Mint arról már korábban beszámoltunk, idén II. András koronázási szertartását és életét viszi színre augusztus 18-án és 19-én Szikora János rendező, színigazgató Székesfehérváron a Nemzeti Emlékhelyen. A minden évben látványos és nagy érdeklődést kiváltó előadáson most is ismert, rutinos színművészek alakítják a főbb szerepeket; A címszereplő II. Andrást Sághy Tamás, feleségét, a gyilkosság áldozatává lett merániai Gertrúdot Varga Gabriella, Árpád-házi Szent Erzsébetet a fiatal Osváth Judit alakítja. A koronázó érsek Körtvélyessy Zsolt, a narrátor Mihályi Győző lesz. A nagyszabású előadás beharangozó sajtóeseményén a szereplők mindegyike kiemelte; nagy megtiszteltetés a Nemzeti Emlékhelyen játszani, ami rendkívül különleges, misztikus helyszín.
 
Az idei lesz a hatodik Koronázási szertartásjáték, amely Árpád-házi királyaink életét kelti életre liturgikus királylegenda formájában. A grandiózus produkció helyszíne is jelképes, a nézők a magyar uralkodók egykori koronázó és temetkezési helyén láthatják a nagyszabású előadást, melynek idén is szereplői lesznek a történelmi óriásbábok, statisztaként pedig határon túli gyerekek is bekapcsolódnak a produkcióba. Meghirdettek egy rajzpályázatot általános és középiskolások számára a Kárpát-medencében a Szent Erzsébethez kötődő legendákkal kapcsolatban. A pályaművekből egy óriás kódexet hoznak létre augusztusban. A Rákóczi Szövetséggel történő együttműködés eredményeként idén létrehoznak egy történelmi tábort, amelyben határon túli fiatalok II. Andrással és korával foglalkoznak, az előadásban pedig ők lesznek a színpadi játék statisztái, a diákok így a történelmi tudásukat átélve szereplőivé válnak a történetnek.
 
Újdonság továbbá, hogy az idei szertartásjáték majdnem egy órával korábban kezdődik és a közönség részese lehet annak a királyi felvonulásnak, amely a koronázótemplomba tart. II. András és felesége, merániai Gertrúd az udvartartás kíséretében vonulnak a bazilikába, majd kezdetét veszi a szertartás. A történet vezérszálai a főszereplő felesége, merániai Gertrúd meggyilkolása, a közjogi értelemben egyedi és páratlan Aranybulla kiadása, valamint II. András lánya, Szent Erzsébet köré fonódnak. Az előadásokat két alkalommal, 2018. augusztus 18-án és 19-én 21.00 órától láthatja a közönség Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. június 26. szerda 12:02,
János és Pál napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.