Aggasztó jelenség, de tény: a magunk mögött hagyott fél évben négy igen komoly, jelentős károkat okozó szélvihar robogott végig az országon, kiváltképp a Balaton és a Velencei-tó környékén, Somogy, Fejér és Veszprém megyében adva emberfeletti munkát a kárelhárításban részt vevő szakembereknek. Mára virradóra egy gyors hidegfrontnak köszönhetően alapos pusztítást végzett a tomboló szél Fejérben. Székesfehérváron derékba törte a város karácsonyfáját a belvárosban, Polgárdiban a helyi általános iskola tetőszerkezetén a szigetelés egy részét tépte le, Gánton egy nagy fenyőfát csavart ki, míg Velencén több fát is kidöntött, az egyik esetnél eltépve a villamosvezetéket is.

Ami a részleteket illeti: Az ünnep ikonikus jelképe, a város karácsonyfája esett áldozatul a viharos széllökéseknek a megyeszékhelyen. A katasztrófavédelem részéről a székesfehérvári hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik a gyors felderítés során megállapították, hogy nem sérült meg senki, a fenyő a fa körüli díszletekre dőlt, azokban keletkezett kár. A város önkormányzatának munkatársai arra a döntésre jutottak, hogy nem lesz visszaállítva a fa, mivel az az oldala, amelyikre rádőlt, jelentős mértékben károsodott, számos ága eltört. A döntést követően a fehérvári tűzoltók megkezdték a fa feldarabolását, közben a Fehérvári Tűzoltó Egyesület önkéntes tűzoltói értékmentést végeztek. A karácsonyfát díszítő elemeket, világításokat, valamint a fa alatt elhelyezett kisvasút épen maradt részeit vitték biztonságos helyre.

A legnagyobb kár Polgárdiban, a Kossuth utcában található iskola tornacsarnokában keletkezett. A tető hőszigetelését és zsindely fedését kétszázötven négyzetméteres területről tépte fel a szél. Egy részét átfújta az iskola tetejére, amely ennek következtében szintén károsodott. A városban további két helyszínen következtek be viharkárok, a kidőlt fák, leszakadt ágak a József Attila utcában és a Polgárdi és Füle közötti úton szakítottak el elektromos felső vezetékeket. Mindhárom helyszínen a polgárdi önkormányzati és a székesfehérvári hivatásos tűzoltók nyújtottak segítséget, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

Mivel az iskolában a károk miatt nem kezdődhet meg a tanítás január 2-án, Székesfehérvár gyorsan Polgárdi segítségére sietett; legalább 5 millió forinttal támogatja a viharban megsérült polgárdi iskola helyreállítását. A hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester Facebook-oldalán jelentette be, Mint írja, a tankerülettel és Polgárdi polgármesterével történt egyeztetést követően döntöttek az anyagi segítségről. Arról, hogy hová tudják elhelyezni a diákokat, a tankerület vezetőjével tárgyal hamarosan a kisváros első embere, Nyikos László.

Gánton egy nagyméretű fenyőfa kifordult a talajból a Kossuth utca egyik családi házának udvarán és az épület tetőszerkezetének támaszkodott. A fa közvetlenül veszélyeztette a károsodott és a szomszéd telken lévő lakóházat is. A helyszínre Tatabányáról és Székesfehérvárról hivatásos, Csákvárról pedig önkéntes tűzoltók vonultak segítséget nyújtani. Először a közműszolgáltató munkatársai lekötötték a két családi házról az elektromos kábeleket, ezt követően a tűzoltók egy úgynevezett magasból mentő gépjárműről motoros láncfűrész segítségével a fa legallyazásával és a törzs visszadarabolásával megszüntették a veszélyhelyzetet. Személyi sérülés nem történt, az áramszolgáltató helyreállította a szolgáltatást.

Velencén először lakossági bejelentésre vonultak a helyi önkéntes tűzoltó egyesület (VÖTE) ügyeletes egységének tagjai a velencefürdői városrészbe, ahol a Vásárcsarnok parkolójában egy fát csavart ki a viharos szél. Hasonló volt a helyzet a Vörösmarty utcában. Itt az útra dőlt egy fa, így a kármentesítést teljes útzár mellett kellett elvégezniük a lánglovagoknak. Az Orgona utcában egy telekről döntött ki fát a brutális szél, eltépve a villamos vezetéket, így itt az áramszolgáltató E.On szakembereit is riasztani kellett, s a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltók ugyancsak a helyszínre érkeztek.

(Katasztrófavédelem, Média24, ÖKK, VÖTE)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 21. hétfő 12:55,
Ágnes napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.