A cím nem véletlen, hiszen IV. Béla gyakorlatilag második honalapítóként a tatárjárás hatalmas pusztítása után poraiból építette fel újra Magyarországot, két részre osztva uralkodását. Mindeközben görög származású hitvesével, a nikaiai (bizánci)császár leányával, Laszkarisz Máriával kilenc gyermeket nevelt fel, akik közül négyen is szentté, illetve boldoggá avatottak lettek: Árpád-házi Szent Margit, Árpád-házi Szent Kinga, Árpád-házi Boldog Jolán (születette Klarissza) és Boldog Konstancia. Béla koronázása és élete, családja, legkisebb lánya, Margit és a muhi csata áll a hetedik alkalommal műsorra tűzött Koronázási Szertartásjátékokon a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

Bővebben: IV. Béla - Az élet magja

Az idei Koronázási Szertartásjátékon Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, aki Székesfehérváron járt gimnáziumba és a Vörösmarty Színház színpadán is gyakran megfordult. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő szerint a tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között.

Bővebben: Könyvesboltból a Kossuth-díjig

Komoly érdeklődés mellett nyílt kiállítás Csodálatos természet címmel Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában. Az augusztus 20-ig látogatható tárlaton az íróként és meseíróként is igen termékeny Mary T. Csajághy (Kroll Imréné, Csajági Mária) amatőr festő, valamint a szintén gyönyörű természetképeket készítő Kanalovics László alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A két főszereplő pályájának érdekessége, hogy egyaránt nyugdíjasként kezdtek komolyabban foglalkozni a művészetekkel. 2018. decemberében volt már sikeres közös - Káldy Imrével hármasban jegyzett - kiállításuk a Velence Korzón, ennek folytatása a mostani tárlat a Fürdő sor 3. szám alatt található intézményben (a Csónakázó-tónál, közismert nevén a Vidámparki-tónál).

Bővebben: Gyönyörű festmények a tóparton

Csodálatos természet címmel nyílik kiállítás július 19-án, pénteken 17.00 órakor Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában. Az augusztus 20-ig látogatható tárlaton az íróként és meseíróként is igen termékeny Mary T. Csajághy (Kroll Imréné, Csajági Mária) amatőr festő, valamint a szintén gyönyörű természetképeket készítő Kanalovics László alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A két főszereplő pályájának érdekessége, hogy mindketten nyugdíjasként kezdtek komolyabban foglalkozni a művészetekkel. 2018. decemberében volt már sikeres közös - Káldy Imrével hármasban jegyzett - kiállításuk a Velence Korzón, ennek folytatása lesz a mostani tárlat a Fürdő sor 3. szám alatt található intézményben (a Csónakázó-tónál, közismert nevén a Vidámparki-tónál).

Bővebben: Új kiállítás péntektől az ASZMH-ban

Csodálatos természet címmel nyílik kiállítás július 19-én, pénteken 17.00 órakor Székesfehérváron, A Szabadművelődés Házában. Az augusztus 20-ig látogatható tárlaton az íróként és meseíróként is igen termékeny Mary T. Csajághy (Kroll Imréné, Csajági Mária) amatőr festő, valamint a szintén gyönyörű természetképeket készítő Kanalovics László alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. A két főszereplő pályájának érdekessége, hogy mindketten nyugdíjasként kezdtek komolyabban foglalkozni a művészetekkel. 2018. decemberében volt már sikeres közös - Káldy Imrével hármasban jegyzett - kiállításuk a Velence Korzón, ennek folytatása lesz a mostani tárlat a Fürdő sor 3. szám alatt található intézményben (a Csónakázó-tónál, közismert nevén a Vidámparki-tónál).

Bővebben: Csodálatos természet az ASZMH-ban

1. oldal / 65

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 22. csütörtök 05:39,
Menyhért és Mirjam napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.