Februárban három olyan kéménytűzhöz riasztották Fejér megye tűzoltóit, ahol a vastagon lerakódott korom gyulladt be a füstelvezetőkben. A kéménytüzek egyik gyakori oka a helytelen fűtési szokásokra vezethető vissza. A háztartási hulladék tüzelőberendezésben történő égetése rendkívül rontja a kémények állapotát. Ahol rendszeresen szeméttel fűtenek, ott előbb-utóbb meg fog gyulladni a füstelvezetőben lerakódott kátrány és korom. A kéményről pedig másodpercek alatt átterjed a tűz a ház tetejére.
 
Az olyan kéményben, ahol akár csak két hétig szeméttel fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le, mint egy teljes fűtési szezonban egy olyan kéményben, amelynél megfelelő tüzelőt használtak. Ne fűtsenek háztartási hulladékkal, műanyag palackokkal, gumiszármazékkal, lakkozott és festett fával, színes, fényes reklámújságokkal. A nedves tűzifa is elősegíti a kémények állapotának gyors romlását, hiszen az égéstermékkel távozó vízgőz kicsapódik a hideg kémény falazatán, amely elősegíti a korom lerakódását, a kátrányos réteg kialakulását.
 
A tűzesetek megelőzése érdekében azokban a háztartásokban, ahol fával fűtenek, ne legyen túl közel a tüzelő a kandallóhoz, cserépkályhához, vagy kazánhoz. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések esetén a kéményeket évente mindenki ellenőriztesse kéményseprő szakemberrel, vegyék igénybe az ingyenes lakossági kéményseprő-ipari szolgáltatást, amelyet Fejér megyében a Kémény Zrt. lát el.
 
(Katasztrófavédelem)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 19. hétfő 14:44,
Huba napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.