Május 3-án, hétfőn a négyórás magyar nyelv és irodalom írásbelivel kezdődött el az érettségi szezon. Az országban több mint 111 ezer vizsgázó 2021-ben is speciális szabályok mentén ad számot a tudásáról: az Oktatási Hivatal adatai szerint összesen 72,3 ezer végzős középiskolás, illetve rajtuk kívül 39,4 ezren tesznek vizsgát legalább egy tárgyból. A szóbeli vizsgák elmaradnak, maximum 10-en lehetnek egy teremben, minimum 1,5 méteres távolság betartásával, és a dolgozatok karanténba kerülnek. Székesfehérváron a Tankerülethez tartozó iskolákban összesen 427 végzős tanuló kezdhette meg ma a vizsgákat: 1691 közép és 519 emelt szintű érettségit tesznek a diákok, 22 vizsgatárgyból. Emellett a Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményekben és a magánközépiskolákban is megkezdődtek a vizsgák.

Bővebben: A '48-as szabadságharc szónokaival kezdődött az idei érettségi

Sanzonokkal köszönti a tavaszt a székesfehérvári kulturális élet egyik fő műhelye és színtere, az Igéző. Jövő pénteken dalestet rendeznek, melyen fellép Kopiás Gabriella, zongorán kíséri Fornai Miklós. Piaf, Greco, Trenet, Dion, Karády Katalin és Marlene Dietrich – a legnépszerűbb sanzonok lesznek műsoron. A Tavaszi igézet című program május 7-én, pénteken 19 órakor kezdődik, a belépőjegyek 2000 forintba kerülnek. További információ a https://www.facebook.com/events/1697657737104870/ oldalon olvasható.
Tizenhárom, a XIX – XX. század fordulóján megjelent sajtóhír adta annak a novellaíró pályázatnak az alapját, amelyet a Fekete Sas és a Vörösmarty Társaság közösen írt ki 2019 végén.  A pályázat nem titkolt kihívása volt, hogy a szerzőknek foglalkozniuk kellett a korral, a XIX. század végén élő emberek életmódjával, a kor társadalmi feszültségeivel, technikai lehetőségeivel. A kiírókkal összesen 79 személy vette fel a kapcsolatot és kért információt, végül 55-en, 30 hölgy és 25 férfi nyújtott be írást. A legfiatalabb pályázó 17 éves, a legidősebb 97 éves volt. Az első helyen egy székesfehérvári alkotó, Kocsis Noémi végzett „A beteg lélegzik” című novellájával. A második helyezett a mezőtúri Salánki Anikó lett. A harmadik díjat hárman kapták meg: Laczkó Dorottya (Budapest), Tímár Klára (Nagytarcsa) és Janicsár János (Nagykőrös).

Bővebben: Igaz mesék a Fekete Sas szállóból

„Ennek a gyűrűnek nincs semmi súlya, a mérleg mindig nullára áll, és egyetlen milligrammot sem tudok kikényszeríteni belőle. Az ön férje bizonyára még él. Ilyenkor egyik jegygyűrűnek sincs súlya önmagában – a jegygyűrűknek csak párosan van súlyuk. Az én aranyműves mérlegemnek az a sajátossága, hogy nem méri a fémet, csak az ember létét és sorsát.” Az Operával koprodukcióban készül egy különleges előadás, vagy ahogy a rendező, Szikora János fogalmaz: videotanulmány egy készülő előadáshoz. Nagyszombaton pillanthatnak be az érdeklődők az Opera és a Vörösmarty Színház Facebook oldalán, valamint az Origón Karol Józef Wojtyła (II. János Pál pápa) Az aranyműves boltja – Elmélkedés a házasság szentségéről című művéből készülő előadásba.

Bővebben: Az aranyműves boltja

A Vörösmarty Színház február 14-re, a szerelmesek napjára egy olyan meglepetéssel készül, ami még a cudar időben is garantáltan felmelegít mindenkit. Váradi Eszter Sára és Keller János vasárnap délután útra kel, hogy a székesfehérváriak otthonába (legalábbis a házak közé) vigye a szerelmet. Az ötletgazda, Keller János a meglepetésről annyit elárult, hogy utazó műsoruk örömből és könnyekből merítkezik: „Hosszú idő telt már el, hogy a közönségünkkel találkoztunk volna, már nagyon hiányoznak. Ezért is gondoltunk arra, hogy Valentin nap alkalmából házhoz visszük a romantikát, odavarázsoljuk az otthonokba a szerelmet.”

Bővebben: Házhoz viszik a romantikát

1. oldal / 73

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. május 13. csütörtök 15:23,
Szervác és Imola napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com