszerep, hanem pont azé, amit ők adnak nekünk – szeretet, egymás megbecsülése, odafigyelés és a várakozás izgalma.” A polgármester arra biztatta a fehérváriakat, hogy szánjanak egymásra időt, sétáljanak a Belvárosban, tegyék maguknak és egymás számára is ünnepivé az adventet.
 
A karácsonyváró hetek eseményeiről a www.fehervariporogram.hu weboldalon lehet naprakész információkat találni.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. május 29. péntek 22:09,
Magdolna napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com