A december 19-ről 20-ra virradó éjszaka az Álmos vezér utca egyik családi házában jelzett a szén-monoxid érzékelő. A reggeli órákban a hattagú család több tagja is rosszul érezte magát. A segélykérő hívást követően a székesfehérvári hivatásos tűzoltók vonultak a helyszínre, akik az otthon tartózkodó három felnőttet és két gyereket azonnal kikísérték a házból, a mentőszolgálat pedig szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt kórházba szállította őket. A mérések során mind a tűzoltók, mind az E.ON közműszolgáltató munkatársai az egészségügyi határérték alatti értéket mértek a családi ház helyiségeiben, azonban a berendezéshez csatlakoztatott égéstermék elvezető környezetében már ennek a határértéknek a többszörösét mérte a kéményseprő.

A család elhelyezéséről Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata gondoskodik a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség segítségével mindaddig, amíg a fűtés nem biztosítható az otthonukban.

A szén-monoxid nem csak magas koncentráció esetén okoz tünetekett, egészségkárosodást. Fontos az időtényező is. Hosszabb időn keresztül fennálló alacsonyabb érték esetében is tapasztalhatóak a mérgezés tünetei, úgymint hányinger, fejfájás, zavartság. A mérgezés gyanúját nagymértékben erősíti, ha a lakásban többen is a fent ismertetett tünetekre panaszkodnak.

Nagyon fontos, hogy a szén-monoxid érzékelőt lehetőség szerint fűtéstechnikai szaküzletben vásároljuk meg, ahol segítséget kapunk a felszereléséhez, beüzemeléséhez is. Ugyanilyen fontos, hogy az érzékelő által adott riasztást vegyük komolyan. Amennyiben jelez, azonnal kérjünk segítséget a 112-es segélyhívó telefonszám hívásával és hagyjuk el az ingatlant.

A szén-monoxid riasztó a kialakult veszélyhelyzetre hívja fel a figyelmet. Annak érdekében, hogy ilyen helyzet ne következzen be, rendszeresen, rendellenesség esetén pedig haladéktalanul át kell vizsgáltatni, illetve meg kell javíttatni a tüzelő-fűtő berendezéseket és a hozzájuk csatlakoztatott kéményeket.

(Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes
Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő helyettes)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2018. november 16. péntek 21:54,
Ödön napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.