Három emberből kettőnek már van vezeték nélküli előfizetése az OECD-térségben a 2013. júniusi adatok szerint, mi magyarok azonban ennek csak igen visszafogottan örülhetünk. A tagországok között ugyanis a vezeték nélküli internetes előfizetések tekintetében szinte sereghajtók vagyunk, növekedési adataink pedig átlagosak, nem mostanában fogunk tehát felzárkózni - írja a Piac&Profit.

Az OECD frissen publikált adatai szerint hazánkban nem sokkal több, mint 1,5 millió a vezeték nélküli szélessávú internetszolgáltatásokat használók száma, ami a lakosság 15,6 százalékát jelenti. Ebben benne van minden vezeték nélküli technológia a mobilinternettől a műholdig.

Egyelőre növekedési adatok sem utalnak arra, hogy hamarosan kitörhetnénk a lemaradók csoportjából, bár e tekintetben legalább a középmezőnyben foglalunk helyet. Fél év alatt 1,9 százalékkal kúszott feljebb a penetráció, ami arányában 0,42 pontos növekedést jelent. A legnagyobb növekedést Svájc produkálta (4,4%) az azonos időszakban, de megelőzött minket a régióból Szlovákia (2,7%), Ausztria (2,6%) és Csehország (2,4%) is. Lehagytuk ugyanakkor Szlovéniát (1,7%) és Lengyelországot, az egyetlen államot, ahol negatívba fordultak az adatok ( –1,7%). Az OECD 1,4 százalékos átlagánál is jobbak vagyunk ugyanakkor, ez minimális örömre adhat okot, de csak kevés bizakodásra.

Érdekes, hogy ha az előfizetések számát tekintjük, a vezetékes internet terén még mindig a 22. helyen állunk (2,2 millió előfizetővel), a vezeték nélküli szolgáltatások listáján ugyanakkor a 30. pozíciót szereztük meg. Ennek oka nagy valószínűség szerint a vezetékesinternet-árak és a mobilinternet-árak közti jelentős különbségben rejlik – mondta Solt Ádám, az internetet.hu távközlési szakértője.

Mindez nem újdonság, Magyarországon a mobilinternet piaca évek óta gyengélkedik. Nálunk ugyanis a mobilnet még mindig viszonylag drága, és lefedettsége is hagy kívánnivalót maga után. Az elmúlt évek felmérései alapján bizonyossággal kijelenthető, hogy alacsonyabb árak esetén a magyar mobilnetpiac is fellendülne, a legtöbben ugyanis csak azért használnak inkább vezetékes internetet, mert az jóval olcsóbb.

Érdekes, hogy a mobilnet terjedése az adatok alapján nincs összefüggésben az országok gazdasági helyzetével – a legnagyobb növekedést produkáló Svájcot mindjárt Görögország és Írország követik a dobogón, melyek a válság által keményen sújtott országok. Sok mindenhez próbálták már kötni a szakértők a mobil szélessáv penetrációjának változásait – gazdasági növekedéshez, stabil politikai helyzethez, a piaci verseny mértékéhez – a piac azonban rendre megdönti az elméleteket.

Magyarország tekintetében annyit állíthatunk biztosan, hogy a mobilnet-előfizetések száma akkor lódulhat meg, ha a szolgáltatások jelentősen olcsóbbak lesznek, és lefedettségük is jelentősen bővül.  Az árak zuhanására egyelőre nincs sok esély, azonban a digitális átállás következtében felszabadult 800 MHz -es sáv erre a célra történő hasznosításával a mobilnet-lefedettség és a -sebesség jelentősen javulhat.

(forrás: piacesprofit.hu)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. július 3. péntek 00:49,
Kornél és Soma napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com