Bármennyire is gondolják sokan az ellenkezőjét, a magyar Velence és olasz névtestvére között mindeddig nem volt semmiféle hivatalos kapcsolat. Ez nem a Fejér megyei település mindenkori vezetésén múlott, ugyanis időről időre megpróbálkoztak a lagúnák világhírű fővárosának "elcsábításával", ám ez nem sikerült. A gondolák paradicsoma meglehetősen divatos, talán a világ legdivatosabb városa ebben a tekintetben, közel másfél ezer (!) kisebb-nagyobb szintű kapcsolata van különböző településekkel a nagyvilágban. Ennek megfelelően igencsak válogatós már az ottani képviselő-testület és vezetőség, nem fogad el partnernek akárkit.
 
Dacára a korábbi sikertelenségeknek, a mi Velencénk polgármestere, Koszti András - mint mondta -  már jó ideje kereste a lehetőséget a közvetlen kapcsolatfelvételre, amely végül tavaly az év végéhez közeledve egy Baranya megyei település, Hosszúhetény polgármesterének közvetítésével sikerült. Dr. Csörnyei Lászlónak régóta kiváló olasz - ezen belül velencei - kapcsolatai vannak, ő továbbította Koszti András írásbeli megkeresését a "nagy" Velence első emberének, Luigi Brugnarónak. Ezt a megkeresést néhány távlati egyeztetés követte, végül most, július végén összejött a személyes kapcsolatfelvétel. Az olasz fél invitálására Koszti András Velencéből Velencébe utazott, s eredményes tárgyalásokat folytatott a méltán világhírű város vezetőivel.
 
- 2014-es megválasztásom óta folyamatosan foglalkoztatott a gondolat, hogy a két Velence között legyen hivatalos partnerségi kapcsolat. Azonos a nevünk - még, ha a két ország nyelvében ezt másképp is ejtjük és írjuk -, mindkét város a maga országának turisztikai fellegvára, s vízhez kötődő település. Hiszem, hogy mindkét fél jól járna egy szoros, rendszeres kapcsolattal. Csak pozitív lehet, ha a két város lakói minél szélesebb körben megismerkednek egymás kultúrájával, sport- és közösségi életével, társadalmi, gazdasági viszonyaival, ha kapcsolatok alakulnak ki családjaink, iskoláink, sportegyesületeink és civil szervezeteink között. Lehetnének közös "Velence-Velence" projektjeink rendezvények tekintetében is. Az olasz fél ezen a területen páratlan tapasztalatokkal bír, ugyanis évente közel 1200 programot szerveznek és bonyolítanak le, ami rendkívül magas szám és hatalmas hozzáértést igényel. - emelte ki Koszti András.

Velence polgármestere hozzátette: nagyon örül annak, hogy az "Adria királynője" vezetőinek fogadtatása pozitív. Kecsegtető tárgyalásokat folytatott Simone Venturini alpolgármesterrel és Paola Mar képviselő asszonnyal, aki az önkormányzati és a turisztikai terület felelőse. Mindketten üdvözölték és támogatásukról biztosították az előttük vázolt elképzeléseket. A tárgyalások és egyeztetések hamarosan folytatódnak.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. július 16. kedd 10:38,
Valter napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.