A téli hideg ellenére jórészt az utcán zajlottak az események hétfőn a magyar kultúra napja alkalmából Székesfehérváron. A Belvárosban sétálók a magyar líra gyöngyszemeit hallgathatták kora délutántól. Az Igéző előtt, a Fő utcán a Szabad Színház utánpótlás csoportja, a "Prikulicsok" néhány tagja mondott verseket. Közben a bejárat mellett felállított paravánon irodalmi játékon tehették próbára tudásukat a járókelők. A költők és múzsáik helyes párosítását a Szent István Király Múzeum kiadványaival díjazták. Késő délután az Új Magyar Képtárban tartottak szakmai programot. A Széchenyi-díjas dr. Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézetének egykori igazgatója "Legfőbb nemzeti örökségünk a magyar költészet" címmel tartott előadást, ugyancsak a Szabad Színházas kicsik és nagyok verseivel színesítve.

Az estét ünnepi fényfestés zárta, a múzeum Rendház épületének homlokzatára a Himnusz kéziratát vetítették ki délután öt órától.

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását Szatmárcsekén. Ennek emlékére 1989-től január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.

(ÖKK/Média24)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. február 23. szombat 04:45,
Alfréd napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.