2018-ban is megrendezésre kerül a Bársony István Nemzetközi Ifjúsági Prózamondó Verseny. A több helyszínen lebonyolítandó megmérettetésre általános és középiskolás diákok jelentkezhetnek október 23-ig a Bársony István Alapítvány címén (8051 Sárkeresztes Bársony István Emlékpark). A jelentkezők Bársony István mellett Fekete István és Gárdonyi Géza írásaiból választhatnak. Maximum öt perces novellarészlet elmondása a feladat. Sárkeresztesre a székesfehérvári és Fejér megyei diákok mellett Komárom, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékből várják a jelentkezéseket.

Bővebben: Bársony születésnapján vetélkednek

„Mikor a nyirkos éjszakák novemberben-decemberben megfosztják az erdőt lombjaitól, azt gondolnók, hogy meghalt az élet. S mikor letaroljuk a tölgyest, s kitermeljük a fáját, úgy látszik, hogy nem a fáját, hanem a lelkét szaggatták, hasogatták szét a szekercék. De sem abban a novemberi-decemberi éjszakában nem halt meg az élet, sem abból a letarolt tölgyesből ki nem vész a jövendő tavasz, hanem a fölületről a mélységbe száll, és annak a letarolt tölgyesnek a gyökerei nem a korhadás kriptáiba, hanem egy új tavaszt megalapozó rétegek mélységeibe vonulnak, és biztosak vagyunk róla, hogy lesz élet, lesz virág, lesz szépség a földön megint!”

Bővebben: Prohászka Ottokár domborművénél

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szervezésében igazi kuriózum kiállítás nyílik október 13-án 11.00 órakor a kápolnásnyéki Halász-kastélyban (2475 Kápolnásnyék, Rózs Ferenc u. 10.). A  nagyszentmiklósi aranykincs hiteles másolatait felvonultató PUSZTÁK ARANYA címet viselő tárlat mellett egy, a honfoglalás korát bemutató grafikai kiállítás is anyagát is megtekinthetik majd az érdeklődők. A december 31-ig látogatható tárlatot megnyitja: Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, köszöntőt mond: L. Simon László országgyűlési képviselő, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, aki elmondta, hogy gőzerővel folynak a várhatóan komoly érdeklődést kiváltó tárlat előkészületei.

Bővebben: Puszták Aranya a Halász-kastélyban

A szervező Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány szeretettel vár minden érdeklődőt október 6-án, szombaton, az Aradi Vértanúk Emléknapján a kápolnásnyéki Halász-kastélyba (2475 Kápolnásnyék, Deák Ferenc u. 10.) "A Schweidel család emlékezete a Halász-kastélyban" című rendezvényére. A 15.00 órakor kezdődő esemény a kastély kerítésénél található családi keresztnél koszorúzással és mécsesgyújtással kezdődik, majd L. Simon László országgyűlési képviselő mond köszöntőt. A programon részt vesz és megemlékezik az Aradon kivégzett hősök egyike, Schweidel József dédunokája, Kirtsch Annamária, valamint Demeter Zsófia történész. A Halász-kastély az év hajrájában számtalan más remek programot is tartogat, érdemes felkeresni weboldalát a www.halaszkastely.hu címen.(Nagyobb méretért kattints a plakátra)
Hónapokig tartó aprólékos munka, teljesen modernizált újraértelmezés és remek rendezői produkció eredményeként készült el a közelmúltban a székesfehérvári Szabad Színház "Prikulicsok" gyermekcsoportjának kisfilmje, Arany János klasszikusának sajátos interpretációja, A walesi bárdok. A fél éves munka nem volt hiába; Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban a 25. Országos Diákfilmszemlén a legjobb irodalmi mű filmadaptációjának járó különdíjjal jutalmazták Nagy Judit és kis csapata filmes tevékenységének végeredményét.

Bővebben: Díjazták a Prikulicsok walesi bárdját

1. oldal / 61

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2018. október 17. szerda 16:44,
Hedvig napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.