„Csendet kérünk! Forgatás van!” hallatszik egy csákberényi kert végéből, ahol – visszarepülve az időben – egy kőfal előtt állva várja az ítélethirdetést a település református lelkésze és katolikus plébánosa, 1849 júliusában járunk. Tévéjáték készül Sobor Antal: Perelj, Uram! című regényéből Ítélet és kegyelem címmel dr. Szikora János rendezésében. A 15 napos forgatás alatt a jeleneteket Csákberényben veszik fel több helyszínen.

Bővebben: Tévéjáték a Perelj Uram!-ból

Vörösmarty Mihály születésének közelgő kétszázhuszadik és halálának százhatvanötödik évfordulója alkalmából hirdet rajzpályázatot a Vörösmarty Társaság. Az én Vörösmartym című felhívás a székesfehérvári felső tagozatos diákokat szólítja meg: az alkotó kedvű fiatalok a költő életéből és költészetéből merítve is készíthetnek pályamunkákat. Technikai megkötés nincs: készülhetnek grafikák, tus- és szénrajzok, pasztellek, stb. A4-es méretben. Minden résztvevő maximum három alkotással pályázhat, illetve csoportos munkákat is elfogadnak. Az alkotásokat december 1-jéig kell eljuttatni a társaság címére (Székesfehérvár, Kossuth u. 14.). Egy első, két második és három harmadik helyezettet hirdetnek, akik könyvjutalmat kapnak munkáikért. A díjak átadására – a járványhelyzet függvényében – 2021 januárjában kerül sor.
Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott című darabját mutatja be a Szabad Színház október 29-én, csütörtökön 19 órakor az Igézőben. A színpadon Balogh Mihályt, Cseh Katát és Kovács Mátét láthatjuk, Solymossy Zoltán rendezésében: „Háy János darabjában mélyre merülünk. Egy nő története ez, amin keresztül felfedezhetjük a nyers, kendőzetlen valóságot. A kérdés az, hogy van-e kiút?” – áll a meghívóban. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják. A szervezők a korlátozott számú helyek miatt előzetes regisztrációt javasolnak (www.facebook.com/igezo, telefon: 22/790-758; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.); a belépőjegy 1800 forintba kerül.
Rendhagyó módon rendezik meg az idei évben a Határon túli magyar irodalom napjai rendezvényt Székesfehérváron. Az Élő folyóirat írótalálkozó október 6-án, kedden 16 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Az eseményen a beküldött irodalmi alkotásokat a szerzők, előadóművészek és a Vörösmarty Társaság tagjai olvassák föl. Majd ezt követően este imádságos megemlékezés lesz az aradi vértanúk emlékére a máriavölgyi Mária-szobornál.

Bővebben: Határon túli magyar irodalom napjai

Regős Bendegúz mondotta egykor a klasszikusok klasszikusában, az Indul a bakterházban: "Én az egyenlőség barátja vagyok, ezt kimondom nyíltan ország-világ előtt...". Szabó bakter tehénpásztora alighanem ma már átértékelné több, mint 75 éves szavait, mert bár igen élénk fantáziájú gyerek volt, akkoriban álmában sem gondolhatta volna, hogy egyszer magukat ép elméjűnek tartott emberek azért lobbizzanak, hogy már az óvodás gyermekeknek azt okítsák, hogy az teljesen jól van, ha Barbie baba borostás és férfi nemi szerve van, ha Hamupipőke a saját neméhez vonzódik és a mesebeli királynőnek szakálla van. Ja, és persze az is tök jó és teljesen egészséges dolog, ha maga az óvó néni nem néni, hanem szoknyás bácsi, aki éppen a kicsik érzékenyítésén dolgozik.

Bővebben: Leszbi Hamupipőke, meleg herceg? Álljon meg a fáklyásmenet!

1. oldal / 72

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2020. november 29. vasárnap 09:02,
Taksony napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com