A történelem sok furcsa, rejtélyes dolgot produkált már, olyanokat, amelyeket máig nem sikerült megfejteniük a tudósoknak. Talán nem megfejthetetlen és nem is nevezhető jelentőségét tekintve hatalmas dolognak, mégis minimum érdekes, hogy mikor és milyen körülmények között került egy 1956-os forradalmi képeket tartalmazó album Portugáliába egy olyan magyar család birtokába, akik a forradalmi események idején már több éve kint éltek? A kérdés egyelőre még kérdés, ám az tény, hogy ezeket a képeket is meg lehet tekinteni azon a székesfehérvári kiállításon, amelynek kuriózum fotóit november 9-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Fejér Megyei Levéltárban.
 
A hat gyűjteményből összeállított válogatás elsősorban a budapesti forradalmi eseményeket dokumentáló képekből áll, de Székesfehérváron és Martonvásáron készült fotók is szép számmal szerepelnek a tárlat anyagában.  Az időszaki kiállításon többek között először láthatja a közönség a Nagy Imréről is sok képet készítő, osztrák Franz Fink hivatásos fotóriporter 23 darabból álló képsorozatát, továbbá Nagy Ferenc amatőr felvételeit a rommá lőtt Budapestről és a harcok során elesett, összeégett áldozatokról. Az egykori műegyetemi hallgató a képeket a rendszerváltoztatást követően személyesen vitte be a Fejér Megyei Levéltárba.
 
Dr. Tóth Jenő pázmándi lakos eddig publikálatlan, szintén a budapesti eseményeket bemutató fotói egy peranyagból kerültek elő. A készítő ellen izgatás vádjával nyomozás is indult. A székesfehérvári eseményeket dokumentáló, a Levéltárra fókuszáló, a közvetlen környezetéhez kapcsolódó fotók között számos szerepel ezen a kiállításon.

A megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester a tárlat kuriózum jellegét emelte ki, s egy ’56-os, akkor 15 éves székesfehérvári diák megjelent naplóját idézte fel párhuzamként. Végül hozzátette: "Ezek a dokumentumok – éppen a személyes történetek és sorsok segítségével – közel hozzák a fiatalokhoz is a számukra messzinek tűnő történelmi eseményeket, és megértetik, milyen ára volt a ma természetesnek tűnő demokráciának".
 
(Fotó: Molnár Artúr)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. március 26. kedd 20:07,
Emánuel napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.