Ismét remekül sikerült a Fejér Megyei Diáknapok rendezvénysorozata, amelynek újra Székesfehérvár volt a házigazdája. A hagyományoknak megfelelően a leghangulatosabb produkciókat bemutató gálaműsorral zárult háromnapos, mintegy félezer előadást felvonultató esemény, amelyen 12 kategóriában minősítették a megye legtehetségesebb fiataljait. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház színültig megtelt színháztermében tizenhárom plusz egy produkciónak tapsolt a közönség. Fellépett a Teleki Blanka Gimnázium Fiúkara, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI Vegyeskara, a The Crowd és a Vasvári Diákszínpad.

Bővebben: Diáknapok: a Hermanné a fesztiváldíj

Április 6-án, immár tizedik alkalommal rendezték meg a Fehérvári Versünnep dintőjét. Az egyre nívósabb tehetségkutató verseny utolsó körében tizenkét fiatal tolmácsolt egy-egy verset a Városházán. Többek között Ady Endre, Arany János, József Attila, Karinthy Frigyes és Szabó Lőrinc költeményeit hallhatta a közönség és a zsűri Kubik Anna elnökletével. A Kossuth- és Jászai-díjas színművész értékelésében a szerénységgel, az alázattal végzett igényes munkát méltatta, aminek fontos közösségteremtő ereje is van. Az ítészek döntése alapján 2019-ben Kneifel Nóra bizonyult a legjobb fiatal versmondónak Gyóni Géza Csak egy éjszakára… című költeményével.

Bővebben: Kneifel Nóra az új "verskirálynő"

Az idén mintegy félszáz általános iskolás ifjú hölgy és fiatalúr szállt versenybe a hagyományos Óperenciás Fejér Megyei Mesemondó Verseny díjaiért. A megmérettetés döntőjére az immár NépmesePontként is funkcionáló, Iszkádi Erika igazgatta székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Házban került sor. A fináléban három korcsoportban 20 kisdiák mutatta be tudását a szép számú közönségnek a fehérváriakon kívül egyebek mellett Kápolnásnyékről, Enyingről és Velencéről. A zsűrit a Szabad Színház vezetője, rendezője, Nagy Judit, Benkő Andrea rádióriporter, Vakler Lajos televíziós szerkesztő és egy profi mesemondó, a Népművészet Ifjú Mestere, Bumberák Maja alkotta.

Bővebben: Az Óperenciás tengeren túl meséltek

Tavaly tavasszal a Vörösmarty Színházban volt a hivatalos európai ősbemutatója Murakami Haruki bestsellerének, a Kafka a tengerparton c. mágikus történetnek, amit azóta már tucatnyi alkalommal tűzött műsorára a székesfehérvári teátrum. Áprilisban szintet lép a darab: a Nemzeti Színház meghívására az ország első számú színpadán is bemutatják Gáspár Sándor főszereplésével, Szikora János rendezésében. A fővárosi publikum április 5-én 19.00 órakor ismerkedhet meg a 25 nyelvre lefordított történettel, amit az európai (fehérvári) premier előtt Amerikában mutattak be nagy sikerrel.

Bővebben: Kafka és Nakata a Nemzetiben

Király Dávidra a Fölszállott a páva című műsorban figyelt fel a hazai közönség. A székesfehérvári fiatalember a népzenei és néptánc tehetségkutató versenyben megmutatta, hogy a népzene, s azon belül a dudaszó milyen gyönyörűséges muzsikát jelent a magyar fülnek.

Bővebben: Király Dávid: folkmetáltól a dudaszóig

1. oldal / 63

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. április 26. péntek 18:42,
Ervin napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.