Üdvözlő koncet, hagyományőrző bemutatók, tárlat- és idegenvezetés, játékos ismeretterjesztő foglalkozások, óriás társasjáték, s további tartalmas programok – május 12-én, szombaton a Nemzeti Emlékhelyek Napján Székesfehérváron is kinyílik a Romkert kapuja, hogy minél többen megismerjék az egykori koronázótemplom történetét.

A Nemzeti Örökség Intézete két évvel ezelőtt kezdeményezte, hogy a Kulturális Örökség Napjai és a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz hasonlóan a nemzeti történelem fontos emlékhelyeinek is legyen egy olyan programnapja, amely felhívja a figyelmet értékeinkre. Székesfehérvár a kezdetektől csatlakozott a kezdeményezéshez, így idén is kinyílik a Nemzeti Emlékhely, a középkori Romkert kapuja, hogy minél többeknek legyen alkalmuk, lehetőségük megismerni a magyar királyok egykori koronázótemplomának történetét.

Délelőtt tíz órakor a Sub Rosa régizenei együttes üdvözlő koncertje fogadja a látogatókat, akik a nap folyamán több hagyományőrző egyesület bemutatóját is láthatják. Találkozhatnak az I. András Király Lovagrend, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje, valamint a Bandiera Zászlóforgató csoport tagjaival, délelőtt és délután is, így senkinek nem kell lemondania a látványról. Az egyesületek egész nap jelen lesznek, a kíváncsiak közelről is megszemlélhetik a lovagok öltözetét, fegyvereit.

Magyarország királyi koronázótemploma címmel 10.10 órakor Biczó Piroska régész, 14.30 órakor pedig Reich Szabina régész tart idegenvezetést az érdeklődőknek. Aba-Novák Vilmos és a királyi város kapcsolatáról Gärtner Petra művészettörténésztől hallhatnak érdekességeket a 11 órakor induló tárlatvezetésen, este nyolc órakor pedig a mindig népszerű fáklyás tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók.

Az egész napos programok között érdekesnek ígérkezik az emlékfotó készítése történelmi viseletben, nem csak lányoknak ajánlott a reneszánsz stílusú ékszerek és ruhák készítése. Reneszánsz kori társasjátékokat, logikai és stratégiai játékokat is ki lehet majd próbálni, de akár készíteni is lehet korabeli játékszereket. A Játszótárs Játékkészítő Műhely munkatársai a MintaKINCStár program keretében hívnak játékos, kreatív alkotó foglalkozásra, amelyben a növényi ornamentika felhasználásával szintén a reneszánsz korával, a korszak stílusával ismerkedhetnek meg a résztvevők. A márciusi nemzeti ünnepen megismert óriás társasjáték is ott lesz a helyszínen, ahol a középkori koronázótemplom, az egykori Nagyboldogasszony-bazilika makettjét is megtekinthetik a látogatók.

A Nemzeti Emlékhelyek Napja programjával párhuzamosan a Zichy ligetben zajlik a 19. Kortárs Művészeti Fesztivál is, a parkban számos látványossággal találkozhatnak a látogatók, lesz kertmozi és a Székesfehérvári Balett Színház beavató táncszínházi programját is láthatják az érdeklődők.

(ÖKK)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. március 23. szombat 07:48,
Emőke napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.