Október első hetében kerül megrendezésre az az Országos Könyvtári Napok idei eseménysorozata, melynek szlogenje a fenntartható fejlődésre irányítja a figyelmet: Könyvtárak az emberért – Felelősség a Földért. Az ENSZ által felvázolt jövőképet közvetítve olyan témákat érint a programsorozat, mint például a meghatározó négy természeti elem, az embernek a klímaváltozásban betöltött szerepe, a jövő és az ökokultúra, a mese hatalma. A Vörösmarty Mihály Könyvtár számos, több korosztályt megszólító programmal várja a látogatókat, az olvasókat.
 
A Tolnai úti Tagkönyvtárban hétfőn Az ásványok titokzatos világáról dr. Hollósy Ferenc tart vetítéses beszámolót, és érdekes előadásnak ígérkezik szerdán Nobilis Máriónak a környezeti problémák keresztény megközelítésű, Isten hozott, ökológia! című programja az Olvasóteremben. A népmese napján Májer Ágnes meseterapeuta lesz a Pedagógiai Szakkönyvtár vendége: az előadásból kiderül, hogyan meríthetnek példát a felnőttek is a mesék világából. Az Olvasóteremben dr. Berta Gábor fotói A természet csodáit mutatják meg a látogatóknak, Magyar Imréné csuhéműves kiállítása pedig a Széna téri Tagkönyvtárban lesz látható hétfőtől. Az állatok világnapját ünneplik meg a Budai úton: csütörtökön Rednágel Csongor fotókiállítását dr. Berkényi Tamás állatorvos, a Vadmadárkórház létrehozója és madarai nyitják meg.
 
A fő témakörhöz kapcsolódva Így csökkentsd a szemeted! címmel az Olvasóteremben praktikus tippekkel várja az érdeklődőket Kecskés Timi és Lippai Kitti, akik a hulladékmentes vásárlásnak, a háztartási hulladék csökkentésének a módszereit ismertetik csütörtökön. Az újrahasznosítás a vezérgondolata a helyismereti részleg kézműves foglalkozásának pénteken: Régiből helyit! címmel. A Tolnai utcában pedig Schultz György mutatja be a Jancsárkert termelői piacot, Ludvánné Csóri Manyi pedig bevásárló szütyőt varr, és a kreatív újrahasznosításról mesél.
 
Szerdán a VMK Gyermekrészlegében ismeretterjesztő foglalkozást szerveznek Velünk élő természet címmel, míg szombaton Tegyél a jövődért! Sportolj velünk! címmel tartanak mesés, játékos programot. A könyves vasárnapon hirdetik ki a Nagy Olvasásmánia eredményeit, itt a Szabad Színház bábtagozata Szegény Tóbiás, a furfangos székely legény kalandjait kínálja a résztvevőknek. A zárónapon, október 6-án, a könyves vasárnapon feltárul a Feldolgozó csoport titkos élete: az olvasók megismerhetik a Tolnai utcai Állományalakító és feldolgozó csoport munkáját.