A székesfehérvári Vörösmarty Színház galériájában "Fények, Színek, Érzések"  elnevezéssel nyílik kiállítás október 5-én, szombaton, 18 órakor. Németh Mariann és Burián Kriszián közös tárlatát - amely igen változatosnak és színesnek ígérkezik - Kerkay Rita színművész ajánlja majd a jelenlévők figyelmébe. Burián Kriszián szobrászűvész szavait idézve: " Az emberekkel létesített mindennapi kapcsolataim, lélekben építik az életemet, ez által az alkotói folyamatot is viszik előre. Az alkotásaim, számos művészeti irányzatot képviselnek, de a legfőbb vonal, amin mozognak az a játékosság, variálhatóság, átalakíthatóság. Fontos szempont számomra a néző bevonása, a kiállított munka formai és vizuális megjelenéséhez. A gondolat kialakulásánál nagy szerepet játszik nálam a körülöttem levő világ folyamatos analizálása." 

Bővebben: Fények, színek, érzések

2018. tavaszán indult Székesfehérváron egy remek kezdeményezés, melynek nagykövete Vecsei H. Miklós dr. Cser-Palkovics András polgármestertől kért segítséget a megvalósításhoz. A városvezető ennek folyományaként néhány hónapja Instagram-oldalán kért ötleteket a fiataloktól egy POKET-automata elhelyezésére, amely végül a Vörösmarty Színházzal szembeni területre került, ahol remélhetőleg sokan megállnak majd néhány percre, és választanak olvasnivalót maguknak a zsebkönyvkínálatból.

Bővebben: Kis könyv, nagy tudás - automatából

Október első hetében kerül megrendezésre az az Országos Könyvtári Napok idei eseménysorozata, melynek szlogenje a fenntartható fejlődésre irányítja a figyelmet: Könyvtárak az emberért – Felelősség a Földért. Az ENSZ által felvázolt jövőképet közvetítve olyan témákat érint a programsorozat, mint például a meghatározó négy természeti elem, az embernek a klímaváltozásban betöltött szerepe, a jövő és az ökokultúra, a mese hatalma. A Vörösmarty Mihály Könyvtár számos, több korosztályt megszólító programmal várja a látogatókat, az olvasókat.

Bővebben: Könyvtárak az emberért

Mármint Dezső Tibor és Dezső-Molnár Éva, akik majdnem a fenti címen (egészen pontosan: A világ, ahogyan mi látjuk) mutatják be országnak-világnak fotóikat első közös kiállításuk égisze alatt Székesfehérváron, a Vörösmarty Mihályi Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Az alkotópáros képei még e hét csütörtökéig, augusztus 30-ig megtekinthetők az intézmény nyitvatartási idejében. Érdemes is megnézni, mivel a színvonalas táj, természet, portré- és rendezvényfotóik mellett "őskori lelet" fotómasinákat is megcsodálhatnak a téma iránt érdeklődők.

Bővebben: A világ, ahogyan ők látják

A cím nem véletlen, hiszen IV. Béla gyakorlatilag második honalapítóként a tatárjárás hatalmas pusztítása után poraiból építette fel újra Magyarországot, két részre osztva uralkodását. Mindeközben görög származású hitvesével, a nikaiai (bizánci) császár leányával, Laszkarisz Máriával kilenc gyermeket nevelt fel, akik közül négyen is szentté, illetve boldoggá avatottak lettek: Árpád-házi Szent Margit, Árpád-házi Szent Kinga, Árpád-házi Boldog Jolán (születette Klarissza) és Boldog Konstancia. Béla koronázása és élete, családja, legkisebb lánya, Margit és a muhi csata áll a fókuszban a hetedik alkalommal műsorra tűzött Koronázási Szertartásjátékokon a Székesfehérvári Királyi Napok keretében.

Bővebben: IV. Béla - Az élet magja

1. oldal / 66

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. október 18. péntek 19:30,
Lukács napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.