Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulóján megrendezett velencei megemlékezésre a Hősök parkjában került sor méltó körülmények között, szép számú ünneplő közönség részvételével. Az egybegyűlteket a Himnusz eléneklése után a program narrátora köszöntötte, majd a Zöldliget Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola 5. és 7. osztályos diákjai adtak nagy elismerést aratott ünnepi műsort.

Koszti András polgármester ünnepi beszédét méltán fogadta vastaps. A városvezető kiemelte, hogy 1848 márciusában – nem csak az európai forrongó helyzet okán – minden adott volt a forradalom kirobbanásához, ami nem is váratott magára sokáig.

„Vannak időszakok, mikor olyan a dolgok együttállása, hogy a lehetőséget felismerő személy, személyek számára alkalom nyílik a globálisabb folyamatokba való közvetlen beavatkozásra. Ezek az úgynevezett forradalmi helyzetek, vagy történelmi lehetőségek, amelyeket, ha ki tudunk használni, érdemben alakíthatunk sorsunkon, ha nem, akkor pedig hosszú időre konzerválhatjuk azt. A forradalomnak különböző halmazállapotai vannak: Lehet fizikai értelemben vett erőszak, - ha másképp nem megy, lehet nyomásgyakorlás-tömegdemonstráció, de lehet egyszerűen egy tudatos és következetes kiállás adott eszme, értékrend mellett. Azt, hogy mikor melyik formula érvényesül, sok esetben a véletlen dönti el,- amiről persze tudjuk, hogy nincs, csak okok vannak és következmények.

Vérmérséklet kérdése, hogy egy adott helyzetet mennyire tekintünk drámainak, avagy kreáltnak, mindenesetre abban megállapodhatunk, hogy hatalmas felelősség annak eldöntése, hogy a fejben tartott tervek, melyik pillanatban csapnak át konkrét cselekvésbe.1848 március idusán a helyzet sürgető mivolta és a fiatalok lendülete megfelelő időben, megfelelő helyen találkozott. Beszivárgott a Párizs-Bécs tengelyen keresztül valami a Pilvax kávéház izzadt füstös falai közé, amely az akkori ifjú szellemi elit központja volt. Ezek a fiatalok- Petőfi és társai, Vasvári, Jókai támogatásával- ráéreztek a dolgok együtt állására: Nyomdát foglaltak, gyűlésre invitáltak, szavaltak, felvonultak, még díszelőadást is rendeztek a Nemzetiben Katona Bánk Bánjával, ami ugyan félbeszakadt a betóduló forradalmi tömeg miatt, de kit érdekelt ez ekkor?                      

Vérrontás nélkül, a béklyóktól szabadulni akaró nyers erő demonstrálásával kényszerítették rückverz-be a bécsi udvart, kiharcolva gróf Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezését. És ezután még jó néhány hőstett következett, melyekről vagy tudunk, vagy nem. Egyszerű emberek a maguk módján kockáztatták jövőjüket,- őket követő nemzedékek esetleges boldog jövőjéért.” - szólt a város polgármestere.

Az ünnepség egyik fénypontjaként Koszti András polgármester átadta a Velencéért Emlékérem idei kitüntetését - a láthatóan meglepett és elérzékenyült - Benkő Istvánnénak, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a település virágos arculatának kialakításában, s az ezzel kapcsolatos országos elismerések kivívásában, így a 2017-es Arany Rózsa-díj elnyerésében is. A városban mindenki által csak keresztnevén, Rózsikaként ismert hölgy több, mint két évtizede végzi láthatóan zöld és virágos tevékenységét. Ezt követően a város önkormányzata, intézményei, az óvoda és az iskolák képviselői, három nyugdíjasklubjának illetékesei, történelmi egyházai, a FIDESZ helyi szervezete, s civilszervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a „Magyar Szabadság” kopjafájánál, ill. a Hősök Emlékművénél.

Az ünnepi esemény alkalmából leplezték le Richter Ferenc helyi szobrászművész, kőfaragó mester Antall Józsefről készített alkotását. A rendszerváltás utáni első magyar miniszterelnök fából készült mellszobra (az ország első köztéri Antall szobra, amely több, mint két évtizeden keresztül állt a Hősök parkjában) felett eljárt az idő, ezért döntött úgy Solymosy József javaslatára tavaly a város képviselő-testülete, hogy azt egy új, kőből készült, az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló alkotás váltsa. A városi megemlékezés a Szózat éneklésével fejeződött be.

(Fotó: Igari Balázs)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 17. csütörtök 14:00,
Antal és Antónia napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.