Az erős, kellemetlen szél és az ennek következtében fagyponthoz közelítő hőmérséklet ellenére is folyamatosan érkeztek ma az érdeklődők Velencére, a Bence-hegy tetejére, ahol ünnepélyes keretek között adták át az új kilátótornyot. A kanyargós Panoráma út végéhez közeledve már alig lehetett parkolóhelyet találni, annyian érkeztek, hogy első között tekinthessenek le a magasból a csodás tókörnyéki tájra. A helyiek és a korábbi, olajfúrótoronyból "kinevezett", 23 évig itt álló Vörösmarty-kilátó iránt nosztalgiát érző turisták nagy örömére készült el nyilvános tervpályázatot, majd komoly előkészítő és kivitelezési munkát követően az új építmény, amely az ország legnagyobb köztéri szobra is egyben.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő eseménye volt a környéken lezajlott Pákozd-Sukorói csata, így nem véletlen, hogy éppen 1848 centiméter magas lett a kilátószint. A Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezte építményre 118 lépcsőfok vezet fel. Ezeken rögtön az első napon több százan jutottak el a torony tetejére. Köztük volt Magyarország miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Bitay Márton Örs, Tessely Zoltán és L. Simon László országgyűlési képviselők, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, Koszti András polgármester, valamint a beruházó VADEX Zrt vezérigazgatója, Majoros Gábor.

Avatóbeszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy 2010 óta a velencei a harminckilencedik újonnan épült kilátó, további harmincat pedig felújítottak. Mint mondta, a kormányzat tudatosan próbálja a városban élőket közelebb vinni a természethez. Ebben óriási segítséget nyújtanak az erdőgazdaságok, amelyek turistaházakat, erdei létesítményeket hoznak létre és üzemeltetnek.

Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években megépült kilátók, csillagvizsgálók, kisvasutak, turistaházak több mint 15 milliárd forinttal gyarapították a nemzeti vagyont. Közölte, hogy a velencei kilátó több mint 140 millió forintos beruházásból valósult meg, amelyet a kormány 80 millió forinttal támogatott.

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője a kilátó jelentőségét abban látja, hogy lehetőséget ad más szemszögből látni a világot. „Rádöbbenti az embert arra, hogy mennyi érték veszi körül a magyarságot” – mondta.

L. Simon László országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy az egykori Vörösmarty-kilátó helyére három évtized után került új kilátó, pedig a velencei önkormányzat számos tervpályázatot hirdetett, de egyik sem vezetett eredményre. A legutóbbi azonban sikeres volt, s így egy kortárs művészeti alkotás születhetett, ami több mint egy egyszerű kilátó, ez a tó új szimbóluma – fűzte hozzá.

Koszti András, Velence polgármestere - aki Semjén Zsolttól és Majoros Gábortól vehette át a kilátó kulcsát - a jó kilátást a város jövőbeli jó kilátásaival hozta párhuzamba. - Minden kilátót olyan helyre építenek, ahol jó a kilátás, ahol jók a kilátások. Bízom benne, hogy Velence olyan hely, ahol jók a kilátások a jövőre nézve. - fogalmazott a városvezető, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy március 31-ig biztosan nem szednek belépő díjat a kilátónál, így a páratlan panoráma a hónap végéig mindenki számára ingyenes lesz.

(Fotók: Igari Balázs, Ifj. Kupi László)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 17. csütörtök 14:14,
Antal és Antónia napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.