„akit Jeruzsáleminek nevezünk” címmel nyílt kiállítás II. András életéről, uralkodásáról ma a Szent István Király Múzeum Rendház épületében. A Székesfehérvári Királyi Napok keretében rendezett tárlaton a jelentős történelmi események felvillantása mellett az autentikus tárgyak és okmánymásolatok segítségével ízelítőt kaphatnak a látogatók a korszak építészeti kultúrájából, hadászatából, hétköznapjaiból.
 
Nyolcszáz évvel ezelőtt, a magyar királyok közül egyedüliként indult hadjáratra a Szentföldre II. András. Az Árpád-ház tizennyolcadik uralkodójának életéről és a XIII. századi élet mindennapjairól kaphat ízelítőt az, aki megtekinti az „akit Jeruzsáleminek nevezünk” című kiállítást, amelyet ünnepélyes keretek között nyitott meg szombaton Székesfehérvár polgármestere.
 
A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat a város legjelentősebb és legtöbb látogatót vonzó eseménye. Dr. Nagy Veronika, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese köszöntőjében kiemelte: „A Szent István Király Múzeum számára öröm, hogy az adott tematikát követve évről évre hozzájárulhatunk egy kiállítással ehhez a nagyszabású rendezvényhez, és tartalmával gazdagíthatjuk azt. A történelmi ismeretek hiteles és élményszerű közvetítése nemcsak alapfeladata, hanem küldetése is a múzeumnak, és ha ez egy olyan gigantikus történelmi fesztivál keretében valósul meg, mint a Királyi Napok, akkor mindannyian megélhetjük, hogy a várostörténet aktív részesei vagyunk és a helyi identitást erősítjük. Bízom benne, hogy utódaink, a következő generációk ebből is formálják majd történelemszemléletüket.”
 
A tárlaton a látogatók átfogó képet kaphatnak II. András életéről és uralkodásáról. Ennek érdekében egy idővonalon mutatják be az uralkodó életének legfontosabb eseményeit. A teret és egyben a kiállítást két jól elkülöníthető részre osztották.  A „II. András uralkodása és élete” keretében az életút köré olyan műtárgyakat és másolatokat válogattak, amelyek egy-egy fontos momentumot jelenítenek meg. A kiállítás másik nagy egysége a „II. András által vezetett keresztes hadjárat” címet kapta, amelynek nagy egységes részét II. András szentföldi hadjáratának bemutatása jelenti.
 
A tárlatot a kurátorok, Belegrai Tamás, Pokrovenszky Krisztián és dr. Szabados György nevében Belegrai Tamás ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint elmondta, II. András háromszor nősült, szent királylányok atyja és nagyapja volt. A királyt a viharos évszázadok során olyan jelzőkkel illették, mint a „nagyhatalmú”, a „híres”, az „ügyefogyott”, a „bohém”, az „örökifjú”. Most, 2018-ban, ezen a kiállításon mindenki előtt ott van a lehetőség, hogy megismerje a történeti forrásokból megelevenedő uralkodó alakját, megítélje örökségét saját belátása szerint, tette hozzá a kurátor. A rendhagyó tárlat 2018. december 31-ig, hétfőtől vasárnapig, 10 és 18 óra között látogatható.
 
(Fotó: Molnár Artúr)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 13:00,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.